Oprava airbagového systému
Moderátoři: Moderators General, Moderators Technika
Oprava airbagového systému
Dobrý deň,
Mám pár otázok ohľadom opravy airbagového systému v Cliu II, ročník 2004.
Mal som haváriu a vystrelil airbag na sedadle spolujazdca + na tomto sedadle sa stiahol aj pás (aj keď tam nikto nesedel a pás nebol zapnutý). Na palubovke svieti kontrolka servisu a airbagov.
Podľa toho, čo som sa z rôznych zdrojov dočítal na internete musím:
• vymeniť sedadlo spolujazdca (kvôli airbagu a stiahnutému pásu)
• oživiť, alebo zohnať inú funkčnú riadiacu jednotku airbagov (táto riadiaca jednotka sa po vystrelení ktoréhokoľvek airbagu znefunkční)
• cez diagnostiku vymazať udalosť nehody z hlavnej riadiacej jednotky (aby nesvietila kontrolka servisu)
• zohnať funkčný senzor bočného nárazu (po zosnímaní nárazu je nefunkčný)
Dočítal som sa tiež, že senzor nárazu je aj v riadiacej jednotke airbagu, nedočítal som sa už ale, či tento senzor spúšťa len čelné airbagy alebo dokáže spustiť aj bočné v sedačkách. Teda nie som si istý ktorí senzor musím vymeniť.
Ďalej potrebujem vedieť, či je možné, že sa pri nehode stiahol pás aj na sedadle šoféra a teda už by v prípade nehody nefungoval ako má? Na pohľad vyzerá tak, ako pred nehodou a funguje aj kontrolka zapnutia pásu. Zatiaľ čo pás na sedadle spolujazdca je úplne zničený a stiahnutý a zarezaný až do bočného plastového krytu sedadla. Teda či potrebujem zohnať aj sedadlo šoféra.
Sú informácie, ktoré som získal správne a zoznam dielov, ktoré musím vymeniť kompletný? Ktorý senzor nárazu musím vymeniť? A je možnosť, že je spustený sťahovač pásu aj na sedadle šoféra?
Ďakujem
Dan
Mám pár otázok ohľadom opravy airbagového systému v Cliu II, ročník 2004.
Mal som haváriu a vystrelil airbag na sedadle spolujazdca + na tomto sedadle sa stiahol aj pás (aj keď tam nikto nesedel a pás nebol zapnutý). Na palubovke svieti kontrolka servisu a airbagov.
Podľa toho, čo som sa z rôznych zdrojov dočítal na internete musím:
• vymeniť sedadlo spolujazdca (kvôli airbagu a stiahnutému pásu)
• oživiť, alebo zohnať inú funkčnú riadiacu jednotku airbagov (táto riadiaca jednotka sa po vystrelení ktoréhokoľvek airbagu znefunkční)
• cez diagnostiku vymazať udalosť nehody z hlavnej riadiacej jednotky (aby nesvietila kontrolka servisu)
• zohnať funkčný senzor bočného nárazu (po zosnímaní nárazu je nefunkčný)
Dočítal som sa tiež, že senzor nárazu je aj v riadiacej jednotke airbagu, nedočítal som sa už ale, či tento senzor spúšťa len čelné airbagy alebo dokáže spustiť aj bočné v sedačkách. Teda nie som si istý ktorí senzor musím vymeniť.
Ďalej potrebujem vedieť, či je možné, že sa pri nehode stiahol pás aj na sedadle šoféra a teda už by v prípade nehody nefungoval ako má? Na pohľad vyzerá tak, ako pred nehodou a funguje aj kontrolka zapnutia pásu. Zatiaľ čo pás na sedadle spolujazdca je úplne zničený a stiahnutý a zarezaný až do bočného plastového krytu sedadla. Teda či potrebujem zohnať aj sedadlo šoféra.
