Rozvody

Než napíšete dotaz, přesvědčte se, zda už nebyl zodpovězen dříve. Nezakládejte nová témata, existuje-li stejné nebo příbuzné.

Moderátor: Moderators General

ICe.pack
Starting member

Re: Rozvody

Příspěvek od ICe.pack » čtv bře 16, 2017 16:22

Zdravím, mám Renault Laguna II 1,6 16V 82kw a nechci zakládat nové téma, takže se přidám k tomuto. Můj dotaz bude asi obsáhlejší, protože se chci zeptat na výměnu rozvodů + přesuvníku váčkové hřídele. Dnes jsem měl volno a trávil jsem ho čtením na zdejším fóru ohledně rozvodů a přesuvníku, přesto bych se raději zeptal, než začnu něco podnikat.

Sám si nic z výše uvedeného dělat bohužel nebudu, takže jsem odkázaný na servisy. Dostalo se mi těchto odpovědí ze servisů:

Neofiko servisy jsou s cenou dosti podobné
Rozvody cca 3800,-
Vodní pu. 1900,-
Volnoběžka 1500,-
Řemen 480,-
Přestavovač 6000,-
Práce 3000,-

Ofiko Renault
Řádově lze ale říct, že materiál ( sada rozvodů, vodní čerpadlo a sada řemene příslušenství ) vyjde na cca. 10 000,-
Práce na výměnu rozvodů je cca. 6 hodin x 846,- kč
Přesuvník stojí řádově kolem 5 000,- kč

Nechystám se to dělat hned, ale tak trochu mě k tomu asi dotlačí přesuvník + rozvody už mají také svůj čas. V každém případě chci být připravený na výměnu. Jenže výše uvedené ceny mi přijdou vysoké. Zjistil jsem, že přesuvník by se dal sehnat přes jc-parts nebo jiné obchody za cenu okolo 3200kč, přitom každý servis mi psal, že cena pod 5tisíc nejde.

Mám dotaz i ohledně rozvodů, díval jsem se po netu a rozvodové sady např. contitech, případně SKF - rozvodový řemen s vodní pumpou a kladek (kladky jsou INA a pumpa SKF) by se dal sehnat komplet okolo 3,5tisíce. To je podstatně méně, než mi nabízeli servisy, takže bych takové sady při výměně rozvodů využil.

Mění se tedy:
Rozvodový řemen
Vodní pumpa
Kladky - vodící a napínací
Drážkový řemen
Doporučeno vyměnit i volnoběžku preventivně.

+ v mém případě ještě přesuvník.

Skutečně je potřeba i volnoběžka? První auto a poprvé řeším rozvody :-)
Naposledy upravil(a) ICe.pack dne pon dub 17, 2017 12:50, celkem upraveno 1 x.
Renault Laguna II 1.6 16V 82kW
Rok výroby - Září 2007 facelift

Šamša
Moderátor

Příspěvek od Šamša » pát bře 17, 2017 21:10

Včera jsem byl na výměně rozvodů a bylo to 5 minut po 12cté. Minulý týden jsem byl na výletě do Waršavy a po návratu domů, druhý den ráno se z pod kapoty ozývalo pohvízdávání, které po zahřátí přestalo a tak jsem ještě týden jezdil a už jsem měl rozvody připravené a termín dohodnutý, když předevčírem táhnu zdvihací plošinu asi 10km a najednou čučím na rafiku a teploměr už tak ve 3/4, naštěstí míjím autoservis na Avie, kde mám známé a kuk do nádobky po odpáření a nic. Ohřáli jsme v konvici destilku (celkem 3l), abych nelil do horkého motoru studenou vodu. Před tím se mi nikdy kapalina neztratila, možná za rok decka. Včera jsme se naštěstí pustili s mechanikem do rozvodů a příčina byla jasná - ucpávka vodní pumpy v kelu. Tak naštěstí vydržela 120 000km. Koupili jsme rozvodovou sadu Contitech a vodní pumpu Graf s kovovou vrtulkou. V Renaultu koupen 1l koncentrátu kapaliny Glaceol type D, na doplnění uniklé.
Novou kost pod motor a silent v držáku. No povím vám zas nové auto, takové ticho jsem zase dlouho neměl.
Laguna II. 2007 2.0dCi Carminat 2 127kW, podložky Eibach (rozšířeno +4cm), 201000km
Laguna II. 2003 2.0T Carminat Initiale Paris 120kW, napadeno kutilem domácím, ale pracuje se na tom 220000km
BMW 635csiA 1987 155kW AC Schnitzer 17" 357000km (vytahuju jen za sluníčka a když mám na benál:-)

ICe.pack
Starting member

Příspěvek od ICe.pack » ned kvě 14, 2017 14:25

K mému výše uvedenému dotazu. Nakonec jsem dobrovolně měnil trochu více položek pro klid na duši. Volnoběžka nebyla potřeba.

