Jaký kotel za kolik? a kde ho koupit-spěchá
Moderátor: Moderators General
Pravidla fóra
Zde je možné povídat si na libovolné téma, třeba i takové, které nesouvisí s automobily.
Zde se neřeší technické dotazy. Ty patří do Technické sekce podle modelu.
Technický dotaz tady může být bez dalšího smazán.
Zde je možné povídat si na libovolné téma, třeba i takové, které nesouvisí s automobily.
Zde se neřeší technické dotazy. Ty patří do Technické sekce podle modelu.
Technický dotaz tady může být bez dalšího smazán.
-
Míča_2.2DT
- Experienced member
Jaký kotel za kolik? a kde ho koupit-spěchá
Ahoj moje tchýně shání kotel (jelikož je to jedna z mála tchýní co je v poho. tak jí chci pomoci)nevím jak to mám popsat ale chce s tím vytápět domek o rozměrech 8x10m dvou generační (do patra-10místností celkem)a dala mi za úkol sehnat levnej a dobrej kotel plnění shora (novej nebo minimálně jetej)na tuhá paliva dřevo-uhlí ale já vím prd jakej kotel a značku poraďte mi
díky
-
Milan Havlát
- Člen RCČR
Re: Jaký kotel za kolik? a kde ho koupit-spěchá
Ahoj kup ji Dakon mi máme od r.85 teprve druhý a max.spokojenost. Je to Dakon 24. Myslím že těch 10 místnosti v pohodě utáhne. My máme v topení a celkem v trubkach 360litrů vody a v pohodě. Dělají větší i menší takže je na výběr. Milan
Renault 5-1.1 Renault Laguna-2.0 RXE
Také mam Dakona a vpoho.Sice ne od r.85, ale taky nějakej ten pátek už tu žere plyn....
- defuckto
- Grafoman
Vůbec se v tom nevyznám, jen vím, že rodiče přítulky mají právě taky Dakona a je to oukej.. 
Je to asi věc názoru a hlavně toho kdo co má doma.
Znam lidi kteří řeknou Dakona ani náhodou, jedine Viadrus (bo jak se to píše)
Znam lidi kteří řeknou Dakona ani náhodou, jedine Viadrus (bo jak se to píše)
-
Víťa Malina
- Experienced member
- Kontaktovat uživatele:
no, jestli Dakon, nebo Viadrus, to je myslím si jedno, sežeň si nějakého topenáře, který ti řekne jaký výkon by ten kotel měl mít, pozná to podle toho jestli je ten barák zateplený, okna vyměněné apod. myslím že kolem těch 20-25kW by mělo bohatě stačit.
Grand Scénic Expression; 7m; 1,5 Dci; béžová poivre
Taky se při výběru mrkni na to, aby měl daný kotel v blízkosti svého působiště dobrou podporu, tedy topenáře či servisáka, kteří mají pro danou značku certifikaci. Jinak s pevným palivem ti moc neporadím, já topím na plyn a na krbokamna.
CZ 175 - 477.01 1969 Yamaha XV1100 Virago 1992
ex GRAND Espace III 2.0 8V RXE, F3R-768 1999
ex Renault 25 TX 2.2i J7T, 1988 (Ufo), ex Renault 25 Turbo-D 1985 (Rakef)
Za mě určitě už jen litinový kotel ten dělá Dakon i Viadrus.Dělám topenářskou tak vím o čem mluvím.Já mám doma Viadrus U26 4 článek.Podle mě je lepší než Dakon,ale montaval jsem oboje jsou podobný.Plechovej kotel neber stojí za prd jak ,ty dnešní se už nevyrovnají materiálem a hlavně trvanlivostí.Naložíš do nich víc ,ale mají tedy pouze přední plnění,pro mě je to výhoda než malá šachta z hora hlavně pro topení dřevem to se mi vždycky seklo a nepadalo to dole.Vrchní plnění je vhodné pro topení uhlím(ořech,kostka)..
S výkonem to je jiná ,musel bys mi napsat co tam máš za radiátory,rozměry a počty a by se dal podle nich spočítat potřebný výkon kotle.Taky rozvody jaký jsou.