Sú informácie, ktoré som získal správne a zoznam dielov, ktoré musím vymeniť kompletný? Ktorý senzor nárazu musím vymeniť? A je možnosť, že je spustený sťahovač pásu aj na sedadle šoféra?
Ďakujem
Dan
Renault Clio II 1.2
Re: Oprava airbagového systému
a co zadne pasy? nestrelili tiez? (ak boli s predpinacmi) ak su, tak co som kde cital, tak tie strelia pri kazdom naraze. daju sa vymenit za obycajne a do konektorov vlozit odpor a RJ bude spokojna. co sa tyka prednych predpinacov , mal som rozobrate predne sedadla a su vymenitelne ako predpinace, tak aj bagy (aj sa predavaju po bazaroch na nete). neviem co nato konstrukcia sedadla pri opakovanom zatazeni v pripade dalsieho narazu, ale ked pises ze bolo prazdne tak to snad nebude prekazat. akurat by si musel vymenit/kupit potahy. viac ti poradit neviem. vela zdaru pri oprave.
Renault Clio 2002 1,5dCi 60 kW Privilege Šedá Boreal
Povedal by som, že zadné pásy nestrelili, aspoň na pohľad vyzerajú v poriadku a aj sa dajú zapnúť. Prikladám fotografiu na posúdenie skúsenejším:

Prikladám aj fotografiu predpínača na páse šoféra, povedal by som že je v pohode, čo myslíte?

Myslím, že vymeniť celú sedačku bude jednoduchšie ako menič predpínač a airbag zvlášť a aj tak je to sedadlo dosť roztrhnuté ako vystrelil airbag. Každopádne ďakujem za reakciu.

Prikladám aj fotografiu predpínača na páse šoféra, povedal by som že je v pohode, čo myslíte?

Myslím, že vymeniť celú sedačku bude jednoduchšie ako menič predpínač a airbag zvlášť a aj tak je to sedadlo dosť roztrhnuté ako vystrelil airbag. Každopádne ďakujem za reakciu.
Renault Clio II 1.2
nepotesim ta, aj vodicov pas je streleny, mal by byt podstatne dlhsi. inac ja jazdim so strelenym, opat pomohol odpor vsadeny do konektora. zadne pasy sa nedotiahnu v zamku, ale v kotuci pasu, treba odmontovat bocne plasty v kufri.
Vid dlzku predneho pasu.

Vid dlzku predneho pasu.
Tak to je úplná paráda 
Nepamätáš si akú hodnotu má mať ten odpor? Alebo to je jedno a poslúži hocijaký odpor?
K tým zadný predpínačom...povedal by som, že do Clia II ich nedávali. Aspoň o tom neviem nájsť žiadnu zmienku. Mám tu knižku "Clio II dielenský manuál" a tam ich nespomínajú. Ani pri popise pinov konektora RJ airbagov. Podľa toho, čo čítam, boli len dve verzie ochrany, s bočnými airbagmy a bez.
Nepamätáš si akú hodnotu má mať ten odpor? Alebo to je jedno a poslúži hocijaký odpor?
K tým zadný predpínačom...povedal by som, že do Clia II ich nedávali. Aspoň o tom neviem nájsť žiadnu zmienku. Mám tu knižku "Clio II dielenský manuál" a tam ich nespomínajú. Ani pri popise pinov konektora RJ airbagov. Podľa toho, čo čítam, boli len dve verzie ochrany, s bočnými airbagmy a bez.