Rozvody
Contitech - řemen contitech, kladky Litens a INA
Pumpa Graf - Kovové lopatky
Klíňák Contitech
Přesuvník Delphi třetí gen. 7701478505

Něco navíc
Palivový filtr Mann
Zapalovací svíčky Bosch
Brzdové destičky ATE přední
Chladící kapalina
Brzdová
Olej 5w40 + filtr

Celkovou částku vč.práce bohužel zatím nedokážu říct znám jen cenu dílů a už teď vím, že se to slušně pos*alo.

Středa - Auto jsem dal ve středu mechanikovi s tím, že to následující den bude nejspíš hotové.
Čtvrtek - Blížil se ke konci a já volám jak to vypadá. Mechanik celý rozčílený, že to nejde jak by mělo. Dle jeho slov 2 hod. sundával plastové kryty, aby se dostal k rozvodům a 8hod. se snaží nastavit rozvody! prý francouzi neudělali drážky na vačce, ozubeným kole ani na klice (pozor nejsem zrovna mechanik, možná popisuji problém nepřesně) a že volal několika známým a sám už dělal několik lagun, ale tohle prý ještě neviděl. Na vačce ani na klice nejsou žádný klínky, takže mu to nejde. Auto určitě ve čtvrtek nebude. Po tomto telefonátu jsem byl pěkně nervózní a nemohl spát, bál jsem se že to blbě nastaví, řemen dá o zub vedle či cokoliv jiného.
Pátek - Odpoledne celý nervózní volám jak to vypadá. Auto měl 2x nastartované zatím bez klíňáku a vše v pohodě, motor běžel, kapaliny vyměněné a začal pomalu dávat zpátky plastové kryty. Jenže nastartoval potřetí, povolil se mu řemen a potkal se motor. Minimálně jsou ohnuté některé ventily co se zatím díval. V pondělí mu budu volat, abych věděl víc.

Jsem bez auta a celej zníčenej. Nevím jestli špatně dotáhl/nastavil kladku, že se povolil řemen, ale stalo se to čeho jsem se bál. O auto se fakt snažím starat velmi dobře a motor měl najeto za 10let jen 59tkm. doposud vše ohledně motoru naprosto bezproblému. Jezdím s autem min. 4-5x týdně krátké trasy, občas protáhnu na dálnici a jednou ročně trasa Praha-Brno. Tankuju kvalitní benzín + dávám aditiva, ten pocit že ten motor je potkanej a bude se opravovat je velmi nepříjemný. Jsem zvědavý jak nakonce ta situace dopadne. Hodně nepříjemná a prozatím nevyřešená zkušenost.
Naposledy upravil(a) ICe.pack dne ned kvě 14, 2017 17:37, celkem upraveno 1 x.

Zefek
Grafoman

Příspěvek od Zefek » ned kvě 14, 2017 14:57

On nepoužil na rozvody přípravky? U těchto motorů skutečně nejsou nikde značky a řemenice nemají klínky. Nicméně, právě proto na to existují přípravky, se kterými lze rozvod bezpečně nastavit. Dělal jsem rozvody na 1.6 16V na Meganu, pokud je to 2007, tak je ten motor stejný a dá se to udělat za 4 hodiny i kafem. Problém jsou ty přípravky. U dnešních motorů je to běžná věc. Nelze se spolehnout na cokoliv jiného. Vše se musí dotahovat přesnými momenty ... Problém toho mechanika je v tom, že než rozvody rozhodil, nepromyslel si, jak to potom bude skládat.