Taky čím se bude hlavně topit,protože na uhlí nebo na dřevo mají jiný výkon.
S výkonem to je jiná ,musel bys mi napsat co tam máš za radiátory,rozměry a počty a by se dal podle nich spočítat potřebný výkon kotle.Taky rozvody jaký jsou.
Taky čím se bude hlavně topit,protože na uhlí nebo na dřevo mají jiný výkon.
SCENIC 2000-1,6 16V,rodinný autobus
Clio 91-1,2 -nyní minulost
VW Golf Variant 96-1,8l 66kW LPG pojízdný stěhovák
Prečo odsudzuješ plechove kotle? Všetky splynovacie pece su robene z plechu.
Z klasických kotlov na tuhe palivo poznam len značku Modratherm a kamarat ho kupoval pred rokom musel čakať naň 1,5 mesiaca kedže vetšina produkcie ide do zahraničia (Rusko,Rakusko ,Taliansko,Francuzko) a pokial nenaplnia objednavky zo zahraničia nevyrobia kotol pre domaci trh.Ten kotol sa mi pači viac ako liatinove z dvovodu že sa lahko čisti (nema žiadne rebra) a možno je to moj subjektivny nazor ale zda sa že ma vetšiu učinnosť pri spalovani.
Z klasických kotlov na tuhe palivo poznam len značku Modratherm a kamarat ho kupoval pred rokom musel čakať naň 1,5 mesiaca kedže vetšina produkcie ide do zahraničia (Rusko,Rakusko ,Taliansko,Francuzko) a pokial nenaplnia objednavky zo zahraničia nevyrobia kotol pre domaci trh.Ten kotol sa mi pači viac ako liatinove z dvovodu že sa lahko čisti (nema žiadne rebra) a možno je to moj subjektivny nazor ale zda sa že ma vetšiu učinnosť pri spalovani.
Já plechový kotle neodsuzuji,akorát vím že kvalita hlavně materiálu byla dřív někde jinde.Kotle vydržely víc než nyní.Taky s vrchním plněním je vhodný pro topením uhlím a né dřevem.A taky co nízkoteplotní koroze to litinovému kotli skoro vůbec nevadí,plechovému zase hodně.
Sakra jsem si nevšiml že jde o kotel na tuhá paliva 
No každopádně doma mam ještě funknční (při plynu moc nevyužívanej) KŽ5
Myslim že to bývalo KŽ Dražice, nebo tak nějak.Měnily jsme ho když mi bolo cca 5-7 let, přd tím to byla také nějaká KŽ, nejspíš tehdá nic jiného nebylo
No každopádně doma mam ještě funknční (při plynu moc nevyužívanej) KŽ5
Myslim že to bývalo KŽ Dražice, nebo tak nějak.Měnily jsme ho když mi bolo cca 5-7 let, přd tím to byla také nějaká KŽ, nejspíš tehdá nic jiného nebylo
Kvalita si myslim nieje zla. Mne sa plechove kotle pačia hlavne z toho dvovodu že ak pukne plechový kotol da sa zavariť ale ak pukne liatinový kotol možeš meniť članok ak sa ti nevyplati kupiť rovno nový kotol. Kotle plnene zhora som poslednou dobou už nevidel ale viem o tom že sa daju kupiť nasypky na kotle plnene zboku a potom to funguje tak že sa otvoria dvierka založi sa nasypka a uhlie sa tam sype zhora. Čo sa týka rosenia sa kotla ty ako kurenar musiš vedieť že na každý kotol aby bola uznana reklamacia musi byť namontovaný 4cestný ventil (duomix) a potom nehrozi podobny problem ako rosenie. Čo sa týka plechových peci a ich vydrže videl som DESTILU ktorá vydržala 35 rokov.Antonio píše:Já plechový kotle neodsuzuji,akorát vím že kvalita hlavně materiálu byla dřív někde jinde.Kotle vydržely víc než nyní.Taky s vrchním plněním je vhodný pro topením uhlím a né dřevem.A taky co nízkoteplotní koroze to litinovému kotli skoro vůbec nevadí,plechovému zase hodně.