Renault Clio II 1.2
netusim aky je tam odpor (ja som ho tam nedal, auto som uz tak kupil). musi mat presne stanovenu hodnotu, nieje jedno aky tam bude. skusim pozriet, dnes idem autom. spravim aj nejake fotky.
nuz ja mam prave clio 2 a zadne pasy boli s predpinacmi, ale ako som pisal, su tam dva odpory a obycajne pasy.
este napisem
nuz ja mam prave clio 2 a zadne pasy boli s predpinacmi, ale ako som pisal, su tam dva odpory a obycajne pasy.
este napisem
takze je to xxxx ohmovy rezistor/odpor a zapoj to podla obrazka ak sa rozhodnes pre taketo riesenie. fotky som nerobil, je prilis velka zima
toto je z ineho fora 
Naposledy upravil(a) krt.ecek dne úte úno 07, 2017 20:00, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Sdelovani hodnoty odporu je v rozporu s pranim majitele fors,prosim respektujte to. Dekuji
Důvod: Sdelovani hodnoty odporu je v rozporu s pranim majitele fors,prosim respektujte to. Dekuji
Lidi zamyslete se nad moralnimi i pravnimi dopady tohoto reseni.... Co v pripade dalsi nehody,pojistka mebude platit,co pri prodeji... Ano resit se to takto da, ale nestoji to za to...
Když něco nevíš a zeptáš se budeš vypadat jako blbec 5minut, nezeptáš-li se budeš blbcem celý život
V údržbě: Renault Megane CC 2.0T RV 2008; Renault Modus 1,2 16V TCe 2008
Historie: Renault Megane Coupe 1,6 16V RV 2001; Renault Clio 1,2 8V RV 2008; Renault Clio 1,5 DCi RV 2003; Renault Espace IV 1,9 DCi 2006
Vlastní: Renault Thalia Privilège 1,4 16V RV 2009
; Dacia Dokker Stepway 1,2 Tce RV 2018
Historie: Renault Megane Coupe 1,6 16V RV 2001; Renault Clio 1,2 8V RV 2008; Renault Clio 1,5 DCi RV 2003; Renault Espace IV 1,9 DCi 2006
; Dacia Dokker Stepway 1,2 Tce RV 2018Re: Oprava airbagového systému
ked ma raz niekto hlboko do vrecka neostava ine riesenie resp. nieje jeho prioritou preinvestovat do starsieho ojazdeneho auta vyssiu financnu ciastku. samozrejme je idealne riesenie vymenit vsetky pasy, zamky, bagy a vsetko co s tym suvisi. navyse toto riesenie je z UK fora a riesili to kvoli vymene sedadiel za Recara a stretol som sa s tym aj ked riesili vymenu volantu za sportovy. co je jedna z moznosti na ktoru tuto informaciu moze niekto zuzitkovat. nic no, napisem dotycnemu PM. je to jeho osobne rozhodnutie, nikto tu nikoho do nicoho nenuti a v konecnom dosledku povazujem rozhodnutie majitela fora za nemoralne nejaku informaciu nezverejnovat, mal by si dotycny najprv pozametat pred vlastnym prahom, v opacnom pripade cela tato situacia smrdi cenzurou a cenzura patri do socializmu a podobnym politickym systemom a nie do 21. storocia.
Na soukromem foru je cenzura naprosto v poradku, jen majitel sam si bude rozhodovat, co a kdo tu bude publikovat. Pokud se to nekomu nelibi, muze si zalozit vlastni forum. Pokud by toto forum bylo statni a placene z penez danovych poplatniku, pak teprve muzeme resit my, co tu ma byt a nema
.
Ad odpory - ja proti tomu treba vubec nic nemam, v pripade dalsi nehody proste nebudou fungovat airbagy. Pri prodeji toto musi byt samozrejme oznameno.
Ad odpory - ja proti tomu treba vubec nic nemam, v pripade dalsi nehody proste nebudou fungovat airbagy. Pri prodeji toto musi byt samozrejme oznameno.
ex Renault Thalia Authentique 1,2 16V LPG
Najeto 317 000km, totálka při nehodě
.