O takových věcech už jsme tady psali vícekrát. Je to přesně ten případ, kdy se auto vyplatí dát do autorizáku, byť se může na první pohled zdát, že to výjde dráže. Jenže přesně jak píšeš - 2 hodiny sundával kryty. Za tu dobu má autorizák všechny komponenty rozvodů dole. Mají na to přípravky, takže nehrozí, že to nastaví špatně. Tvůj mechanik to nastavoval 8 hodin, tj. dohromady na tom autě dělal 12-15 hodin rozvody. Kolik má servisák hodinovku? 3 stovky? Počítám minimálně 5 stovek. Jen za práci, kterou navíc neodvedl dobře, to stálo 7500kč. Autorizák má všechny úkony normované, takže se dopředu dá říct, kolik za to zaplatíš. Pokud budou technici v autorizáku řešit nějaký problém, jde to na jejich vrub, tzn. zaplatíš jen tu časovou normu, nic navíc. A ty rozvody jdou za 4 hodiny opravdu udělat, takže za práci bys teď zaplatil cca polovinu.

Nemyslím tím nic špatného, ani proti nikomu nic nemám, ale přípravky na rozvody jsou nutnost. Jde o to, že tyhle motory mají variabilní řemenici a pokud je vadná, může se stát, že to nepůjde nastavit, nebo se to nastaví špatně. Musí se aretovat přímo vačkové hřídele. Všechny řemenice jsou plovoucí, tzn. musí být dotaženy na přesný moment (úhel), jinak hrozí jejich protočení.
Navíc logicky, pokud se chystám na rozvody, tak přemýšlím, jak ten rozvod zpátky nastavím, nebo jak si to celé zablokuju, aby se mi to nepohnulo. Můžou tam být jen rysky, na které se dá řemen. Ale když to pak rozhodím a rysky tam nejsou? Aha, pane, já jsem hlava, sundám to a pak se s tím budu dupat, aniž bych měl jistotu, že jsem to nastavil správně. První, pokud nevím, nebo se mi nedaří motor nastavit pro demontáž, tak to zase zavírám a končím. Zrovna u takové práce nemá smysl přemýšlet o nějakém jiném postupu.

Ale ohnuté ventily ... Hlava na repas a zase to bude jezdit, pokud to ten technik zvládne dobře nastavit.
Diagnostika vozidel Renault | Provádění drobných oprav | Přípravky rozvodu pro 16V motory | Načtení ventilků
Upload vašich fotek | Galerie fotografií a návodů z fóra | Vyhledávač pro fórum | Přehled autorizovaných servisů
Aktuální novinky ze světa Renault exkluzivně na: Renault News
Renault Mégane 1.6 16V 2003 Hatchback
Renault Mégane 1.9 dCi 2001 Hatchback
Renault 21 1.7 GTS 1987 (27.3.1987-23.4.2011)

Šamša
Moderátor

Příspěvek od Šamša » ned kvě 14, 2017 15:07

Určitě odebírá díly z velkoobchodů, které pravidelně pořádají školení a je možné si i zapůjčit přípravky na rozvody, když se nevyplatí je kupovat. Můj mechanik též nekupoval přípravky na 2.2dCi, protože když k němu 1x za rok nějaká přijede, tak si zapůjčuje, to samé i na 1.6 s přesuvníkem.
Laguna II. 2007 2.0dCi Carminat 2 127kW, podložky Eibach (rozšířeno +4cm), 201000km
Laguna II. 2003 2.0T Carminat Initiale Paris 120kW, napadeno kutilem domácím, ale pracuje se na tom 220000km
BMW 635csiA 1987 155kW AC Schnitzer 17" 357000km (vytahuju jen za sluníčka a když mám na benál:-)

ICe.pack
Starting member

Příspěvek od ICe.pack » ned kvě 14, 2017 15:38

Přípravky skutečně nepoužil, měl z lagun zkušenosti, že to jde bez nich. Přitom moje první otázka zněla jestli má přípravky na renault, ale přesvědčil mě že to jde bez nich a běžně se to tak dělá. Bohužel vzhledem k tomu, že se v tomto neorijentuji jsem uvěřil. Ano teď si můžu sypat popel na hlavu, že jsem chtěl ušetřit. Zatím jsem nic neplatil a vůbec nevím jak to celé dopadne.

