Zanesené sání, EGR ventil (vyčištění, zaslepení + foto)
Moderátor: Moderators General
-
Šamša
- Moderátor
Barbaři přestaňte se handrkovat.
Renault používá dva typy EGR, a to s kontrolou polohy ventilu a bez ní. Proto to někomu hlásí chybu a někomu ne, navíc se ta kontrola dá diagnostikou vypnout.
Laguna II. 2007 2.0dCi Carminat 2 127kW, podložky Eibach (rozšířeno +4cm), 201000km
Laguna II. 2003 2.0T Carminat Initiale Paris 120kW, napadeno kutilem domácím, ale pracuje se na tom 220000km
BMW 635csiA 1987 155kW AC Schnitzer 17" 357000km (vytahuju jen za sluníčka a když mám na benál:-)
Laguna II. 2003 2.0T Carminat Initiale Paris 120kW, napadeno kutilem domácím, ale pracuje se na tom 220000km
BMW 635csiA 1987 155kW AC Schnitzer 17" 357000km (vytahuju jen za sluníčka a když mám na benál:-)
- Giggo
- Experienced member
- Kontaktovat uživatele:
dostat ´ho ven?
Pánové, jak se vám sakra povedlo dostat EGR ven?
Po dlouhý době uvažování a získávání info jsem to nyní zkusil taky a EGR se ani nehnul. Samo jsem si oddělal hadici s škrtící klapkou, abych na něj pořádně mohl, ale ani o píď se nepohnul.¨
Nemáte nějaký tipy jak s ním hnout? Psalo se tu, nalejt tam nějaký rozpouštědlo, aby povolil. Jenže kam to mám nalejt, když s ním vůbec nepohnu, aby mi vznikla nějaká mezírka do který bych to lil?
Druhá věc: Kolem škrtící klapky jsem to měl dost od oleje. Jak moc je to špatně?
Díky
Po dlouhý době uvažování a získávání info jsem to nyní zkusil taky a EGR se ani nehnul. Samo jsem si oddělal hadici s škrtící klapkou, abych na něj pořádně mohl, ale ani o píď se nepohnul.¨
Nemáte nějaký tipy jak s ním hnout? Psalo se tu, nalejt tam nějaký rozpouštědlo, aby povolil. Jenže kam to mám nalejt, když s ním vůbec nepohnu, aby mi vznikla nějaká mezírka do který bych to lil?
Druhá věc: Kolem škrtící klapky jsem to měl dost od oleje. Jak moc je to špatně?
Díky
UKRADENÁ
Renault Laguna II; 1.9dCi 88kW@106kW; 2001
Re: dostat ´ho ven?
Tak já jej "vyklepal" ven kladívkem. A lehce jsem jej pomalu vykroutil. Musíš mířit seshora na tu část, kde vedou šrouby. Taky to byl zpočátku boj, ale když dokážeš, aby se ti otáčel (i špatně) tak jej pak vyklepeš ven.Giggo píše:Nemáte nějaký tipy jak s ním hnout?
A k tomu oleji - já to tam mám taky...
Laguna II, 12/2001, 1.9dCi, 79kW
- Dehumanizer
- Člen RCČR
- Bydliště: Praha - Bratislava - Závažná Poruba - Račkova dolina
- Kontaktovat uživatele:
Ja som aplikoval toto: viewtopic.php?p=213578&highlight=egr#213578Giggo píše:Pánové, jak se vám sakra povedlo dostat EGR ven?
Díky
a nechal to chvilu posobit (nie dlho, niesom moc trpezlivy) a potom to slo relativne v pohode... Trochu som po tom poklepal (velmi mierne) a slo to vytocit.
Tu zaolejovanu skrtiacu klapku ma snad kazdy, to neries. Maximalne to ocisti ked uz riesis to EGR ale ona sa zas zaolejuje aj tak.
Laguna III Grandtour GT 4control Energy 2.0 dCi (M9R 858) 127kW, r.v.2014
-
Marek Sládek
- Advanced member
Nejlépe mi jde vyndat EGR na teplém autě, pak je to srandička. Stopovací klapku od oleje nemám, je čistá.
Renault LagunaII 1.9 Dci/79kW, r.v.10.2003, ABS, ESP, ASR, 6-ti kvalt, 8 x airbag, dig. dvouz. klima, 16" kola, roletky na zadních oknech včetně zadního, od 08.06.2009 originální Tempomat s omezovačem a s ovládáním na volantu, 25.04.2014 doplňen CD měnič (6 CD) v palubní desce, držák Brodit na TomTom a konzole Kuda (šedivá) na mobilní telefon. Komplet vyčištěný sací trakt, zaslepený EGR na přívodu výfukových plynů (harmonice). Olej pouze Castrol EDGE Turbo Diesel, max 13tKm, filtr z HDI.
