Než napíšete dotaz, přesvědčte se, zda už nebyl zodpovězen dříve. Nezakládejte nová témata, existuje-li stejné nebo příbuzné.
Moderátor: Moderators General
-
Tomášik
- Starting member
Příspěvek
od Tomášik » úte led 29, 2008 08:51
Zdravím vospolok,
prehľadal som väčšinu starých príspevkov v tejto sekcii, ale na nič podobné som nenarazil, tak sa chcem popýtať:
Kamoš má Lagunu II Grandtour 1,9DCi, ročník 2003. Ešte na jeseň mu, predpokladám rupla pružina na spojkovom pedáli. Teda aspoň si to myslíme, lebo to ešte odvtedy nemal kedy pozrieť...

Každopádne to vraj bola rana ako sa patrí, vypadla mu spod krytu pod volantom polovica takej riadnej masívnej pružiny a odvtedy sa mu nevracia pedál. Predtým ten pedál zasa šiel strašne ťažko... Stalo sa to tu už niekomu? Bude nejaký väčší problém tú pružinu zohnať a vymeniť v domácich podmienkach? Treba dať dolu celý kryt spod volantu? Ako je tam uchytený?
Díky za Vaše tipy.

-
bosyboss
- Junior member
Příspěvek
od bosyboss » úte led 29, 2008 13:59
Mal som to iste.Presne ako vravíš na dve polky.Ja som si to v tedy nechal vymeniť v Renaulte v Prešove.Trvalo to cca30 min.A stálo aj s pružinou 1200 sk.cca. . Ale mne nefungoval ane tempomat, preto som to dal robiť do Renaultu a až tam my vysvetlili , že v spodnej a celkom horej polohe spojky sú spínače a ak sa pedal nevráti do celkom hornej polohy-nezopne spinač a auto si myslí, že je stlačená spojka a nezapne tempomat.
Ale ak si vieš objednať tu pruži niekde inde a lacnejšie tak si to v pohode vymeníš aj doma.
Renault Laguna II 1.9 dCi Grandtour 79 kW 2004 r.v.
-
Tomášik
- Starting member
Příspěvek
od Tomášik » úte led 29, 2008 14:33
bosyboss píše:Mal som to iste.Presne ako vravíš na dve polky.Ja som si to v tedy nechal vymeniť v Renaulte v Prešove.Trvalo to cca30 min.A stálo aj s pružinou 1200 sk.cca. . Ale mne nefungoval ane tempomat, preto som to dal robiť do Renaultu a až tam my vysvetlili , že v spodnej a celkom horej polohe spojky sú spínače a ak sa pedal nevráti do celkom hornej polohy-nezopne spinač a auto si myslí, že je stlačená spojka a nezapne tempomat.
Ale ak si vieš objednať tu pruži niekde inde a lacnejšie tak si to v pohode vymeníš aj doma.
On tempomat nemá, takže jemu sa to v podstate neprejavovalo nijako len tým, že musí pedál vracať manuálne nohou po každom stlačení spojky.