Jo to mě taky napadlo, že si přípravky nakonec půjčí, ale prý si nakonec udělal svoje potom co zjistil, že tam nejsou značky. Upřímně i kdyby to opravil a nastavil, tak mám s autem hrůzu vůbec odjet. Nemám vůbec žádnou jistotu, že to udělá správně.

johnyd21
Senior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnyd21 » ned kvě 14, 2017 15:53

ICe.pack píše:Přípravky skutečně nepoužil, měl z lagun zkušenosti, že to jde bez nich. Přitom moje první otázka zněla jestli má přípravky na renault, ale přesvědčil mě že to jde bez nich a běžně se to tak dělá. Bohužel vzhledem k tomu, že se v tomto neorijentuji jsem uvěřil. Ano teď si můžu sypat popel na hlavu, že jsem chtěl ušetřit. Zatím jsem nic neplatil a vůbec nevím jak to celé dopadne.

Jo to mě taky napadlo, že si přípravky nakonec půjčí, ale prý si nakonec udělal svoje potom co zjistil, že tam nejsou značky. Upřímně i kdyby to opravil a nastavil, tak mám s autem hrůzu vůbec odjet. Nemám vůbec žádnou jistotu, že to udělá správně.

Něco navíc
Palivový filtr Mann
Žhavící svíčky Bosch -----------------toto mi tam nesedí.
Brzdové destičky ATE přední
Chladící kapalina
Brzdová
Olej 5w40 + filtr
Koleos 2018
Intens Energy dCi 175 4x4 Can-Clip,Vag-VCDS-Op-com,Bmw ista-D,KTS 540 Esi 2

ICe.pack
Starting member

Příspěvek od ICe.pack » ned kvě 14, 2017 15:56

Zapalovací svíčky.

Zefek
Grafoman

Příspěvek od Zefek » ned kvě 14, 2017 16:26

Jo, ty značky tam jsou, ale ne tam, kde je hledal :) Asi má pravdu v tom, že to do faceliftu (2005) šlo. Jenže pak se tam dal tenhle motor s přesuvníkem. Před tím byly obě vačky pevné, takže stačilo dobře natočit motor a mohlo to jít. Každopádně, je to prasárna i u těch pevných vaček. Když se použijou přípravky, tak se zablokují obě vačky i klika, takže s žádnou hřídelí nelze pohnout. A jak píšu, nearetují se kola, ale přímo hřídele. Je to dost podstatný rozdíl. Jediný úkon, kdy se aretují i kola je výměna samotného kola. Pak to musí totiž sedět na zuby.

Ideálně, jak píše Šamša - půjčit si přípravky od firmy, která mu dodává díly (často je možné za pár korun). Měl jsem takhle půjčené přípravky (přes známého servisáka) za 50kč na celý víkend, protože on si je vyzvedával v pátek před zavíračkou a donesl je zpátky hned v pondělí ráno :D

Nesedí mi tam ani ten palivový filtr, i když nevím, jestli ho třeba Laguny mají. Mégane II se stejným motorem palivový filtr má doživotní samostatně nevyměnitelný.
Diagnostika vozidel Renault | Provádění drobných oprav | Přípravky rozvodu pro 16V motory | Načtení ventilků
Upload vašich fotek | Galerie fotografií a návodů z fóra | Vyhledávač pro fórum | Přehled autorizovaných servisů

ICe.pack
Starting member

Příspěvek od ICe.pack » ned kvě 14, 2017 16:41

Filtr je tento https://goo.gl/HWfSrn a v minulosti jsem již palivový filtr měnil.

Zítra budu muset zjistit více. Pořádně ani nevím kolik ventilů je v háji a jestli "jen" ventily. Jsme domluveni, že v pondělí bude vědět více. Každopádně díky za info a odešlu mu tyto informace na mail, ať ví že tyhle faceliftový motory s přesuvníkem jsou jiné než co zná.

johnyd21
Senior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnyd21 » ned kvě 14, 2017 18:23

ICe.pack píše:Zapalovací svíčky.
je mi to jasné,ale napsal si
Žhavící svíčky Bosch,asi stres
nech sa to podarí a ten mechoš je .....
na to není omluva
Koleos 2018

