Spojka - výměna

Než napíšete dotaz, přesvědčte se, zda už nebyl zodpovězen dříve. Nezakládejte nová témata, existuje-li stejné nebo příbuzné.

Moderátor: Moderators General

Wendaa
Starting member

Spojka - výměna

Příspěvek od Wendaa » pát úno 22, 2008 15:19

Ahoj,

občas mi proklouzne spojka a budu muset pravděpodobně provést její výměnu.

Je nutné zároveň vyměnit dvouhmotový setrvačník?

A jak vůbec poznám, že je tento setrvačník poškozen?

Nebo stačí pouze spojku.

Mám najeto již 210.000 km.

Děkuji
Renault Laguna 1.9 dCi Dynamique 88 kW Grandtour 2001

ballky
Advanced member

Příspěvek od ballky » pát úno 22, 2008 19:21

rotrvacnik by sa menit za normalnych okolnosti nemusel...
v prvom rade by som zistil ci je to ozaj lamelou popr. pritlacnym tanierom
ci to nie je nahodou spojkovym pedalom - pruzinou ci vracia pedal ako ma skus pridvihnut pedal nohou
potom nemas este tak vela km aby to muselo byt opotrebenim na otcovej lagune to bolo tiez tak ze uz sme chceli menit spojku... cela prevodovka bola zhora od oleja a asi sa nejaky dostal aj na lamelu pomohla jej ostrejsia jazda dal som jej teda riadne zabrat predtym kolesa nepreklzli ani za svet tak som vypol ESP cca 3000ot a pustil spojku naraz uplne nohu dole zo spojky par takychto rozjazdoc a bolo citit spaleny olej nie oblozenie tak bolo jasne kde je chyba... tezaz nepreklzne nijako a da sa pohnut s efektom bieleho dymu spod gum samozrejme ze takto nejazdime slo len o kraatkodobe zaobchadzanie a pomohlo to podotykam keby bola zodrata tak by som ju dorazil ved bola uz uz planovana vymena
Renault Laguna Grandtrour 2,2Dci Initiale Paris 2006. automat,18" Ronal

Laco19
Grafoman

Příspěvek od Laco19 » úte úno 26, 2008 23:57

Prave cez vikend som vymenil spojkovu sadu, auto ma najazdene uz 176t km spojka uz mohla byt zjazdena.
Pri vymene som zistil, ze spojkovy kotuc je takmer ako novy (o 1mm tensi ako novy) len ten samonastavovaci mechanizmus na doraze takze uz stale vypinal spojku. Asi by ho stacilo len nastavit (demostovat a namontovat postupom podla servisneho manualu).
Spravalo sa to tak, ze niekedy spojka smykala, potom tyzden nie. Pri dlhych trasach bola stale OK.
Cital som na tomto fore o viacerych takychto poruchach spojky s tymito priznakmi. Vacsina si to ale da urobit v servise, takze o stave starej spojkovej sady ani netusi.

Wendaa
Starting member

Příspěvek od Wendaa » stř úno 27, 2008 09:42

Laco19 píše:Prave cez vikend som vymenil spojkovu sadu, auto ma najazdene uz 176t km spojka uz mohla byt zjazdena.
Pri vymene som zistil, ze spojkovy kotuc je takmer ako novy (o 1mm tensi ako novy) len ten samonastavovaci mechanizmus na doraze takze uz stale vypinal spojku. Asi by ho stacilo len nastavit (demostovat a namontovat postupom podla servisneho manualu).
Spravalo sa to tak, ze niekedy spojka smykala, potom tyzden nie. Pri dlhych trasach bola stale OK.
Cital som na tomto fore o viacerych takychto poruchach spojky s tymito priznakmi. Vacsina si to ale da urobit v servise, takze o stave starej spojkovej sady ani netusi.
Díky za radu. Na kterém spojkovém dílu je ten doraz?
Renault Laguna 1.9 dCi Dynamique 88 kW Grandtour 2001

Laco19
Grafoman

Příspěvek od Laco19 » stř úno 27, 2008 11:07

Wendaa píše:
Laco19 píše:Prave cez vikend som vymenil spojkovu sadu, auto ma najazdene uz 176t km spojka uz mohla byt zjazdena.
Díky za radu. Na kterém spojkovém dílu je ten doraz?
Je to na pritlacnom kotuci.