Ale to s tými spínačmi krajných polôh bude pravda, mal som to isté na BMW. A tých 1.200,- je ešte dobrá suma, to som čakal niečo horšie. Tak mu poviem, aká je situácia.
Je nejaká finta na demontáž toho spodného krytu pod volantom? Alebo sú tam klasické skrutky?
-
mojinmojin
- Starting member
Příspěvek
od mojinmojin » ned bře 02, 2008 22:05
Ta pružina se dá koupit u dealera Renault a stojí 281 Kč. Montáž jsem zatím nedělal tak popsat nemůžu, ale prý je to drbačka.
2,2DCi Grandtour - Privileg
-
Riso Radoslav
- Starting member
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Riso Radoslav » čtv bře 20, 2008 23:46
Nazdar Ja som skusal pruzinu menit dnes nebol by tam taky velky problum len neviem prestne ulozenie tejto pruziny. Stala ma 380 sk Co nieje az tak vela ale servis v BA si uctuje 950 sk na hodinu tak ich mozem ...... Ak viete niekto ako tam ma byt tak by som poprosil Dik
-
nikniktos
- Starting member
Příspěvek
od nikniktos » pon bře 24, 2008 02:36
Riso Radoslav píše:Nazdar Ja som skusal pruzinu menit dnes nebol by tam taky velky problum len neviem prestne ulozenie tejto pruziny. Stala ma 380 sk Co nieje az tak vela ale servis v BA si uctuje 950 sk na hodinu tak ich mozem ...... Ak viete niekto ako tam ma byt tak by som poprosil Dik
Sevas.Podarilo sa ti uz ulozit pruzinu?
-
Laco19
- Grafoman
Příspěvek
od Laco19 » pon bře 24, 2008 10:16
Riso Radoslav píše:Nazdar Ja som skusal pruzinu menit dnes nebol by tam taky velky problum len neviem prestne ulozenie tejto pruziny. Stala ma 380 sk Co nieje az tak vela ale servis v BA si uctuje 950 sk na hodinu tak ich mozem ...... Ak viete niekto ako tam ma byt tak by som poprosil Dik
Ktoru pruzinu myslis? Tu tlacnu (ako v gulickovom pere ale vacsiu) alebo tu druhu otocnu? Na druhu mam nejake pdf, mozem ti ho poslat mailom. Posli adresu (PM).
-
nikniktos
- Starting member
Příspěvek
od nikniktos » úte bře 25, 2008 22:42
Laco19 píše:Riso Radoslav píše:Nazdar Ja som skusal pruzinu menit dnes nebol by tam taky velky problum len neviem prestne ulozenie tejto pruziny. Stala ma 380 sk Co nieje az tak vela ale servis v BA si uctuje 950 sk na hodinu tak ich mozem ...... Ak viete niekto ako tam ma byt tak by som poprosil Dik
Ktoru pruzinu myslis? Tu tlacnu (ako v gulickovom pere ale vacsiu) alebo tu druhu otocnu? Na druhu mam nejake pdf, mozem ti ho poslat mailom. Posli adresu (PM).
Urcite to uz asi mas hotove.Ja som ti len chcel pomoct ,ako ulozit pruzinu.Minuly tyzden som ju menil.
-
Mirke
- Starting member
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Mirke » stř čer 11, 2008 21:06
Tak dle všeho mi praskla ta pomocná pružina, vypadl kus té pružiny (spíše naohýbaný kus silnějšího drátu) pod pedály a spojkový pedál nyní zůstává viset v půlce dráhy a nevrátí se až nahoru. Takže bych poprosil o zaslání toho pdf co zde zmiňuje Laco19 jak je tam uložená tato pružina, případně co jiného se s tím nechá udělat.
Díky moc za pomoc.
Mejl: mirke.benes(zavinac)seznam.cz
-
Laco19
- Grafoman
Příspěvek
od Laco19 » čtv čer 12, 2008 07:44
Mirke píše:Tak dle všeho mi praskla ta pomocná pružina, vypadl kus té pružiny (spíše naohýbaný kus silnějšího drátu) pod pedály a spojkový pedál nyní zůstává viset v půlce dráhy a nevrátí se až nahoru. Takže bych poprosil o zaslání toho pdf co zde zmiňuje Laco19 jak je tam uložená tato pružina, případně co jiného se s tím nechá udělat.
Díky moc za pomoc.
Mejl: mirke.benes(zavinac)seznam.cz
Poslal som ti to.
Ako som uz pisal, ak je ovladaci valec v dobrom stave, funguje to aj bez tej pruziny. Ak nie, tak treba bud namontovat novu pruzinu alebo vymenit valec.
Ja mam valec vymeneny pred 1,5 rokom a dodnes mi to funguje aj bez pruziny. Novy valec uz je s plastovym piestom - v povodnom valci bol piest z ocele a na celnej hrane mal po opracovani hranu ostru ako ziletka. Pri kazdom stlaceni pedalu tato hrana prebehne cez tesniacu manzetu - preto po nezvykle kratkom case prestane tesnit a pedal sa nevrati. Novy plastovy piestik az taku ostru hranu nema ale pri montazi som aj tak tuto hranu na cele piestika zrazil jemnym smirglom.
-
Mirke
- Starting member
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Mirke » čtv čer 12, 2008 13:47
Mnohokrát děkuji Lacovi za pdf.
Jinak dneska jsem navštívil Auto France v HK, pružinu jsem zde koupil za 280 Kč a pokud se mi ji nepovede namontovat svépomocí, tak za 300 Kč a za zhruba 30 min jsou v servise schopný to udělat.
Takže zatím to vyřeším tou pružinou a spojkový válec zatím nechám v klidu (byl měněnej v rámci záruky a má najeto zhruba 70 000 km).
-
ptxxx
- Starting member
Příspěvek
od ptxxx » pát čer 13, 2008 13:31
Tomášik píše:Zdravím vospolok,
prehľadal som väčšinu starých príspevkov v tejto sekcii, ale na nič podobné som nenarazil, tak sa chcem popýtať:
Kamoš má Lagunu II Grandtour 1,9DCi, ročník 2003. Ešte na jeseň mu, predpokladám rupla pružina na spojkovom pedáli. Teda aspoň si to myslíme, lebo to ešte odvtedy nemal kedy pozrieť...

