Vrzání spojkového pedálu
Moderátor: Moderators General
Re: Vrzání spojkového pedálu
A je tu někdo, komu to opravili a má "doživotní" pokoj?
A ještě mě napadá jedna věc. Nemůže ta spojka být důsledek a ne příčina? Já měl problém s pedálem. Čistě teoreticky, kdyby špatně vypínal pedál, jestli prostě neutaví tu spojku.
A ještě mě napadá jedna věc. Nemůže ta spojka být důsledek a ne příčina? Já měl problém s pedálem. Čistě teoreticky, kdyby špatně vypínal pedál, jestli prostě neutaví tu spojku.
Renault Mégane IV - Tce 1.33 115 GPF
otichac: povolilo ale dojazd do dalsieho seknutia je cca 20km co je totalne na hovno, ci to povolilo potom znovu neviem auto je odstavene v servise a caka sa kym to rozoberu a zistia co sa stalo az tam budu niake stopy.
Skor sa priklanam k nazoru ze bude upecene lozisko od teploty lebo mne neotvara klapku ani za jazdy pomaly ked je vonku 30 stupnov, len ked sa pusti klima a ja jazdim bez nej. A ziadne auto doteraz co som mal nemavalo takto vrelu prevodovku vsetky boli chladene a ziadne nemalo klapku.
Skor sa priklanam k nazoru ze bude upecene lozisko od teploty lebo mne neotvara klapku ani za jazdy pomaly ked je vonku 30 stupnov, len ked sa pusti klima a ja jazdim bez nej. A ziadne auto doteraz co som mal nemavalo takto vrelu prevodovku vsetky boli chladene a ziadne nemalo klapku.
kia proceed 1.5t-gdi
megane grandtour IV 1.3 Tce 140 10/2019 predane
fluence 1.5 DCI 81kW 01/2013 totalka
zali: No tak aspoň, že to bylo nějak pojizdný, i když dobrý to určitě není.
Co máš na mysli tou klapkou? Jako tu roletu před chladiči v nárazníku?
Mě napadlo, jestli by nepomohlo udělat v tom spodním krytu motoru jednoduše díru, aby šel nějaký proud čerstvého vzduchu na kryt převodovky, ale zas to může začít při jízdě dělat hluk. No něco o tom pohledám.
Co máš na mysli tou klapkou? Jako tu roletu před chladiči v nárazníku?
Mě napadlo, jestli by nepomohlo udělat v tom spodním krytu motoru jednoduše díru, aby šel nějaký proud čerstvého vzduchu na kryt převodovky, ale zas to může začít při jízdě dělat hluk. No něco o tom pohledám.
otichac: ano je jedno jak to nazveke ci klapka alebo roleta pred chladicom v narazniku.
No mam teraz c3 a tam neni ani roleta ani spodny kryt motora a bavime sa o uplne inych teplotach prevodovky jak na megane. A pokial je podla fotiek to lozisko palstove by ma zaujimala konstrukcna teplota ale to sa najst neda.
No mam teraz c3 a tam neni ani roleta ani spodny kryt motora a bavime sa o uplne inych teplotach prevodovky jak na megane. A pokial je podla fotiek to lozisko palstove by ma zaujimala konstrukcna teplota ale to sa najst neda.
kia proceed 1.5t-gdi
Tak s tím mám najeto pár tisíc kilometrů po výměně spojky. První tisíc pohoda. Teď stále bez zvuků od pedálu, ale řekl bych, že jde v teple zase víc ztuha. Řadí to pěkně, ale prostě z toho bolí noha...
Mam presne ten isty poznatok a mam tam uz tretie spojkove lozisko. A prvych cca 700km to islo perfektne a teraz zalezi od teploty okolia bud to ide ako maslo pokial je pod 20 stupnov a ked je teplo tak to ide tazko ala posilovna ale zatial nevrzga.Najazdenych zatial 3000km.
kia proceed 1.5t-gdi
Která z částí je tam vlastně ta špatná? Spojka, válec, pedál? Nezkoušel někdo třeba nějakou sadu z druhovýroby?
Prvy krat menena komplet spojka (tj lamela, pritlacak, lozisko) a druhy krat menene len lozisko spojky ale az tusim v 4 servise na zaruku seci ostatny chceli aby som platil komplet opravu odmietali to davat na zaruku.
kia proceed 1.5t-gdi
-
- Starting member
Dobrý den ve spolek, rád bych znovu otevřel tohle starší téma.
Před Vánoci jsme si doma nadělili nové Grandcoupé 1.3 TCe/103 kW s manuálním šestikvaltem a stačilo ujet pár set kilometrů a už jsem začal řešit vrzající spojku. Vrzání naprosto stejné jako na úvodním videu, vyřešeno záruční výměnou spojkového válce (305703721R) a hydraulického válce spojky (306103690R). To bylo cca v 1300 km, teď má auto 2000 km a původní vrzání, které se projevovalo při každém sešlápnutí pedálu je pryč. To ale neznamená, že by byl pedál/spojka tiché. Ve chvíli, kdy je nutné spojku při řazení pouštět pomaleji (typicky rozjezdy, podřazování), tak se často ozývá jakési lupavé praskání a v pedálu cítím takové tření/drhnutí. Spolujezdec to neslyší, já jo a po tom úvodním vrzání jsem na tyhle zvuky citlivý a vytáčí mě to. Když spojku vyšlapávám zkusmo na volnoběh, resp. s vypnutým motorem, tak je tichá a pedál jde hezky (to mi dost komplikuje dokumentaci závady
). Laická vizuální kontrola pedálu je taky v pohodě, jen jsem si všiml, že má pedál větší horizontální vůli (rozuměj, dá se s nám víc hýbat do stran), než u trojkové Fabie, kterou máme doma jako druhé auto. To ale může být prostě vlastnost.
Máte někdo podobnou zkušenost? Povedlo se to nějak vyřešit, nebo je i tohle prostě vlastnost a je na mně, abych se s tím naučil žít?
Díky moc.
Před Vánoci jsme si doma nadělili nové Grandcoupé 1.3 TCe/103 kW s manuálním šestikvaltem a stačilo ujet pár set kilometrů a už jsem začal řešit vrzající spojku. Vrzání naprosto stejné jako na úvodním videu, vyřešeno záruční výměnou spojkového válce (305703721R) a hydraulického válce spojky (306103690R). To bylo cca v 1300 km, teď má auto 2000 km a původní vrzání, které se projevovalo při každém sešlápnutí pedálu je pryč. To ale neznamená, že by byl pedál/spojka tiché. Ve chvíli, kdy je nutné spojku při řazení pouštět pomaleji (typicky rozjezdy, podřazování), tak se často ozývá jakési lupavé praskání a v pedálu cítím takové tření/drhnutí. Spolujezdec to neslyší, já jo a po tom úvodním vrzání jsem na tyhle zvuky citlivý a vytáčí mě to. Když spojku vyšlapávám zkusmo na volnoběh, resp. s vypnutým motorem, tak je tichá a pedál jde hezky (to mi dost komplikuje dokumentaci závady

Máte někdo podobnou zkušenost? Povedlo se to nějak vyřešit, nebo je i tohle prostě vlastnost a je na mně, abych se s tím naučil žít?
Díky moc.