ICe.pack
Starting member

Příspěvek od ICe.pack » ned kvě 14, 2017 18:47

Jsem z toho mimo, proto ten přepis. Teď lituju... Jediný v čem byl problém, tak jednou za čas se ozval při startu presuvník cca. 1x do 2 měsíců a rozvody byly stále původní, ale pravidelně kontrolované. Kupoval jsem lagunu od němce hned jak doplatil leasing a byla 4 roky stará. Znám její historii a jezdím s ní 6let. Rozhodl jsem se pro výměnu presuvníku s tím zároveň rozvodů(taky měly svůj čas) přestože pumpa i rozvody vypadaly stále ok, člověk nikdy neví 10let je 2x delší doporučený časový interval pro výměnu i vzhledem k malému nájezdu byla výměna jistější. Nechtěl jsem riskovat, že se to potká, ale nenapadlo mě, že se potká motor při špatné výměně rozvodů. Jak to nakonec celé dopadne vůbec netuším, vina je na straně mechanika. Nebudu mu nadávat ani jej kritizovat, mám na něj z okolí jen pozitivní reference a jako člověk působí solidně. Jenže když si nebyl jistý, měl raději výměnu odmítnout. Teď to jde na jeho triko, tak jsem zvědavý jak se k tomu postaví a jak celou situaci nakonec vyřešíme. V každém případě rozhodně mi to za ty nervy a zkušenost nestálo.

johnyd21
Senior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnyd21 » ned kvě 14, 2017 19:25

ICe.pack píše:Jsem z toho mimo, proto ten přepis. Teď lituju... Jediný v čem byl problém, tak jednou za čas se ozval při startu presuvník cca. 1x do 2 měsíců a rozvody byly stále původní, ale pravidelně kontrolované. Kupoval jsem lagunu od němce hned jak doplatil leasing a byla 4 roky stará. Znám její historii a jezdím s ní 6let. Rozhodl jsem se pro výměnu presuvníku s tím zároveň rozvodů(taky měly svůj čas) přestože pumpa i rozvody vypadaly stále ok, člověk nikdy neví 10let je 2x delší doporučený časový interval pro výměnu i vzhledem k malému nájezdu byla výměna jistější. Nechtěl jsem riskovat, že se to potká, ale nenapadlo mě, že se potká motor při špatné výměně rozvodů. Jak to nakonec celé dopadne vůbec netuším, vina je na straně mechanika. Nebudu mu nadávat ani jej kritizovat, mám na něj z okolí jen pozitivní reference a jako člověk působí solidně. Jenže když si nebyl jistý, měl raději výměnu odmítnout. Teď to jde na jeho triko, tak jsem zvědavý jak se k tomu postaví a jak celou situaci nakonec vyřešíme. V každém případě rozhodně mi to za ty nervy a zkušenost nestálo.
jj je tak jak píšeš,ale škoda toho kixu,ja to robí hodne let a tiez so sa kopol,ale nie na rozvodoch
to je nočná mora a musí to íst na prípravky.Jak píšu chlapy víš požičat prípravky.Ja mám sub.dodavatele,okrem iných Elit a tam mám všetky montážne sady na 48h grátis.To sa týka od rozvodov,spojky,vstrekovacov.....čo kolvek a to robím vše krom BMW a MB.
Tak nech to vyjde a slape jak má.
Koleos 2018

ICe.pack
Starting member

Příspěvek od ICe.pack » stř kvě 24, 2017 14:37

Abych to nějak uzavřel. Nakonec jsem byl v úterý minulý týden osobně na dílně, abych se podíval co se stalo a trochu se uklidnil. Důvod proč se mu povolil řemen a potkal motor, byla s největší pravděpodobností špatně dotažená řemenice. Což mělo za následek na první pohled 4 ohnuté ventily. Mechanik tento typ ventilů nedělá, takže akorát vše rozebral a odvezl firmě v brně, která se specializuje na opravy motorů (naštěstí se slitovali a vzali nás přednostně, jinak by se čekalo min. o 5 dnů déle). Měnila se celá sada výfukových ventilů, simerinky a těsnění pod hlavou.

Mechanik nakonec sehnal přípravky na Renault a kamaráda taky mechanika, který má s tímto již nějaké zkušenosti. Dělali to spolu a hned jsem byl klidnější.