Každopádne to vraj bola rana ako sa patrí, vypadla mu spod krytu pod volantom polovica takej riadnej masívnej pružiny a odvtedy sa mu nevracia pedál. Predtým ten pedál zasa šiel strašne ťažko... Stalo sa to tu už niekomu? Bude nejaký väčší problém tú pružinu zohnať a vymeniť v domácich podmienkach? Treba dať dolu celý kryt spod volantu? Ako je tam uchytený?
Díky za Vaše tipy.

Toto som tu riesil nedavno.Skus kliknut na odkaz
viewtopic.php?t=18986 
Renault Laguna II 1.9 DCi Expression r.v.2002, 88kW 120 PS
-
Miroslav Beníšek
- Starting member
Příspěvek
od Miroslav Beníšek » pon bře 23, 2009 16:14
Zdravím, mám ten samý problém se spojkovým pedálem a chtěl bych poprosit Laco19 (nebo kohokoliv jiného), jestli by mi taky poslal to pdf. Jestli to ještě máš.
Díky moc.
mbenisek@centrum.cz
-
Laco19
- Grafoman
Příspěvek
od Laco19 » pon bře 23, 2009 19:06
Miroslav Beníšek píše:Zdravím, mám ten samý problém se spojkovým pedálem a chtěl bych poprosit Laco19 (nebo kohokoliv jiného), jestli by mi taky poslal to pdf. Jestli to ještě máš.
Díky moc.
mbenisek@centrum.cz
Poslal som ti to - studuj

.
-
Miroslav Beníšek
- Starting member
Příspěvek
od Miroslav Beníšek » stř bře 25, 2009 18:05
Laco19 píše:Miroslav Beníšek píše:Zdravím, mám ten samý problém se spojkovým pedálem a chtěl bych poprosit Laco19 (nebo kohokoliv jiného), jestli by mi taky poslal to pdf. Jestli to ještě máš.
Díky moc.
mbenisek@centrum.cz
Poslal som ti to - studuj

.
Super. To je přesně ono.
Díky moc
-
pivel
- Starting member
Příspěvek
od pivel » úte čer 16, 2009 09:55
Ahoj. Také jsem doplnil spojkovou pružinu za 280 Kč, ale uspokojilo mě to jen cca na měsíc. V současné době je to zřejmě zralé na výměnu vysílacího válce, dřív než oddělám spojku a nebo nabourám. Zcela standartně mi to teď funguje tak, že se modlím při sešlápnuté spojce aby nezačala zabírat, rychlost vyřadit nejde a auto se chce hýbat, držím brzdy a vypínám motor tlačítkem. Docela zábava. Neni to pravidlo, ale na křižovatce nebo při parkování.. Servis Renault to jistí. Pedál vracet nohou je standart s pružinou i bez. S mým autem nikdo jiný jezdit nemůže, je to o hubu.
Renault Talisman 1,8 TCE Initial Paris 2019
-
Laco19
- Grafoman
Příspěvek
od Laco19 » úte čer 16, 2009 10:09
pivel píše:Ahoj. Také jsem doplnil spojkovou pružinu za 280 Kč, ale uspokojilo mě to jen cca na měsíc. V současné době je to zřejmě zralé na výměnu vysílacího válce, dřív než oddělám spojku a nebo nabourám. Zcela standartně mi to teď funguje tak, že se modlím při sešlápnuté spojce aby nezačala zabírat, rychlost vyřadit nejde a auto se chce hýbat, držím brzdy a vypínám motor tlačítkem. Docela zábava. Neni to pravidlo, ale na křižovatce nebo při parkování.. Servis Renault to jistí. Pedál vracet nohou je standart s pružinou i bez. S mým autem nikdo jiný jezdit nemůže, je to o hubu.
Budes si tazko zvykat na novy valec. Ja som s vadnym jazdil cca mesiac ale este rok po vymene som zo zvyku spickou nohy dvihal pedal