Nyní Renault Thalia 2012, Dacia Duster Prestige TCe100 LPG 2022
mam pravo na nazor a moj nazor je, ze cenzura v tomto pripade nieje vhodna (nikomu nenadavam, nikoho neurazam, nevidim dovod na cenzuru). a nehodlam si zakladat forum kvoli nesuhlasu s majitelom tohto fora. a ako uzivatel fora mam pravo si povedat, ze sa mi tu nieco nepaci, pretoze nebyt uzivatelov nieje ani tohto fora. a ako som napisal, je mi jedno co sa s prispevkom stane, dotycny dostal PM a dostal rovnaku moznost rozhodnut sa ako by dostal keby tu prispevok ostal v povodnom zneni. mna nemusi vychovavat majitel fora.
Je to jako bych ja rikal, ze mam pravo mluvit v tvem obyvaku. Nemam, mam pouze moznost tam mluvit, pokud mi to ty povolis.
.
Pánove dost OT - pokud to chcete řešit, tak v diskuzi. Děkuji za pochopení
Když něco nevíš a zeptáš se budeš vypadat jako blbec 5minut, nezeptáš-li se budeš blbcem celý život
; Dacia Dokker Stepway 1,2 Tce RV 2018- presscott
- Experienced member
- Kontaktovat uživatele:
Zadní pásy pyropatronu (předpínání) mít můžou, ale taky nemusí, záleží na výbavě a stáří. Každopádně pokud je máš, pak jsou součástí navíječe pásů, ne kotvy v sedáku. Pokud by byl zadní pás "střelený", pak bude našponovaný a nepůjde rozvinout. Prostřední zadní pás je bez pyropatrony myslím vždycky.
Přední předpínač u řidiče se mi nezdá střelený, já je měl zatažené k podlaze mnohem více. Tohle mi připadá jako normální stav.
Co se týká jednotky airbagů, je pod popelníkem. Renault nedoporučuje ji "resetovat" a použít znova, ale možné to je. U nás to dělá chlapík elektrikář za 1000Kč i se zárukou. Žádný senzor bočního nárazu navíc v autě není, všechno by mělo být uvnitř jednotky airbagů.
Sedačku s vystřeleným airbagem asi bude nutné vyměnit, s tím se nic moc nedá dělat.
Přední předpínač u řidiče se mi nezdá střelený, já je měl zatažené k podlaze mnohem více. Tohle mi připadá jako normální stav.
Co se týká jednotky airbagů, je pod popelníkem. Renault nedoporučuje ji "resetovat" a použít znova, ale možné to je. U nás to dělá chlapík elektrikář za 1000Kč i se zárukou. Žádný senzor bočního nárazu navíc v autě není, všechno by mělo být uvnitř jednotky airbagů.
Sedačku s vystřeleným airbagem asi bude nutné vyměnit, s tím se nic moc nedá dělat.
Renault Megane III Grandtour GT220
Renault Clio III Sport 2.0 16V
Add ten pás řidiče, dle mého je také OK, viděl jsem střelený na megane I a s tím koncem, kam se zapíná pás se nedalo vůbec hýbat... Add zadní pásy bych řekl, že nejjednodušší řešení je diagnostika, ta řekne co vše je špatné - ale možná až po vyresetování jednotky, jinak to asi skončí rovnou na tom.... Dle schémat by měl být senzor bočního nárazu v B sloupku - ale myslím, že ten třeba měnit nebude, je to jen el. čidlo... a pokud to nešlo přes něj...
Všetky 3 zadné pásy idu normálne rozvinúť a zapnúť, tiež sa samé navinú naspäť a tiež sa klasicky zaseknú pri trhnutí. Takže predpokladajme že sú v poriadku.
K tomu prednému predpínaču šoféra... napadá ma, či by sa nedal zmerať multimetrom? Keďže sa dá nahradiť odporom, tak by, ak je funkčný, mal na multimetri ukazovať nejakú hodnotu, ak je nefunkčný, tak by nemal byť priechodný. Tým by som aj s istotou vedel nájsť funkčné súčiastky na vrakovisku. Rovnako by sa mohli dať odmerať aj airbag a čidlo nárazu. Čo myslíte?