Máme Viadrus a spokojenost letitá, tuším že je to rok 1996. Model U22. Konzultoval bych to s nejakym instalaterem odborníkem.
Renault Mégane IV (2017) modrá Cosmos, 1,5Dci, 81KW, Intens- R Link 2, Pur led Vision, Head Up, el. brzda, 17alu, výhřev sedaček, shark anténa, led osvětlení prahů- styling pack
Renault Laguna II (2006) 1.9 Dci, 96KW FAP, polokůže, 17alu, PDC atp 
ex: R11 1,4 turbo, R19 1.7, Laguna 1,8i, Laguna 1,8 16V, Renault Trafic valník 2.0, Renault 19 II 1.9D,Renault Laguna I (2000) 1.9 DTi 5,2l /100Km v plné výbavě-el.kožené sedačky,atd.
ex: R11 1,4 turbo, R19 1.7, Laguna 1,8i, Laguna 1,8 16V, Renault Trafic valník 2.0, Renault 19 II 1.9D,Renault Laguna I (2000) 1.9 DTi 5,2l /100Km v plné výbavě-el.kožené sedačky,atd.
Mayko teď něco pro tebe kdysi byl materiál plechů na kotle někde jinde byly daleko kvalitnější.Mám kamaráda zámečníka a chodí za ním lidi ať jim zavaří kotle.Jsou to kolem 10 roku staré někdy víc jindy míň.Kotel který je starší víc jak 20 let se nevyplatí ani svařovat.Tam už ani není co, je to samý uhlík a to fakt nejde.Kolikrát jsem to dělal a bylo ta na chvilku.Vím o čem mluvím.
A s tím 4cestným ventilem to taky není pravý ořechový.Kdysi se všechno dělalo na samotišku a nedávalo se tam vůbec nic.Ted to potřebují nové moderní kotle ve stylu Atmos apod.Pro litininový kotel to zase není potřeba dělat ,na samotišku to nikdo dělat nebude.To by ani nefungovalo.
Volba správné velikosti kotle, tzn. jeho tepelného výkonu, je velmi důležitou podmínkou pro ekonomický
provoz a správnou funkci kotle. Kotel musí být volen tak, aby jeho jmenovitý tepelný výkon odpovídal
tepelným ztrátám objektu. Jmenovitý výkon kotle se počítá dle platných norem pro venkovní teploty –12 °C,
-15 °C a –18 °C. Volba kotle o příliš velkém jmenovitém výkonu (předimenzování), má za následek zvýšené
dehtování a rosení kotle. Není proto vhodné používat kotle o větším výkonu, než jsou tepelné ztráty objektu.
Pro laky je to ,že raději jet kotel na vyšší výkon při vyších teplotách a mít výkon menší než ho pořád dusit a stojí to za prd.
Já to řeším takhle mám v systému čerpadlo na zpátečce (rozvody v mědi),které spíná příložný termostat.Čerpadlo zapíná při 80st. na kotli a zastaví tak kolem 55-60st.
A dvířka přisávání vzduchu na kotli se zavírají tak kolem taky 80st.A vše funguje na jedničku.Bez nějakých 4cestáků apod.Kotel jede při vyšších teplotách a hlavně daleko lepší účinosti kotle.
A s tím 4cestným ventilem to taky není pravý ořechový.Kdysi se všechno dělalo na samotišku a nedávalo se tam vůbec nic.Ted to potřebují nové moderní kotle ve stylu Atmos apod.Pro litininový kotel to zase není potřeba dělat ,na samotišku to nikdo dělat nebude.To by ani nefungovalo.
Volba správné velikosti kotle, tzn. jeho tepelného výkonu, je velmi důležitou podmínkou pro ekonomický
provoz a správnou funkci kotle. Kotel musí být volen tak, aby jeho jmenovitý tepelný výkon odpovídal
tepelným ztrátám objektu. Jmenovitý výkon kotle se počítá dle platných norem pro venkovní teploty –12 °C,
-15 °C a –18 °C. Volba kotle o příliš velkém jmenovitém výkonu (předimenzování), má za následek zvýšené
dehtování a rosení kotle. Není proto vhodné používat kotle o větším výkonu, než jsou tepelné ztráty objektu.