.
-
pivel
- Starting member
Příspěvek
od pivel » stř čer 17, 2009 07:55
Ahoj. Díky tobě laco19 jsem úspěšně tu dodatkovou pružinu naonstaloval, ale jak čas ukázal tak hlavní příčina je jinde. Dnes jsem objednán do servisu a tak jsem zvědavej v čem je problém. první otázka servisáka byla, zda uniká kapalina a to si nejsem vědom. Parkuji v garáži - žádný úkap a hladina v nádržce stejná, tak pevně věřím, že je to ten vysílací váleček. Jinak máš pravdu v tom, že jsem zvyklý automaticky špičkou nohy přizveděvat spojku u všech aut, dobrá deformace.
-
Laco19
- Grafoman
Příspěvek
od Laco19 » stř čer 17, 2009 09:05
pivel píše:Ahoj. Díky tobě laco19 jsem úspěšně tu dodatkovou pružinu naonstaloval, ale jak čas ukázal tak hlavní příčina je jinde. Dnes jsem objednán do servisu a tak jsem zvědavej v čem je problém. první otázka servisáka byla, zda uniká kapalina a to si nejsem vědom. Parkuji v garáži - žádný úkap a hladina v nádržce stejná, tak pevně věřím, že je to ten vysílací váleček. Jinak máš pravdu v tom, že jsem zvyklý automaticky špičkou nohy přizveděvat spojku u všech aut, dobrá deformace.
Pruzna je len zaplata na mierne poskodeny vysielaci valec, ked je poskodeny viac, uz nepomoze.
-
pivel
- Starting member
Příspěvek
od pivel » stř čer 17, 2009 19:06
Laco19 píše:pivel píše:Ahoj. Díky tobě laco19 jsem úspěšně tu dodatkovou pružinu naonstaloval, ale jak čas ukázal tak hlavní příčina je jinde. Dnes jsem objednán do servisu a tak jsem zvědavej v čem je problém. první otázka servisáka byla, zda uniká kapalina a to si nejsem vědom. Parkuji v garáži - žádný úkap a hladina v nádržce stejná, tak pevně věřím, že je to ten vysílací váleček. Jinak máš pravdu v tom, že jsem zvyklý automaticky špičkou nohy přizveděvat spojku u všech aut, dobrá deformace.
Pruzna je len zaplata na mierne poskodeny vysielaci valec, ked je poskodeny viac, uz nepomoze.
Máš pravdu, jen záplata. Výměna válce mě stála 4080,-Kč za 2 hodiny práce. Pružinu jsem nechal na pedálu, zas tak tuhá není. Spojka funguje jak má, ale ta noha stále pod pedál...
-
Giggo
- Experienced member
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Giggo » stř čer 17, 2009 22:20
pivel píše:Laco19 píše:pivel píše:Ahoj. Díky tobě laco19 jsem úspěšně tu dodatkovou pružinu naonstaloval, ale jak čas ukázal tak hlavní příčina je jinde. Dnes jsem objednán do servisu a tak jsem zvědavej v čem je problém. první otázka servisáka byla, zda uniká kapalina a to si nejsem vědom. Parkuji v garáži - žádný úkap a hladina v nádržce stejná, tak pevně věřím, že je to ten vysílací váleček. Jinak máš pravdu v tom, že jsem zvyklý automaticky špičkou nohy přizveděvat spojku u všech aut, dobrá deformace.
Máš pravdu, jen záplata. Výměna válce mě stála 4080,-Kč za 2 hodiny práce. Pružinu jsem nechal na pedálu, zas tak tuhá není. Spojka funguje jak má, ale ta noha stále pod pedál...
Já pružinu nemám a když sem Lagy dostal po týpkovi co jezdil celkem málo taky se mi párkrát nevrátila. Od tej doby se mi to nestalo (asi sem to prozatím rozhejbal), ale nohu tam občas pro kontrolu cpu taky.
Deformace

UKRADENÁ
Renault Laguna II; 1.9dCi 88kW@106kW; 2001
-
Szterbinsky
- Starting member
Příspěvek
od Szterbinsky » úte lis 17, 2009 11:49
Zdravím vospolok, možte mi to pdf.-ko niekto poslať na mail
0907@centrum.sk. Práve sa s tou pružinou s...iem a neviem ako ju tam dopasovať, vrelá vďaka.
-
Laco19
- Grafoman
Příspěvek
od Laco19 » úte lis 17, 2009 12:13
Szterbinsky píše:Zdravím vospolok, možte mi to pdf.-ko niekto poslať na mail
0907@centrum.sk. Práve sa s tou pružinou s...iem a neviem ako ju tam dopasovať, vrelá vďaka.
Poslal som ti to.
-
Lexnb
- Starting member
Příspěvek
od Lexnb » stř led 06, 2010 18:45
Mohli by ste mi ten návod taky poslat prosím
Lex@rodl.biz
Díky Dneska mi ta pružina taky rupla, snad to má ještě cenu měnit, nebo už rovnou ten válec? Jakej je váš názor?