bufan1
Starting member

Příspěvek od bufan1 » čtv úno 28, 2008 17:28

Měnil jste už tady někdo spojku u Laguny II 1,9 cdi? Je to velkej opruz. Zvládnu to, jen tak v garáži? Např. rozvody na oktávce jsem zvládnul. Musí poloosy ven? Nejsou potřeba nějaké spec. přípravky?
Co nejde silou, jde ještě větší silou :-D

ballky
Advanced member

Příspěvek od ballky » čtv úno 28, 2008 18:51

bufan1 píše:Měnil jste už tady někdo spojku u Laguny II 1,9 cdi? Je to velkej opruz. Zvládnu to, jen tak v garáži? Např. rozvody na oktávce jsem zvládnul. Musí poloosy ven? Nejsou potřeba nějaké spec. přípravky?
da sa to zvladnut aj v garazi ja som ju menil tak, musis mat pripravok na zachytenie motora alebo kladku alebo nieco podobne, lebo pravu stranu drzi prevodovka a tu davas prec ja som ho mal zaveseny skoro 3 tyzdne kym som zohnal lamelu inac sa to da poloosy musia ist von aspon skontrolujes vonkajsie capy ramien a gulove capy riadenia :)

Laco19
Grafoman

Příspěvek od Laco19 » čtv úno 28, 2008 19:25

bufan1 píše:Měnil jste už tady někdo spojku u Laguny II 1,9 cdi? Je to velkej opruz. Zvládnu to, jen tak v garáži? Např. rozvody na oktávce jsem zvládnul. Musí poloosy ven? Nejsou potřeba nějaké spec. přípravky?
Na 2.2dci sa to da, na 1.9dci by to malo byt takmer to iste. Specialne pripravky by mali byt ale da sa to aj bez nich alebo si ich vyrobis. Postupov na vybratie prevodovky je viac, Renault chce napriklad vyberat hriadele a odmontovat lozko napravy.
Ja som to robil takto:
Nad prevodovkou treba odmontovat vsetko, od akumulatora az po RJ. Odpojit ovladacie lanka, ovladanie spojky. Vypustit olej z prevodovky.
Zo strany kolies: odmontovat strmene (zavesit na pruziny), snimace ABS, vybrat hlinikove pozdlzniky, odpojit dolne zavesy tlmicov. Z lozka napravy povytahuj z drziakov vsetky rurky a kable tak, ako by si ho chcel vybrat. Na lavej strane odpoj aj snimac zatazenia napravy ak ho mas. Ja som odskrutkoval aj drziaky pred ramenami, teraz neviem ci to bolo nutne ale su to len 4 skrutky. Daj pozor na klby hriadelov, ja som mal stale kotuce pre istotu zavesene drotom na pruzinach.
Mozes odpojit lavy hriadel od prevodovky a na pravej strane odmontovat veko loziska spojovacieho hriadela (pri montazi by sa malo pouzit nove ale staci ho otocit). Chcel som odmontovat cely drziak ale musel by ist dolu katalyzator. Nakoniec odskrutkuj stlpik riadenia od prevodovky riadenia (z lavej strany, stvorhran). Tu by sa mal pouzit pripravok na blokovanie riadenia, inak sa spodna cast stlpika riadenia vysunie dolu (drzi ho prevodovka). Staci ho pripevnit za posledny klb nad pedalmi aby sa nevysunul. Nezabudni na polohu volantu (ma snimac) a kolies aby si to potom nenasadil posunute o 360st. Pri montazi by sa mala pouzit nova skrutka na stlpik riadenia - tu by som posluchol odporucanie Renaultu.
Teraz uz mozes odmontovat lozko napravy a vzpery lozka (podlozene zdvihaky) a postupne ako to klesa vytahuj hriadele z prevodovky - pozor na klby hriadelov. Vlavo to ide velmi jednoducho vpravo vytlac lozisko von. Spust lozko tak aby si mal volny pristup k prevodovke. Na pravej strane to nezaves za hriadel.
Teraz uz mozes prevodovku odmontovat a vybrat. Ja som mal pri tom odmontovany aj obmedzovac momentu pod motorm.
Pre montaz spojky potrebujes vystredit lamelu - na to urcite nieco v dielni najdes. Potrebujes pripravok na stlacenie pritlacneho kotuca, za pol hodiny si ho urobis.

Laco19
Grafoman

Příspěvek od Laco19 » čtv úno 28, 2008 19:43

ballky píše:musis mat pripravok na zachytenie motora alebo kladku alebo nieco podobne, lebo pravu stranu drzi prevodovka
V manuali su zakreslene body na motoroch, kde mozes podlozit zdvihaky ale to by som ich asi k motoru aj dokladne pripevnil, nech sa mi motor pri lomcovani prevodovkou nezosmykne a volne polozeny klat pod olejovou vanou pre istotu.
Ja som to mal jednoduchsie, robil som pritom aj s motorom a mal som dolu aj olejovu vanu. Dal som pod blok kus kvalitnej fosne a pod to zdvihak.
Aj ked to vsetko drzalo 100%-tne pre istotu aj zopar volne polozenych klatov pod karoseriu aj motor, ak by to aj spadlo poskodeny motor alebo karoseriu opravim ale ja prezijem :wink: .