Pro laky je to ,že raději jet kotel na vyšší výkon při vyších teplotách a mít výkon menší než ho pořád dusit a stojí to za prd.
Já to řeším takhle mám v systému čerpadlo na zpátečce (rozvody v mědi),které spíná příložný termostat.Čerpadlo zapíná při 80st. na kotli a zastaví tak kolem 55-60st.
A dvířka přisávání vzduchu na kotli se zavírají tak kolem taky 80st.A vše funguje na jedničku.Bez nějakých 4cestáků apod.Kotel jede při vyšších teplotách a hlavně daleko lepší účinosti kotle.
No s tým silným kotlom maš pravdu že je to malo platne ale v kombinacii s akumulačnymi nadobami je to pecka. Ja som totiž "vyštudovaný" z Nemecka a tam som videl take hokusy pokusy ohladom kotlov na tuhe palivo že sa mi usta otvarali. Je pravda že pokial by niekto chcel kotol napojiť na akumulačne nadoby (aspon 2000L) plus solarne konvektory tak investicia je dosť vysoka ale s pohladom do buducnosti je to najlacnejšia energia. Paliť iba drevo tym sa pec neprepaluje a drevo je dnes najlacnejšie čo môže byť. Použijem slova chlapa ktorý sa venuje 15rokov montaži drevosplynovacich kotlov "uhlie ano ale len ak ho budu davať zadarmo"
Pokud topíš uhlím, kup Viadrus. Fabrika vyvíjela ty kotle snad 100 let.
Nevím odkud bere litinu dakon, snad IT UNICAL, fakt netuším...
Plecháči se ale vyhni. Musel bys řešit ochranu (přihřívání) zpátečky (mix), minimálně termostat a spouštět později čerpadlo.
U litiňáku to není nutné, pokud neuděláš nějakou dětinskou chybu, životnost kotle je absolutní, což u plechových je vždy omezená, ať děláš co děláš.
Litiňák se dá rozebrat na články, případný prasklý článek vyměnit, stáhnout a jedeš dál.
Plecháč zavaříš a druhý rok máš díru vedle. Mělo smysl je vyrábět po domácku za nula peněz, pokud za to musíš vysypat těžké money, kup litinu.
wecka
Plecháči se ale vyhni. Musel bys řešit ochranu (přihřívání) zpátečky (mix), minimálně termostat a spouštět později čerpadlo.
U litiňáku to není nutné, pokud neuděláš nějakou dětinskou chybu, životnost kotle je absolutní, což u plechových je vždy omezená, ať děláš co děláš.
Litiňák se dá rozebrat na články, případný prasklý článek vyměnit, stáhnout a jedeš dál.
Plecháč zavaříš a druhý rok máš díru vedle. Mělo smysl je vyrábět po domácku za nula peněz, pokud za to musíš vysypat těžké money, kup litinu.
wecka
Megané II sedan 1,9 dCi - 88kW, 6st., climatronic
6,0 l/100Km
6,0 l/100Km
Přesně tak s tebou souhlasím dnes jedině litinák ,jestli něco lepšího jako na dřevo Atmos atd. nebo pelety tak tam musí být na zpátečce min.55 st.Jinak litinák vydrží skoro vše a víc jako plech.Třeba Viadrus má litinu klasicky litou a třeba Feroli má litinu litou tlkakově.Váha je poloviční ,ale jsou ty kotle úplně srovnatelný.A v litině spálíš úplně vše bez problémů lepší něž v plechu.wc píše:Pokud topíš uhlím, kup Viadrus. Fabrika vyvíjela ty kotle snad 100 let.
wecka
Dělám to už víc než chvilku a člověk už má nějaké zkušenosti s různými druhy topení jestli se vyplatí nebo ne!!!
Kdyby chtěl někdo poradit s topením ,vodou,novostavbou i opravami stavájícího apod.není problém napište ,rád poradím nebo udělám.Budu rád ,když někomu pomůžu.
