Dočasně zvýšená spotřeba 1.9dCi 96kW FAP

Než napíšete dotaz, přesvědčte se, zda už nebyl zodpovězen dříve. Nezakládejte nová témata, existuje-li stejné nebo příbuzné.

Moderátor: Moderators General

Odpovědět
Makak007
Experienced member

Dočasně zvýšená spotřeba 1.9dCi 96kW FAP

Příspěvek od Makak007 » úte pro 23, 2008 18:25

Opakovaně jsem vypozoroval, naposledy dnes, že se cca 1x do měsíce dostanu do nějakého zvláštního režimu spotřeby. Alespoň tedy podle palubního počítače.
Stalo se zhruba toto: teplý motor po ujetí cca 25km víceméně dálničního typu (po pražském okruhu) ukazuje obvyklou spotřebu. Ale když jsem sjel na obyčejné silnice ve městě a jel 50km/h, tak mi počítač ukazoval 8,5-10 litrů spotřeby. Jel jsem po rovince, "na údržbu" rychlosti, 50km/h, na trojku, teplý motor. Takovou spotřebu normálně mít nemůžu... V tomto režimu obvykle mám tak 5,5 litru... Po dojetí jsem motor normálně vypnul a po hodině jsem jel zpátky ale už to ukazovalo rozumnou spotřebu.
Mám podezření, že motor byl v režimu vypalování filtru pevných částic.

Máte někdo podobnou zkušenost? Nebo co by to mohlo být?
Já měl za to, že se FAP vypaluje, když svítí kontrolka FAP a dle manuálu se má auto projet asi 20-30 minut po dálnici aby se "vymetly" saze. A to je přesně to, co se mi před asi rokem stalo... Naběhla kontrolka FAP, já vyjel na D1 a u Jihlavy kontrolka zhasla... Teď ale kontrolka nic... Jenom vyletí spotřeba a pak se po vypnutí motoru a chvilce odpočinku zase vrátí na obvyklé hodnoty...
ObrázekObrázekObrázek

Makak007
Experienced member

Příspěvek od Makak007 » ned úno 01, 2009 23:13

Kurňa, to se mi snažíte namluvit, že takhle straší jenom v té mojí Laguně? :scratch:

Předevčírem mě potkalo to samé, a na stejném místě... :D
ObrázekObrázekObrázek

Davidak79
Moderátor

Příspěvek od Davidak79 » ned úno 01, 2009 23:36

Makak007 píše:
Jezdi jinudy :D
Peugeot 508 GT SW 2,2HDI 2014 FULL
204PS@450Nm >>>odbrzděných 230PS@524Nm

EX:Škoda 105 ,120,125,Felicia , Peugeot 205, Laguna I 1.8 8v RT , Laguna II 2,0T Initiale 120kw 270nm >>> 143kw 340nm , VW Caddy 2.0TDI 2019

Makak007
Experienced member

Příspěvek od Makak007 » ned úno 01, 2009 23:58

Davidak79 píše:
Makak007 píše:
Jezdi jinudy :D
Dobrá rada nad zlato :lol: :lol: :lol:
Že ti přidělím "pomohl posedmé"? :twisted:

Já tamtudy jezdím častěji, ale někdy se stane to, co popisuji. Jindy je to v normálu. Už dopředu vím, že budu čučet na spotřebu... Už si sem tam připadám jako cvok. :smajl10:
ObrázekObrázekObrázek

MarekD
Starting member

Příspěvek od MarekD » úte úno 03, 2009 01:21

ahoj ,něco podobného neříkám že stejného se mi stalo taky ,ale dával jsem to za vinu špatné naftě jinak netuším :roll:
Renault laguna II Grandtour combi 2.2 Dci 110 kw Initiale 12/2003

posledni
Starting member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od posledni » úte úno 03, 2009 20:41

No moje spotřeba : je tet 7,9l.Podle palubního počítače.
:-(
Laguna GrandTour II 1.9dCi 88kw 2003 EXPRESSION

Cumulik
Starting member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cumulik » ned bře 29, 2009 19:36

Ahoj, tak dokud jsem nevěděl o FAP, tak jsem si myslel,že je to porucha. V servise mi pak řekli,že tam je filtr pevných částic. Čištěni probíhá taky celkem často, páč jezdím krátké vzdálenosti a když proces nevědomky přeruším vypnutím motoru,tak se to třeba druhý den opakuje.Jinak asi jednou za 100km. Projevuje se to zvýšenou spotřebou, za volnoběhu a stání na místě je slyšet cvakání od spodku vozu a občas i smrad, jak se něco pálí, dále za volnoběhu jsou zvýšené otáčky motoru asi o 100/min a běží ventilátor u chladiče. Kontrolka se má prý rozsvítit až když je filtr dost ucpanej a má se tak nasadit ten extra jízdní režim. Jak proces dozní,tak se to vrátí do normálu,sníží se otáčky na 800,vypne ventilátor atd. Takhle jsem to vypozoroval a bylo mi řečeno. Až budeš mít pocit,že se to čistí,zkus někde zastavit a omrknout to.
R Megane II Grandtour 1.5 dCi 76kw,FAP,6 kvalt,r.v.5/2007,společných 150tis. km za námi