Kdyby to náhodou někoho zajímalo, tak díly z výroby jsou:
Řemen - Gates powergrip htd 2
Napínací kladka - Gates
Vodící - INA
Klíňák - Hutchinson
Pumpa - KPSNC
Přesuvník - Delphi (jaký typ jsem nedokázal podle čísel zjistit)

Mechanik to vzal na sebe, uznal chybu. Chudák z toho byl taky špatnej a rozhodně ho to nevyšlo zrovna levně. Jen oprava stála 6tis. s tím, že krom těch ventilů dělal vše sám. musel odmítat a posouvat domluvené lidi, toho času co na tom strávil. Nervů a stresu bylo určitě dost... celou dobu jednal slušně a hlavně se mnou komunikoval (já mu volal skoro každý den), protože i pro mě to byla nepříjemná situace. Jasně mohlo to být bezproblémů už na začátku a rozhodně se ho nezastávám, mě to taky způsobilo problémy a škodu na autě. Sepsali jsme záznam o tom co se stalo, co se měnilo - abych byl aspoň trochu ošetřenej, kdyby náhodou bylo něco v nepořádku. Řekl si nakonec o 1700kč jen za náplně (chladicí, olej+filtr,brzdová) - nechal jsem mu 2tisíce. Férové jednání a jak říkám, škoda že to nešlo hned napoprvé. Jestli bude nějaké příště budu trvat na tom, aby měl mechanik přípravky (i když mi stejně nakonec tvrdil, že by to šlo i bez nich), ale s nima je to jistější. V každém případě už jen kvůli tomu jak se k celé situaci postavil, nemám problém za ním znovu přijet na servis. Ostatně už jsme zase něco domlouvali.
Naposledy upravil(a) ICe.pack dne pát kvě 26, 2017 07:45, celkem upraveno 2 x.

Zefek
Grafoman

Příspěvek od Zefek » stř kvě 24, 2017 14:42

Super :)

ICe.pack
Starting member

Příspěvek od ICe.pack » stř kvě 24, 2017 14:57

Jo je to paráda mít zase Lagunku doma. Jsem sice nemocnej, takže jsem jí včera dovezl domu a neměl vůbec šanci ani náladu skrz horečku nějak projíždět. Ve finále jsem spokojený jak to nakonec dopadlo, ale jak říkám, kdyby to bylo hned napoprvé tak máme oba ušetřené nervy. Chudák mechanik i peněženku (já měl akorát na pár dnů náhradní vůz na svoje náklady). Odteď už vím, že bez přípravků ani ránu! :) a díky všem za podporu a rady.

Šamša
Moderátor

Příspěvek od Šamša » stř kvě 24, 2017 15:57

Je to škola i pro toho mechanika a měla by mu něco dát, že vše nejde dělat jen od oka. A kdyby byl pojištěnej na blbost tak by mu i pojišťovna něco kompenzovala. Hlavně je teď v pozici, že ti vyhoví ať se děje co se děje. :-)
Tak ať ti to jezdí.

ICe.pack
Starting member

Příspěvek od ICe.pack » sob kvě 27, 2017 12:00

Pánové, bohužel jsem tu zase. Konečně jsem se zbavil horečky a chystal se projet auto (přes týden s tím jezdila přítelkyně 3x do práce pár km). Prohlédl jsem kapaliny co mi měnil a viděl jsem prázdno v nádobce s chladicí kapalinou. Vůbec jsem neviděl žádnou náplň ani barvu té kapaliny. No jediné co bylo po ruce byla destilka, takže jsem začal lít a zjistil, že kapalina byla úplně na dně té nádobky. Tzn. hluboce pod ryskou min. Dolil jsem celkem 6-7dl, abych se dostal na střed. Projel jsem auto trochu dálnice, okresky... koukám doma na hladinku a vidím, že tam zase hodně chladící kapaliny ubylo cca. 4-5dl. Je tam sice trochu víc než bylo ráno, ale jak je možný takový úbytek? Může to být zavzdušněné? a kde případně najdu šroub pro odvzdušnění? Kdybych třeba 2 dl dolil a neubývalo, přeci jen se měnila chladička a mohla tam zůstat bublina, ale takhle to mizí hodně. V oleji ani pod autem není.

Edit: Tak jsem našel odvzdušnovací šroub přímo na chladiči. Samozřejmě to nebylo vůbec odvzdušněné... to by mělo být příčinou toho mizení kapaliny.

Ještě mám dotaz na kladku u klíňáku. Našel jsem takovej výkus na jedné z kladek. Hlavně, že teď dělal rozvody motor byl odkrytej a byli jsme domluvený, že prohlídne kladky u klíňáku, ale že není potřeba je preventivně měnit. No očividně to neprohlídl a jedna je ulomená. Může mi prosím někdo podle fotek říci o jakou kladku se jedná? Děkuju.

