Hasiaci pristroj v aute

Než napíšete dotaz, přesvědčte se, zda už nebyl zodpovězen dříve. Nezakládejte nová témata, existuje-li stejné nebo příbuzné.

Moderátoři: Moderators General, Moderators Technika

Odpovědět
lubik
Junior member

Hasiaci pristroj v aute

Příspěvek od lubik » úte úno 24, 2009 22:35

Mozno to ani nepatri sem, ale aj tak sa spytam: nosite v aute hasiaci pristroj? Ak ano, aky? velkost, typ.
Mne vychadza ze by mal byt praskovy, len sa toho prasku trochu bojim . . . aby potom pripadne komplet vycistenie nestalo viac jak nove auto . . .

matue
Starting member

Příspěvek od matue » stř úno 25, 2009 01:04

Najlepšie bude ho dať do nejakej pancierovej skrinky :lol: :lol: :lol:
Ale niečo na tom bude, hasiace prístroje tiež majú nejakú maximálnu a minimálnu teplotu použitia. Skús sa od toho odraziť, čím vyššie prevádzkové teploty, tým menšia šanca že buchne. Alebo nejako zabezpeč spúšť aby sa ani pri preprave tovaru náhodou nespustila(niečo medzito strč, ale tak aby si to rýchlo v prípade potreby odstránil :lol: Ale nikdy nevieš čo kúpiš a v dnešnej dobe to platí dvojnásobne. Ozaj a to sa musí tušim dávať po nejakej dobe aj testovať alebo preblombovať alebo tak...

lubik
Junior member

Příspěvek od lubik » stř úno 25, 2009 09:26

mne nejde o to, ci vydrzi vnutri auta odstavenom na letnom slnku . . . ide o to, ci aj vznikne poziar a bude sa tym hasit, ci ten prasok nevleze aj tam, kde by nemal a nenarobi vecsiu skodu ako samotny poziar pripadne.

kebab
Advanced member
Kontaktovat uživatele:

Re: Hasiaci pristroj v aute

Příspěvek od kebab » stř úno 25, 2009 13:27

lubik: je tak trochu záhadou, co ti má kdo asi tak odpovědět? :D Když už sám a předem píšeš, že "mne vychadza ze by mal byt praskovy".
Právě ten, komu nevyhovuje možný riziko u práškovýho přístroje a to je přece známé, tak má možnost si pořídit místo toho hasící sprej, který je (pokud si dobře pamatuji?) pěnový, obvykle netoxický a odbouratelný. Prodávají to dnes snad v každým auto krámě za pár stováků ... jo a občas je k tomu i napsaný (záleží na výrobci a výrobku), kde to dostalo jaké ocenění nebo doporučení pro použití právě v autě. Jinak i tady na webu se k tomu dalo cosi někde najít a na víc místech, obávám se, abys tu potom neprovozoval duplicitní téma?
Renault Thalia 1.2 16V 5/2006, pneu 175/65 R14 82T celoroční Hankook H730 Optimo 4S
http://www.plynovka.cz/

janmil
Junior member

Příspěvek od janmil » stř úno 25, 2009 20:58

lubik píše:Mozno to ani nepatri sem, ale aj tak sa spytam: nosite v aute hasiaci pristroj? Ak ano, aky? velkost, typ.
Mne vychadza ze by mal byt praskovy, len sa toho prasku trochu bojim . . . aby potom pripadne komplet vycistenie nestalo viac jak nove auto . . .
Do auta patrí malý hasičák cca 500ml na uhasenie horiaceho káblika alebo spadnutej cigarety. Ak začne ozajstný požiar, nepostačí ani 10kg-ový prístroj.
Thalia Expresion 1,4 8v

kebab
Advanced member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kebab » stř úno 25, 2009 21:43

... vždyť jo a také jak jsem si to dnes dopoledne znovu oživoval, také mě ten problém asi před rokem trápil,
tak právě proto prý neprošel záměr dát hasičák nově do povinné výbavy - prioritní je totiž zachránit sebe a své zdraví a to samé u těch co v autě jedou spolu, když to opravdu blafne, tak úprkem pryč.
Renault Thalia 1.2 16V 5/2006, pneu 175/65 R14 82T celoroční Hankook H730 Optimo 4S

presscott
Experienced member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od presscott » pát úno 27, 2009 22:18