Makak007
Experienced member

Příspěvek od Makak007 » ned bře 29, 2009 19:52

Cumulik píše:Ahoj, tak dokud jsem nevěděl o FAP, tak jsem si myslel,že je to porucha. V servise mi pak řekli,že tam je filtr pevných částic. Čištěni probíhá taky celkem často, páč jezdím krátké vzdálenosti a když proces nevědomky přeruším vypnutím motoru,tak se to třeba druhý den opakuje.Jinak asi jednou za 100km. Projevuje se to zvýšenou spotřebou, za volnoběhu a stání na místě je slyšet cvakání od spodku vozu a občas i smrad, jak se něco pálí, dále za volnoběhu jsou zvýšené otáčky motoru asi o 100/min a běží ventilátor u chladiče. Kontrolka se má prý rozsvítit až když je filtr dost ucpanej a má se tak nasadit ten extra jízdní režim. Jak proces dozní,tak se to vrátí do normálu,sníží se otáčky na 800,vypne ventilátor atd. Takhle jsem to vypozoroval a bylo mi řečeno. Až budeš mít pocit,že se to čistí,zkus někde zastavit a omrknout to.
Ok, díky moc za informaci.
Koupil jsem auto při 28t km a při cca 35t km se rozsvítila kontrolka a po projetí D1 do Brna zhasla. To bylo v létě 2007. Od té doby se to rozsvítilo cca za rok manželce. Jinak pak už nikdy, teď mám cca 56t km. Dost jezdím po Praze a pokud je to tak jak říkáš, může se stát, že si toho ani nevšimnu. Nicméně jsem nepozoroval zvýšené otáčky na volnoběh - toho bych si na 100% všiml. Je pravda, že sem tam mi přijde, že to baští příliš - to bude asi ono. Ale je to bez kontrolky FAP. Je to takový režim který mi připomíná studený benzíňák na sytič. Jede to normálně, jen počítač ukazuje spotřebu o nějaký ten litřík vyšší a za nějakou dobu to pomine. Jen mi přijde divné, že by se mi povedlo vypalovat FAP 2x na přesně tom samém místě. :lol:
No nic, začínal jsem si myslet že mi může blbnout vypalování FAP ale teď vidím, že se kontrolka při určitém typu jízd nemusí zapnout pěkně dlouho. Prdím na to - asi je vše jak má být. Nesmím se zase tolik pozorovat, to nic dobrého nepřinese. :twisted:

Ještě jednou díky za zkušenost.
ObrázekObrázekObrázek

Cumulik
Starting member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cumulik » stř dub 01, 2009 12:29

Ahoj,asi to bude fakt ok. Psal jsem info i na renaulťáckou sekci a odpověděli mi předevčírem tohle:

Níže uvádímě některé znaky:
- ot. na volnoběh při regeneraci jsou zvýšené na 925 ot/min

- hluk (cvakání) způsobuje pátý vstřikovač

- může pociťovat mírně snížený výkon

- zápach způsobuje zvýšená teplota při regeneraci (cca 600 °C)

- běží ventilátor, jsou zapnuty thermoplongery

O to jak často to probíhá bouhužel nic. Ale myslím,že netřeba se už v tom utápět. Měj se a ať to jede.
R Megane II Grandtour 1.5 dCi 76kw,FAP,6 kvalt,r.v.5/2007,společných 150tis. km za námi

Makak007
Experienced member

Příspěvek od Makak007 » stř dub 01, 2009 13:36

Ještě jednou díky za sebe i za všechny pro které to bude užitečné info.

Zbytek života stávím v plné duševní pohodě a zcela smířen s vypalováním FAP. :lol:
ObrázekObrázekObrázek

Makak007
Experienced member

Příspěvek od Makak007 » pát kvě 08, 2009 18:55

Tak jsem opět - po více než roce - zahlédl svítit kontrolku vypalování FAP...
Takže všichni kdo si budete myslet že vám to nefunguje, vězte že to asi za určitých okolností a způsobu jízdy může trvat pěkně dlouho než ta automatická funkce dá o sobě vědět.
ObrázekObrázekObrázek

Odpovědět

Zpět na „Renault Laguna II“