-
Šamša
- Moderátor
Sluníčko na přítápění je v našich zeměpisných šířkách nesmysl, jedině tak někce okolo Pavlovic nebo Bzence, kde je 200-220 slunečních dní v roce a to ještě do nízkoenergetického domku s předimenzovaným podlahovým vytápěním. Tohle může potvrdit majitel topenářké firmy od nás, který si to na barák namontoval a tem mi vždy hlásí, že v lednu sluníčko svítilo všehovšudy 8 hodin!, no a návratnost investice spočítal na 100 let!(to ještě nebyla "zelená"). Využití alternativní energie v našich končinách leda tak ze vzduchu, země či vody pomocí tep. čerpadla. Jinak co se týče čudících kotlů, tak opravdu na prvním místě litinu Buderus, když spekulovat tak pak Dakon nebo Viadrus, v ocelových ty samé značky, ale dnes už jen ve spojení se samočinnými regulačními armaturami nebo komplety zn. ESBE LTC, VTC, nebo v horším případě Laddomat.mayko píše:No s tým silným kotlom maš pravdu že je to malo platne ale v kombinacii s akumulačnymi nadobami je to pecka. Ja som totiž "vyštudovaný" z Nemecka a tam som videl take hokusy pokusy ohladom kotlov na tuhe palivo že sa mi usta otvarali. Je pravda že pokial by niekto chcel kotol napojiť na akumulačne nadoby (aspon 2000L) plus solarne konvektory tak investicia je dosť vysoka ale s pohladom do buducnosti je to najlacnejšia energia. Paliť iba drevo tym sa pec neprepaluje a drevo je dnes najlacnejšie čo môže byť. Použijem slova chlapa ktorý sa venuje 15rokov montaži drevosplynovacich kotlov "uhlie ano ale len ak ho budu davať zadarmo"
Věnuji se servisu kotlů a M&R více než 15 let a tep. čerpadlům cca 5 let.
Laguna II. 2007 2.0dCi Carminat 2 127kW, podložky Eibach (rozšířeno +4cm), 201000km
Laguna II. 2003 2.0T Carminat Initiale Paris 120kW, napadeno kutilem domácím, ale pracuje se na tom 220000km
BMW 635csiA 1987 155kW AC Schnitzer 17" 357000km (vytahuju jen za sluníčka a když mám na benál:-)
Laguna II. 2003 2.0T Carminat Initiale Paris 120kW, napadeno kutilem domácím, ale pracuje se na tom 220000km
BMW 635csiA 1987 155kW AC Schnitzer 17" 357000km (vytahuju jen za sluníčka a když mám na benál:-)
Ahoj,
vím, že otec má na baráku kotel Buderus a je max. spokojený. Viadrus mu byl taky doporučen, ale prostě šel do Buderusu. Jinak dělal jsem kdysi v Bohumíně u ČOS a byl jsem mnohokrát v té hale (halách), kde se vyrábí kotle Viadrus a musím říct, že výroba je opravdu zajímavá
vím, že otec má na baráku kotel Buderus a je max. spokojený. Viadrus mu byl taky doporučen, ale prostě šel do Buderusu. Jinak dělal jsem kdysi v Bohumíně u ČOS a byl jsem mnohokrát v té hale (halách), kde se vyrábí kotle Viadrus a musím říct, že výroba je opravdu zajímavá
Fiat 500, r.v. 1956, opačné otevírání dveří a další chuťovky
Kdo ví kde je mu konec.
Škoda Forman - r.v. 1992, vynikající vůz to byl. Šroťák ukončil jeho 16-ti letý život.
Laguna III r.v. 2014 2.0 dCi 110kW
Scénic II r.v. 2005 1.6 16V 83kW
Twingo I r.v. 1999, 1.2 43kw, poloautomat, shrnovací střecha....
Škoda Forman - r.v. 1992, vynikající vůz to byl. Šroťák ukončil jeho 16-ti letý život.
Minulý rok jsem vyměnil okna, zateplil, nainstaloval 9m2 solár i na přitápění, protože mi jej skoro pokryla dotace. Aku 550 l výroba samo(více se nevlezlo)+ 250 l nerez boiler, regulace Siemens RVS Albatros 2- zatím řídí jen solár a přečerpávání.
Letos budu pokračovat s kondenzačním kotlem s modulovaným hořákem řízeným z té regulace a mixy pro 3 topné okruhy.