Povedal by som, že ten snímač bočného nárazu je toto:

Je to pod sedačkou pri B stĺpiku. V knižke sa píše, citujem: „Při spuštění airbagu nebo předpínače se řídicí jednotka definitivně zablokuje a na přístrojové desce se rozsvítí kontrolka airbagů. Snímač bočního nárazu a řídicí jednotka musí pak být bezpodmínečně vyměněny (některé součásti ztrácejí po průchodu spouštěcí energie své jmenovité charakteristiky)“
Díky moc za vyjadrenia k problému.
K tomu prednému predpínaču šoféra... napadá ma, či by sa nedal zmerať multimetrom? Keďže sa dá nahradiť odporom, tak by, ak je funkčný, mal na multimetri ukazovať nejakú hodnotu, ak je nefunkčný, tak by nemal byť priechodný. Tým by som aj s istotou vedel nájsť funkčné súčiastky na vrakovisku. Rovnako by sa mohli dať odmerať aj airbag a čidlo nárazu. Čo myslíte?
Povedal by som, že ten snímač bočného nárazu je toto:

Je to pod sedačkou pri B stĺpiku. V knižke sa píše, citujem: „Při spuštění airbagu nebo předpínače se řídicí jednotka definitivně zablokuje a na přístrojové desce se rozsvítí kontrolka airbagů. Snímač bočního nárazu a řídicí jednotka musí pak být bezpodmínečně vyměněny (některé součásti ztrácejí po průchodu spouštěcí energie své jmenovité charakteristiky)“
Díky moc za vyjadrenia k problému.
Renault Clio II 1.2
Airbagy a predpinace urcite nemerit
. Abys zmeril odpor, musis tam prvni pustit nejakou stavu, coz neni dobry napad... Asi by se nic nestalo, ale ja bych si to teda nelajzl
.
.
- presscott
- Experienced member
- Kontaktovat uživatele:
V tom případě by zadní pásy měly být OK.
Ten předpínač je dle mě na 99% v pořádku. Kdyby byl vystřelený, tak by to plastové pouzdro kotvy bylo přitažené až k držáku pyropatrony. Z fotky je vidět, že kablík vedoucí do kotvy není nijak zdeformovaný a ocelové lano není vůbec vtažené do patrony. Já měl v Cliu bouchlé oba předpínače a obě kotvy byly prasklé, protože je patrona vtáhla až do té své konstrukce. Poslední věc, při pohledu do trubky patrony (zepředu od pedálů) můžeš vidět buď část trubky prázdné (patrona je OK) nebo z ní bude kousek trčet menší trubka (=vystřeleno).
Airbagy by měly mít své hodnoty odporu, ale ty já bohužel nevím.
Jen potvrzuji info od krt.ecka, přes diagnostiku s velkou pravděpodobností nepůjde u "aktivované" jednotky zjistit, který airbag/předpínač je OK a který ne. Alespoň já to takhle zkoušel, diagnostika BOSCH, ukazovala u všech airbagů i patron nějaký odpor (tzn. že je něco připojeno), ale po rozebrání volantu jsem zjistil, že airbag nebyl vůbec připojený, chyběl celý snímací kroužek. Takže aktivovaná jednotka (před resetem) ukazovala nesmysly.
Ten předpínač je dle mě na 99% v pořádku. Kdyby byl vystřelený, tak by to plastové pouzdro kotvy bylo přitažené až k držáku pyropatrony. Z fotky je vidět, že kablík vedoucí do kotvy není nijak zdeformovaný a ocelové lano není vůbec vtažené do patrony. Já měl v Cliu bouchlé oba předpínače a obě kotvy byly prasklé, protože je patrona vtáhla až do té své konstrukce. Poslední věc, při pohledu do trubky patrony (zepředu od pedálů) můžeš vidět buď část trubky prázdné (patrona je OK) nebo z ní bude kousek trčet menší trubka (=vystřeleno).