V autosalonu na prime byl takovy "test" hasicaku urcenych do auta. Dil by se urcite dal najit i v archivu na netu...ale: Pri testu hasici zamene polili motor benzinem a zapalili, zavreli kapotu, nechali "orestovat" a pak hura na haseni. Jeslti si to dobre pamatuju, tak jediny hasicak byl schopny ten motor uhasit, nejednalo se o sprej :!: Ty jsou na to nepouzitelne. Mam pocit, ze ten jediny ucinny hasickak dokonce byl plynovy...CO2. Ale ruku do ohne za to nedam, je to uz nejaky ten patek :oops:
Renault Megane III Grandtour GT220
Renault Clio III Sport 2.0 16V

kebab
Advanced member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kebab » sob úno 28, 2009 09:55

Tady už nezbývá nic jiného, než hledat na webu a najít teprve z 9. února 2009 právě tohle a tedy ještě čerstvé vyjádření našeho ministra dopravy Bendla (dnes už blahé paměti? :D ), přemleté v jakémsi článku na iDNES a z něhož vyjímám a cituji:
"... Další změny v povinné výbavě, o kterých se uvažovalo, ministerstvo navrhovat nebude. Jde například o vybavení osobních vozů metrem, barevným sprejem, tužkou nebo hasicím přístrojem. Co se týče hašení vozu, je podle Bendla důležité rychle utéci, a zachránit tak životy, nikoliv majetek. Ten má být pojištěn. Navíc do budoucna by prý vozy měly být vybaveny samohasicím systémem. ..."

Z podstaty věci s tím souhlasím. Přitom já sám auto havarijně pojištěný (zatím?) nemám. Ten sprej by se měl alespoň pokusit na autě zachránit taková ta drobná nedopatření, jak už je uvedeno jinde a výše.
Nebo jsem uvažoval, že a už mimo bezprostřední ohrožení by právě ta pěna ze spreje mohla pomoci uhasit na někom šaty - bez další velké paseky na dotyčném.
Ano, jak jsem také zahlédl a pokud budeme slovíčkařit, tak hasicí sprej prý nemá (zatím?) statut hasicího přístroje.

I já bych pochopitelně byl rád zabezpečen na ty vážné případy, kdy je nutný auto opravdu hasit ... a třeba k tomu ještě navíc někdo zůstal uvnitř.
Kam ale takový opravdu hasicí přístroj a který bude relativně velký a jistě těžký v Thalii dát? Asi zaprovokuju: tak obětovat jedno místo, udělat z Thalie 4 místný auto ... a pevně upnout hasičák třeba do upravené dětské sedačky? Aby byl tedy po ruce a přitom, v případě nárazu, v autě neputoval a nepřerazil někomu vpředu páteř? Tady mně zase nějak vyšlo, že než tohle harakiri, tak raději mít dostupně někde uvnitř alespoň takový to kladívko (co se prý kradlo nebo ještě krade v autobusech) na rozbití skla - a pryč z auta!
Také nutno pamatovat na to, že zakoupením hasicího přístroje to nekončí, musí se dělat jeho následný revize ... a za nějakou dobu ho vůbec vyměnit.

U toho hasicího spreje jsem si říkal, že až přejde jeho doba (myslím že píšou asi po 3 letech), tak že ještě chvíli počkám ... a dohasím tím pak venku u lesa nějaký ohýnek po opékání buřta ... třeba to vyjde i na vícekrát?
A komu by se zdál jeden sprej v autě málo, může si k tomu přikoupit další, tj. druhý, třetí ... :wink:
http://auto.idnes.cz/vybava-auta-barevn ... tomoto_fdv

33chose33
Experienced member

Příspěvek od 33chose33 » čtv kvě 21, 2009 20:31

Velmi rozumím otázce, taky jsem nad tím přemýšlel, ale odpověd je těžká. Nejméně neškodné jsou hasící plyny. Uplná elita je halotronový (cca 5000,-)
Pro hašení požáru v kabině super nic nezničíš. Lze využít i levnější variantu a tou je CO2 (to je tak za 1500,-, ale při hašení vzniká nedýchatelná plyn. Takže hasit s vím v zavřené kabině = sebevražda udušením. S plynem se dá hasit podstatě všechno. Bohužel je problém s motorem ten je otevřený a proto hasici plyn bude spodem utikat z auta ven. Takze efekt hašení bude asi jako když sfoukáváš svíčku. Takže do motoru bych dal určitě prašek. (cca 500,-). Pak se dá hasit pěnou, ta je ideální na ropné produkty, ale ve své podstatě se jedná o vodu s příměsí pěnidla. A proto bych si to do motoru asi nestříkal, protože veškerá elektronika by asi ráda nebyla. Ted jsem ti pěkně zamotal hlavu co? Já bych tedy volil asi práškový přístroj, ale v kabitě bych se velmi bát následků. V motoru to odnesou je filtry. A pokud jde o nádrž, tak na 50l benzínu ti stejně malý přístroj nepomůže. Takže pokud se ti nepodaří požár uhasit v raném počátku tak bych už jen utíkal.

