Jsi první který se na test zeptal! Myslel jsem, že ho udělám po 2tisících, ale moc velký zájem tady o to nebyl, tak jsem se do něj nehrnul.
Pravděpodobně všichni zůčastnění mají najeto již daleko víc než těch magických 5tis. bez výměny oleje a neřeší to.
Čili tady slíbený test...
Rozbor č.2 - Najeto 3000km.
Postup odběru stejný, množství opět 0,1ml, filtr opět stejný...
Nalezena jedna kovová špona o velikosti 0,037mm a 3ks kovových špon o velikosti 0,03mm. Ostatní špony jsou o velikosti méně než 0,02mm.
Celkem napočítáno 35ks kovových špon. 28ks špon jsou lesklého charakteru (pravděpodobně z otěrů) a 7ks velmi tmavého až černého
charakteru (pravděpodobně okuje) rovněž ale reagující na magnet-čili také kovové...
Žádné špony o velikosti 0,1mm a víc (jako v 1. testu) se nekonaly!!!!!!!!!!!!
Nemagnetické částečky cca 5ks o max. velikosti nepřesahující 0,007mm v barvě převážně hnědé a šedé.
Šupiny vysráženého charakteru v zanedbatelném množství (asi 3ks) a zanedbatelné velikosti nepřesahující 0,005mm.
Nakonec musím zhodnotit zabarvení (karbonizaci) která je dle prvního vzorku který mám uchován překvapivě na dobré úrovni.
Olej je "jen" subjektivně cca 1,3x tmavší. Tento násobek hodnotilo nezávisle několik kolegů...
Takže pro mne je to velice zajímavé zjištění které mě
příjemně překvapilo!!! Neumím si vysvětlit kam zmizely ty velké špony -
pravděpodobně je tedy zachytil filtr který bych řekl, že má podle mých testů propustnost kolem 0,03mm...
Nebo je tam někde magnet

, ale to si dělám legraci...
Takže počkám na dalších 5tis. (nebo 6) a opět provedu test a zveřejním ho tady.
Ještě jedna poznámka (rada) od kolegy co se motory zabývá na konto mého testu čistoty oleje:
Long life oleje (zmiňovaný plně syntetický elf) v pohodě těch 30tis vydží...!!! Čili měnit ho dřív je prý blbost!!!
Radil mi ať po nějakých 8-10tis. km vypustím olej a VYMĚNÍM JEN FILTR!!! Tyto motory mají obtokový ventil který při neprůchodnosti olej. filtru pustí olej napřímo. Navíc prý hrozí, že se může i část zachycených nečistot z filtru opět vyplavit do motoru a to je prý hotová katastrofa!
Maximálně prý mohu olej prohnat přes filtrační papír, ale to už tak podstatné prý není...
Čili je to jeden z dalších názorů a řekl bych, že vůbec ne špatný...