ballky
Advanced member

Příspěvek od ballky » čtv úno 28, 2008 19:49

ja som polku z tohto neurobil :)
nedemontoval som stlpik riadenia
dal som dole cely drziak loziska sice zavadzal trochu kat ale dalo sa
nevyberal som vobec baterku ani RJ
neodpajal som cidla ABS
nemal som ziadny pripravok na stllacenie pritlacneho taniera len som vystredil lamelu a potom ho dotiahol

ballky
Advanced member

Příspěvek od ballky » čtv úno 28, 2008 20:00

Laco19 píše:
ballky píše:musis mat pripravok na zachytenie motora alebo kladku alebo nieco podobne, lebo pravu stranu drzi prevodovka
V manuali su zakreslene body na motoroch, kde mozes podlozit zdvihaky ale to by som ich asi k motoru aj dokladne pripevnil, nech sa mi motor pri lomcovani prevodovkou nezosmykne a volne polozeny klat pod olejovou vanou pre istotu.
Ja som to mal jednoduchsie, robil som pritom aj s motorom a mal som dolu aj olejovu vanu. Dal som pod blok kus kvalitnej fosne a pod to zdvihak.
Aj ked to vsetko drzalo 100%-tne pre istotu aj zopar volne polozenych klatov pod karoseriu aj motor, ak by to aj spadlo poskodeny motor alebo karoseriu opravim ale ja prezijem :wink: .
mne to bolo lepssie lebo sa mi dal motor pridvihnut a spustit a pri vyberani a zakladani s5 som to mal jednoduchsie

Laco19
Grafoman

Příspěvek od Laco19 » čtv úno 28, 2008 20:20

ballky píše:ja som polku z tohto neurobil :)
nedemontoval som stlpik riadenia
dal som dole cely drziak loziska sice zavadzal trochu kat ale dalo sa
nevyberal som vobec baterku ani RJ
neodpajal som cidla ABS
nemal som ziadny pripravok na stllacenie pritlacneho taniera len som vystredil lamelu a potom ho dotiahol
Mozno je to u 1.9dci trosku ine, ja keby som nespustil nizsie lozko napravy prevodovku vonku urcite nedostanem. S tym je spojena aj demontaz stlpika.
V manuali nieco pisu o drziaku loziska s 2 skrutkami ale ja tam mam 4 velke skrutky, odskrutkovatelne tak s 80cm dlhou racnou a jedna uplne za katalyzatorom - to som vzdal...
V kazdom manuali k Lagune zacinaju demontaz prevodovky oblastou pod akumulatorom, takze som nad tym nerozmyslal a demontoval. Nie je s tym vela prace, mozno som si usetril nejaku odreninu na rukach a pri tom som nasiel v zvazku kablov jeden vodic s porusenou izolaciou. Uz bol prepaleny, preoxidovany, rozpojeny. Vsetko fungovalo nic to nehlasilo... Aj tak som ho opravil.
Ja som predtym tiez montoval pritlacny kotuc bez pripravku ale s dlhymi skrutkami nadoraz zaskrutkovanymi v zotrvacniku a pritahoval som ho postupne po obvode maticami na tych skrutkach (aby som setril zavit v zotrvacniku). To boli ale klasicke kotuce, bez nejakeho automatickeho nastavovania. Tu som pouzil postup presne podla odporucania vyrobcu.
Z auta som vybral spojkovu sadu takmer ako novu, len to nastavovanie bolo na doraze. Mozno to bolo nespravnou montazou...

ballky
Advanced member

Příspěvek od ballky » čtv úno 28, 2008 20:24

moze to byt tym ze ja nemma dvojhmotny zotrvacnik ale odpruzenu lamelu lebo na pritlacnom tanieri nemam ziadne stelovanie

Laco19
Grafoman

Příspěvek od Laco19 » čtv úno 28, 2008 21:19

ballky píše:moze to byt tym ze ja nemma dvojhmotny zotrvacnik ale odpruzenu lamelu lebo na pritlacnom tanieri nemam ziadne stelovanie
Mas, inac by si potreboval nastavovat spojku a to sa u Laguny neda. Ak mas na pritlacnom tanieri 3 pruzinky (klasicke vinute, podobne ako na lamele ale 10x mensie :wink: ) tak to urcite mas.
Pri montazi noveho dielu sa to nenastavuje ale nastavovanie prebieha automaticky s opotrebovanim lamely.