dj.pepino
Člen RCČR
Kontaktovat uživatele:

RE

Příspěvek od dj.pepino » pon kvě 25, 2009 22:09

První problém vidím v max. teplotě používání has. přístroje a ta je do max.60stupńů. Viz. třeba tady : http://www.hasicipristroj.cz/hasici-pri ... -c-86.html
= v létě časovaná puma
Dále platil zákon, vyhláška, nařízení nebo jak se to jmenovalo : o převozu tlakových nádob ve společném prostoru s človíčky. Možná už to neplatí - nevím. Nejsem revizák ani právník, mám jen maturu elektro :lol:
Obrázek
Laguna II/ 2.0DCi/16V /175Hp - chip na 225 (2007)Dynamique Obrázek
Megan II 1,9 DCi/88kW / 2005/chip na 150Hp , Megan II 1,5 DCi/ 63kW / 2004 - chip na 105Hp. Právní ochrana DAS.Autokamera TrueCam A5, Clip v.135
http://klondajk.brdy.org/
Hledají se spolubojovníci z Klondajku a Jinců.

Wizzard
Advanced member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wizzard » pon lis 09, 2009 16:13

janmil píše:
lubik píše:Mozno to ani nepatri sem, ale aj tak sa spytam: nosite v aute hasiaci pristroj? Ak ano, aky? velkost, typ.
Do auta patrí malý hasičák cca 500ml na uhasenie horiaceho káblika alebo spadnutej cigarety. Ak začne ozajstný požiar, nepostačí ani 10kg-ový prístroj.
môže byť, len kam ho dať? pamätám si, že v škodovke sme mali takú malú červenú fľašu a bolo to tuším niekde v rohu pri nohách spolujazdca...

edit: mohli by sme tento thread presunúť niekde do všeobecnej kategórie.

a čo sa týka hasiaceho prístroja, ja som to zatiaľ vyriešil tak, že som si kúpil v Pop Car litrový hasiaci sprej za 9,90 € a dal som ho do vrecka na sedadle spolujazdca, čím je celkom poruke 8)
Dacia Logan II Arctica 1.2 16V
ex: Renault Laguna I Phase I 3.0 V6 12V

absolom
Advanced member

Příspěvek od absolom » úte led 12, 2010 23:44

Ja se maleho hasicaku vzdal, kdyz jsem v thalii nameril v kufru skoro 70stupnu :) No kazdopadne hasici sprej to prezil zatim i s touto teplotou a jen se modlim, aby mi ho pri vyletech do Polska uznali, protoze tam je hasici pristroj povinny at jsi ci nejsi polak ...
Wolf
Renault Thalia 1.4 16V expression clima, 2005 / svicky - DOR14LGS / Waze / zvuk - Alpine + Magnat Traxx 600

krt.ecek
Moderátor

Příspěvek od krt.ecek » stř led 13, 2010 07:42

není pravda, v celé EU platí, že vozidlo musí schvalovat požadavky v zemi, kde je uvedené do porvozu (toto se týká povinně výbavy také), takže když jedeš někam kde je povinná výbva jiná, tak ti stačí ta, která je v zemi registrace..... :wink:
Když něco nevíš a zeptáš se budeš vypadat jako blbec 5minut, nezeptáš-li se budeš blbcem celý život
V údržbě: Renault Megane CC 2.0T RV 2008; Renault Modus 1,2 16V TCe 2008
Historie: Renault Megane Coupe 1,6 16V RV 2001; Renault Clio 1,2 8V RV 2008; Renault Clio 1,5 DCi RV 2003; Renault Espace IV 1,9 DCi 2006
Vlastní: Renault Thalia Privilège 1,4 16V RV 2009 Obrázek; Dacia Dokker Stepway 1,2 Tce RV 2018

amater3
Senior member

Příspěvek od amater3 » stř led 13, 2010 09:13

Máš pravdu,jenže polákům se to těžko vysvětluje a to se s nimi jakotak domluvíš,ale vysvětluj maďarovi proč nemáš na skle nálepky o STK a EK,když máš nové auto :oops:
Š 100 - šrot
Š 105 - šrot
Š 120 - šrot
Thalia 1,2 16V Privilege 7/2009 - nyní dcera
Megane GrandCoupe Intens Tce140 2/2023