Airbagy by měly mít své hodnoty odporu, ale ty já bohužel nevím.
Jen potvrzuji info od krt.ecka, přes diagnostiku s velkou pravděpodobností nepůjde u "aktivované" jednotky zjistit, který airbag/předpínač je OK a který ne. Alespoň já to takhle zkoušel, diagnostika BOSCH, ukazovala u všech airbagů i patron nějaký odpor (tzn. že je něco připojeno), ale po rozebrání volantu jsem zjistil, že airbag nebyl vůbec připojený, chyběl celý snímací kroužek. Takže aktivovaná jednotka (před resetem) ukazovala nesmysly.
Renault Megane III Grandtour GT220
Povedzme, že je pravdepodobné, že ten predpínač na šoférovom sedadle bude v poriadku.
Mám v meste jedno trojdverové Clio (ročník 2002) na diely. Myslíte, že by predpínač pásu, airbag, prípadne rovno celá sedačka mohla pasovať aj do päťdverového Clia (ročník 2004)? Osobne by mi nevadilo, že by tá sedačka bola sklápacia. A riadiaca jednotka airbagu by mohla pasovať tiež? Povedal by som, že musí byť naprogramovaná na rovnaký počet airbagov v aute, inak by tam nemal byť rozdiel.
Ďakujem
Mám v meste jedno trojdverové Clio (ročník 2002) na diely. Myslíte, že by predpínač pásu, airbag, prípadne rovno celá sedačka mohla pasovať aj do päťdverového Clia (ročník 2004)? Osobne by mi nevadilo, že by tá sedačka bola sklápacia. A riadiaca jednotka airbagu by mohla pasovať tiež? Povedal by som, že musí byť naprogramovaná na rovnaký počet airbagov v aute, inak by tam nemal byť rozdiel.
Ďakujem
Renault Clio II 1.2
sedadla asi sednou, nevím, to jedině zkusit, pytel, předpínač atd. budou stejné. S tou řídící jednotkou to nemusí být o naprogramování, ale může tam být jiná deska, která s více pytli nepočítá, pak programování nepomůže. Bohužel Renault i tyto zvěrstva dělá
staci zmerat odpor, ak je priechodny, je zly
ak airbagy niesu vystrelene, su v poriadku, ak nie tak ostane po vymene RJ airbagov svietit kontrolka.
https://www.youtube.com/watch?v=m2oM5mvEytk&t=152s
ak airbagy niesu vystrelene, su v poriadku, ak nie tak ostane po vymene RJ airbagov svietit kontrolka.
https://www.youtube.com/watch?v=m2oM5mvEytk&t=152s
Nevie niekto ako podľa čísel na RJ airbagov zistiť, ktoré sú jednotky sú identické, teda že budú pasovať?

Z toho, čo som odpozoroval z fotiek riadiacich jednotiek pre Clio 2 na ebay, tak 8200 z prvého čísla a 0 285 001 z druhého čísla sú vždy rovnaké, tiež to označenie AB8.X je vždy rovnaké.
Všetky s takýmito číslami by mali pasovať?
Potom som už našiel na Clio 2 len jednotky, čo vyzerajú trochu inak, majú úplne iné čísla a iný menejpinový konektor. Táto jednotka bude zrejme na dvojairbagovú verziu.
Dakujem

Z toho, čo som odpozoroval z fotiek riadiacich jednotiek pre Clio 2 na ebay, tak 8200 z prvého čísla a 0 285 001 z druhého čísla sú vždy rovnaké, tiež to označenie AB8.X je vždy rovnaké.
Všetky s takýmito číslami by mali pasovať?
Potom som už našiel na Clio 2 len jednotky, čo vyzerajú trochu inak, majú úplne iné čísla a iný menejpinový konektor. Táto jednotka bude zrejme na dvojairbagovú verziu.
Dakujem
Renault Clio II 1.2