ballky
Advanced member

Příspěvek od ballky » čtv úno 28, 2008 21:23

Laco19 píše:
ballky píše:moze to byt tym ze ja nemma dvojhmotny zotrvacnik ale odpruzenu lamelu lebo na pritlacnom tanieri nemam ziadne stelovanie
Mas, inac by si potreboval nastavovat spojku a to sa u Laguny neda. Ak mas na pritlacnom tanieri 3 pruzinky (klasicke vinute, podobne ako na lamele ale 10x mensie :wink: ) tak to urcite mas.
Pri montazi noveho dielu sa to nenastavuje ale nastavovanie prebieha automaticky s opotrebovanim lamely.
kuknem na starom pritlacnom

Laco19
Grafoman

Příspěvek od Laco19 » čtv úno 28, 2008 21:26

ballky píše:
Laco19 píše:
kuknem na starom pritlacnom
Po kolkych km si menil spojku a v akom stave bola lamela?

ballky
Advanced member

Příspěvek od ballky » čtv úno 28, 2008 21:30

vyse 120000 km lamela bola cca o1mm tensia ako nova ale odtrhlomi ju na vnutornych nitoch od odpruzeneho stredu

Laco19
Grafoman

Příspěvek od Laco19 » čtv úno 28, 2008 21:35

ballky píše:vyse 120000 km lamela bola cca o1mm tensia ako nova ale odtrhlomi ju na vnutornych nitoch od odpruzeneho stredu
To ti asi stacilo vymenit len lamelu alebo si menil kompletnu sadu? Bezne je len sada ale v Renaulte vedu aj samotnu lamelu ako diel - sice je draha ale podstatne lacnejsia ako sada.

ballky
Advanced member

Příspěvek od ballky » čtv úno 28, 2008 21:39

sada ma stala 5600 nevedeli mi predat samotnu lamelu 215mm 26 zubov

Laco19
Grafoman

Příspěvek od Laco19 » čtv úno 28, 2008 21:47

ballky píše:sada ma stala 5600 nevedeli mi predat samotnu lamelu 215mm 26 zubov
To je vynikajuca cena, odo mna chceli v Renaulte 13500SK za sadu ale kupil som LUK za 9000SK. V aute som mal taku istu spojkovu sadu LUK.
Na moje auto je v Dialogyse vedena aj samotna lamela (za cca 4500SK) ale ci ju aj vedia dodat neviem.

ballky
Advanced member

Příspěvek od ballky » čtv úno 28, 2008 21:50

Laco19 píše:
ballky píše:sada ma stala 5600 nevedeli mi predat samotnu lamelu 215mm 26 zubov
To je vynikajuca cena, odo mna chceli v Renaulte 13500SK za sadu ale kupil som LUK za 9000SK. V aute som mal taku istu spojkovu sadu LUK.
Na moje auto je v Dialogyse vedena aj samotna lamela (za cca 4500SK) ale ci ju aj vedia dodat neviem.
ja som mal valeo a kupil so tiez valeo
v renulte chceli 11000 za valeo
tiez vsade v katalogoch maju samotnu lamelu ale nikto mi ju nevedel dodat

slavovt
Starting member

Příspěvek od slavovt » sob bře 15, 2008 15:37

skuste sa pozriet aj tu: viewtopic.php?t=16182 mal som ten isty problem,zatial mi ta pruzinka nechyba,je tam este jedna tlacna a tato ako keby bola len pomocna.
s o r r y pani,malo to ist do ineho topicu (zostava vysiet spojka)
Laguna II 2004; 1,9dCi/88kw; 6 st.; Expression
predtym Š-120,130-LPG,Daewoo Espero 1,5-LPG

sanjasin
Advanced member

Příspěvek od sanjasin » stř led 20, 2010 11:32

Četl jsem, že u Škodovek 1.9 se mění dvouhmotový setrvák za obyč, když jde do kytek, nevíte někdo, jestli jde obyč setrvák sehnat i na Lagunu 2.2 Dci?
Laguna II 2.2 Dci 110Kw 2002

Giggo
Experienced member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giggo » stř led 20, 2010 12:57

sanjasin píše:Četl jsem, že u Škodovek 1.9 se mění dvouhmotový setrvák za obyč, když jde do kytek, nevíte někdo, jestli jde obyč setrvák sehnat i na Lagunu 2.2 Dci?
Ano jde náhradu dělá Valeo .. cena je kolem 18 000.
Je tu taky možnost zavařit ten dvou hmotovej, což možná v dohledný době budu zkoušet, ale prozatím neznám nikoho, kdo by to na Lagy prubl.
UKRADENÁ :( Renault Laguna II; 1.9dCi 88kW@106kW; 2001

Hejhal.josef
Člen RCČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hejhal.josef » stř led 20, 2010 15:07

LAGUNA II GRANDTOUR 19DCI rv.2001 88kw

Odpovědět

Zpět na „Renault Laguna II“