Úspora už teď min 40% spočtených v projektu, kondenzák to posune ještě dál.
Jenom z nastavení té regulace jsem se málem pos..l.
Na druhém baráku mě čeká to samé - polystyrén, ekvitermní egulace(vrazím tu Komextherm, jeden excelentní mi zbyl a stačí to), solár s akumlačkou 750l (zase se víc nevleze) a malé tepelné čerpadlo. Nenudím se, no...
Pak mi nezbývá čas na auta...
wecka
Letos budu pokračovat s kondenzačním kotlem s modulovaným hořákem řízeným z té regulace a mixy pro 3 topné okruhy.
Úspora už teď min 40% spočtených v projektu, kondenzák to posune ještě dál.
Jenom z nastavení té regulace jsem se málem pos..l.
Na druhém baráku mě čeká to samé - polystyrén, ekvitermní egulace(vrazím tu Komextherm, jeden excelentní mi zbyl a stačí to), solár s akumlačkou 750l (zase se víc nevleze) a malé tepelné čerpadlo. Nenudím se, no...
wecka
Megané II sedan 1,9 dCi - 88kW, 6st., climatronic
6,0 l/100Km
6,0 l/100Km
-
Míča_2.2DT
- Experienced member
díky moc všem teď už aspoň mám nějakou představu solár nepřipadá v úvahu musí to bejt kotel plění s hora a tuhá paliva zapoměl jsem napsat že barák není zateplenej a nemá vyměněná okna na to nemá škváru ale kotel už skoro netopí s tím topenářem v okolí je to dobrej tip to ještě pohledám kdo co tady dělá ale tuším ten Dakon bude ok? ještě bych potřeboval věděr cenu cca kolik? těch 25KW kotel by asi byl ok.
-
pavel_jílek
- Starting member
Pět let mám v Okálu, nezateplený, jenom vyměněná okna Dakon 24 DOR, bez nejmenších problémů, a v baráku, když chci, tak je sauna i při -10 stupních. Takže spokojenost a nemám důvod měnit. Předtím tam byl taky Dakon 24, nějaký starší typ, s tím jsem to koupil, a měnol jsem ho v podstatě z principu. Takže já bych se Dakonu nebál...
-
Míča_2.2DT
- Experienced member
Ahoj díky všem řídím se radama jaké mi dáváte a jednám o dakonu s firmou která má dokonce sídlo tady u nás našel jsem tak kotel který se mi zdá ok.stojí 27 kolíků a má FB36D 18-36KW 85%tepelná učinnost
-
Šamša
- Moderátor
Tenhle kotel je na ten uvedený domek zbytečně předimenzovaný a bude trpět neduhy typu dehtování, zanášení a přehřívání systému. Podle výpočtu by do starší usedlosti stačil kotel s výkonem 24kW, počítám s 50W na 1m3 a to je I. patro 8m x10m x cca 2,8m + II. patro 8m x10m x cca 2,8m = 448m3 x 50W = 22400W = 22,4kW zaokrouhleno 24kW. Samozřejmě počítám palivo uhlí. Pokud bys topil dřevem tak je varianta silnějšího kotle, jak uvádíš. http://www.topeninejlevneji.cz/cz/e-sho ... -36-d.html http://www.akoupelnyatopeni.cz/topeni/k ... on-fb-26-dMíča_2.2DT píše:Ahoj díky všem řídím se radama jaké mi dáváte a jednám o dakonu s firmou která má dokonce sídlo tady u nás našel jsem tak kotel který se mi zdá ok.stojí 27 kolíků a má FB36D 18-36KW 85%tepelná učinnost
Laguna II. 2007 2.0dCi Carminat 2 127kW, podložky Eibach (rozšířeno +4cm), 201000km
-
Míča_2.2DT
- Experienced member
Ahoj ano počítám a vím že budou hodně pálit dřevo a k tomu uhlí v poměru dřevo cca60-70% zbytek uhlí ale jelikož jsem neznalej taky proto žádám o radu-y všude píšou o kotlích několik KW až tolik KW např 18-36 jak se v tom mám orientovat já teda potřebuju kotel 18-24KW