Obrázek

Obrázek

Zefek
Grafoman

Příspěvek od Zefek » sob kvě 27, 2017 18:33

Ty motory se dokážou odvzdušnit sami, pokud se to několikrát zahřeje tak, že otevře termostat. Tlak pak vytlačí vzduch do nádobky. Přitom ale poklesne hladina. Pokud to nebylo vůbec odvzdušněné, tak se může stát, že pokud je hladina mezi ryskama, tak to po otevření termostatu dost klesne a klidně se tam pak vleze další litr. Teď záleží, kolik tam čeho nalil, aby to bylo naředěné na zimu na dostatečnou teplotu.

Doporučený postup odvzdušnění je u těchto motorů ten, že se motor zahřeje a při otáčkách 2500-3000 se čeká na druhé spuštění ventilátoru na chladiči. Dá se to ale odvzdušnit už i při montáži, kdy se tam nalívá chladící kapalina, jen je potřeba znát postup.

Tu kladku na klíňáku bych asi vyměnil. Může to být zdrojem potenciálních problémů. Upřímně, asi bych tomu mechanikovi nechal vyměnit olej, ale ke složitějším úkonům bych ho už nepouštěl.

ICe.pack
Starting member

Příspěvek od ICe.pack » sob kvě 27, 2017 20:05

Problém je, že úplně nevím jaká kladka to je. Díval jsem se na náhradní díly a dle fotek to bude asi napínák.

Já myslel, že aspoň ta výměna chladicí kapaliny byla bezproblémová, ale ono očividně ani to ne. Komentovat to raději už nebudu, tolik problémů a starostí...

Díky za info o tom odvzdusnovani, dobré vědět.

johnyd21
Senior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnyd21 » ned kvě 28, 2017 08:13

Na to jak pristupoval ten mechoš k celej oprave,bych mu nedal ani ten olej vymenit.Určite by sa tam niečo dojekazilo.
Podla mna si toho nabral vela a ponáhlal.Nedokázal sa sústredit na to čo robí v skratke odjebal to a botka.
Koleos 2018

filipjurik
Starting member

Příspěvek od filipjurik » čtv led 18, 2018 14:02

Zdravim Vas pani,
pred dvoma dnami mi servisak menil rozvody, pumpu, kladku.Stali sa dve veci. pred vymenou auto docela dymilo pri vacsej akceleracii co po vymene rozvodov prestalo ale je motor o poznanie hlucnejsi. neviete poradit kde sa mohla stat chyba? s hlucnostou samozrejme ;) o dost viac to klepe.
1. Renault Laguna II 1,9 DCi 88kW grandtour, r.v. 2005, naj. 298-tis., 6,2 l/100km

johnyd21
Senior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnyd21 » čtv led 18, 2018 14:20

filipjurik píše:
čtv led 18, 2018 14:02
Zdravim Vas pani,
pred dvoma dnami mi servisak menil rozvody, pumpu, kladku.Stali sa dve veci. pred vymenou auto docela dymilo pri vacsej akceleracii co po vymene rozvodov prestalo ale je motor o poznanie hlucnejsi. neviete poradit kde sa mohla stat chyba? s hlucnostou samozrejme ;) o dost viac to klepe.
pokial nesiel na prípravky tak je tam posun.Ak je rozvod ok tak vstreky.
Koleos 2018

filipjurik
Starting member

Příspěvek od filipjurik » čtv led 18, 2018 16:38

ja som docela laik takze neviem co myslis tym "na pripravky" ale servisak je skuseny chalanisko a nerobil mi rozvody prvy krat. vzdy to bolo ok a pred vymenou to neklepalo. co by sa stalo ak by sa to posunulo napriklad o 1 zub? robilo by to prave toto klepanie? aj skusenemu sa moze stat, preto sa pytam kym pojdem za nim.
1. Renault Laguna II 1,9 DCi 88kW grandtour, r.v. 2005, naj. 298-tis., 6,2 l/100km

jarda19
Grafoman

Příspěvek od jarda19 » čtv led 18, 2018 20:21

No a právě ty přípravky se používají proto aby se to o zub neposunulo.
Lagu II 2.2 dci plná výbava
Mám k dispozici diagnostiku Clip.....kdyby někdo potřeboval něco....

Odpovědět

Zpět na „Renault Laguna II“