Obrázek

krt.ecek
Moderátor

Příspěvek od krt.ecek » stř led 13, 2010 09:14

na skle :shock: :?: U nás je to na SPZ a s novým autem ti na SPZkách nalepí i nálepky s patřičným datumem :wink:
Když něco nevíš a zeptáš se budeš vypadat jako blbec 5minut, nezeptáš-li se budeš blbcem celý život
Historie: Renault Megane Coupe 1,6 16V RV 2001; Renault Clio 1,2 8V RV 2008; Renault Clio 1,5 DCi RV 2003; Renault Espace IV 1,9 DCi 2006
Vlastní: Renault Thalia Privilège 1,4 16V RV 2009 Obrázek; Dacia Dokker Stepway 1,2 Tce RV 2018

amater3
Senior member

Příspěvek od amater3 » stř led 13, 2010 09:30

Neuvědomil jsem si,že vČR jsou nálepky na SPZ,v SK jsou nálepky na čelním skle a dostaneš je až po absolvování STK a EK a na ně musíš u nového vozu až po 4 letech. :oops:
Š 100 - šrot
Š 105 - šrot
Š 120 - šrot
Thalia 1,2 16V Privilege 7/2009 - nyní dcera
Megane GrandCoupe Intens Tce140 2/2023

Obrázek

krt.ecek
Moderátor

Příspěvek od krt.ecek » stř led 13, 2010 09:45

Aha to je zajímavě, to věřím že je blbý dohadování pak no :?

absolom
Advanced member

Příspěvek od absolom » stř led 13, 2010 15:51

Znamy dostal v polsku za to ze nemel hasicak pokutu a vcelku vysokou (presne uz nevim, tak nechci mystifikovat velikosti), kdyz se ohrazoval tim, ze ho nemusi mit, nabidli mu ze mu auto odstavi a muze jit domu pesky, no a od warsavy se jde pesky spatne :)
Wolf
Renault Thalia 1.4 16V expression clima, 2005 / svicky - DOR14LGS / Waze / zvuk - Alpine + Magnat Traxx 600

Márty
Moderátor
Bydliště: Plzeňsko a "Pražsko"...tam kde dávají lišky dobrou noc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Márty » stř led 13, 2010 21:49

Ahoj, takže dost mýtů a trocha reality... :P

U automobilů se hasí "většinou" po zkratu v motorovém prostoru, obložení v motoru proti hluku ze žáru a technická závada palivové soustavy. Bývá to někdy i zkrat uvnitř kabiny, ale to většinou při dobastlovaných spotřebyčích. Jsou to nejčastější příčiny požáru. Vžádném případě nikdy se nesmí otevřít haubna a koooouuukat co že to hoří.
Lehce přizvednout a práškem, nebo pěnou vyplnit motorový prostor :wink:

Hasící přístroj s držákem pevně připevněným k části auta a je doporučený 2kg, práše (má ideální izolační účinek). Na jakékoli hasící spreje zapomeňte. :!: Ten tak maximálně místo deodorantu.
Pokud přemýšlíte nad tím, že zničíte auto práškem a trochu vám to zničí alternátor, filtr a pod, radši přemýšlejte, že hasíte proto, aby jste ochránily to co máte třeba v kufru, co je v okolí a pod.

Hasit auto třeba u benzinky, jsou dost rozporuplné pocity 8)
značku Renault mám prostě v krvi... od šroubku až po originál Renault diagnostiku
______servis vozů nejen Renault______tel: popřípadě přes SZ nebo Email Obrázek
new Twingo II phase II / Laguna II 2,0 16V / R5 1.1TL cabrio EBS Vive l´Élégance / R25 Baccara V6...
ex...R21 / R25 2,1TD / R19 1,8 16V / R5 GTTurbo / ťapka / R5 ´75TL / SAFRANE 2.5dT / R25 V6 injection / R11 1.4 GTX / Megane II 1,4 16V / R5 GTE / Espace III 3.0 V6 24v

Odpovědět

Zpět na „Renault Thalia I“