- Giggo
- Experienced member
- Kontaktovat uživatele:
Díky všemDehumanizer píše:
Ja som aplikoval toto: viewtopic.php?p=213578&highlight=egr#213578
a nechal to chvilu posobit (nie dlho, niesom moc trpezlivy) a potom to slo relativne v pohode... Trochu som po tom poklepal (velmi mierne) a slo to vytocit.
Dehumanizer taky jsem uvažoval nalít tam něco, jenže dyž se to nehlo ani kousek, aby vznikla škvírka nemám v podstatě kudma lejt
UKRADENÁ
- Dehumanizer
- Člen RCČR
- Kontaktovat uživatele:
To je jedno, normalne to nastriekaj na ten spoj a ono to tam nejako vtecie, ved to je penetracny sprejGiggo píše:Díky všemDehumanizer píše:
Ja som aplikoval toto: viewtopic.php?p=213578&highlight=egr#213578
a nechal to chvilu posobit (nie dlho, niesom moc trpezlivy) a potom to slo relativne v pohode... Trochu som po tom poklepal (velmi mierne) a slo to vytocit.O vejkendu to asi zase prubnu, poslední dobou mě fakt točí
Dehumanizer taky jsem uvažoval nalít tam něco, jenže dyž se to nehlo ani kousek, aby vznikla škvírka nemám v podstatě kudma lejt
Inac ak ho nemas a nechces ho kupovat tak ti kludne poskytnem moj, odkedy som ho pouzil na to EGR tak som s nim nic nerobil. Pripadne ti s tym mozem skusit pomoct, garaz sice nemam ale robil som to vonku na parkovisku, ked nebude prsat tak v pohode... Mam stale aj ten cistic motorov ktorym som to EGR cistil
- Giggo
- Experienced member
- Kontaktovat uživatele:
čauvec,Dehumanizer píše: To je jedno, normalne to nastriekaj na ten spoj a ono to tam nejako vtecie, ved to je penetracny sprej
Inac ak ho nemas a nechces ho kupovat tak ti kludne poskytnem moj, odkedy som ho pouzil na to EGR tak som s nim nic nerobil. Pripadne ti s tym mozem skusit pomoct, garaz sice nemam ale robil som to vonku na parkovisku, ked nebude prsat tak v pohode... Mam stale aj ten cistic motorov ktorym som to EGR cistil
To by bylo super, byl bych moc vděčnej. Taky jsem to dělal na parkovišti, naštěstí je to celkem přístupný, takže člověk potřebuje jen chvilku na povolení pár šroubů a hodně chvilek na vytažení tej mrchy
Dyžtak mi pošli do PM svoje číslo, zavolal bych Ti a nějak bysme se dohodli.
UKRADENÁ
-
Marek Sládek
- Advanced member
Jak jsem psal vyndavej to na vlažným, ohřátým motoru, EGR je v hliníkovým pouzdře (sání), to se daleko rychleji roztahuje než tělo EGRu. Jde to daleko snáze vyndat, mě to jde na jedno ťuknutí. Držím palce
Renault LagunaII 1.9 Dci/79kW, r.v.10.2003, ABS, ESP, ASR, 6-ti kvalt, 8 x airbag, dig. dvouz. klima, 16" kola, roletky na zadních oknech včetně zadního, od 08.06.2009 originální Tempomat s omezovačem a s ovládáním na volantu, 25.04.2014 doplňen CD měnič (6 CD) v palubní desce, držák Brodit na TomTom a konzole Kuda (šedivá) na mobilní telefon. Komplet vyčištěný sací trakt, zaslepený EGR na přívodu výfukových plynů (harmonice). Olej pouze Castrol EDGE Turbo Diesel, max 13tKm, filtr z HDI.
- Giggo
- Experienced member
- Kontaktovat uživatele:
Dneska sme to s Dehumanizer-em vyndávali, dojel sem k němu a motor byl skoro ohřátej. Stejně sme se s tím páčili dvě hodiny a museli sme to hodně brutálně zrasit, než sme jej vyndali. Jinak se nám taky oddělil na dvě poloviny hnusnej ventilMarek Sládek píše:Jak jsem psal vyndavej to na vlažným, ohřátým motoru, EGR je v hliníkovým pouzdře (sání), to se daleko rychleji roztahuje než tělo EGRu. Jde to daleko snáze vyndat, mě to jde na jedno ťuknutí. Držím palce
Ohřátej neohřátej, dyž je zapečenej, tak je zapečenej.
Dehumanizer-ovi díky za spolupráci
UKRADENÁ
-
smahyyy
- Starting member
- Kontaktovat uživatele:
zeslepení egr
četl jsem tu jak zaslepit egr, vyčistit a pootočit o 120 st. chápu, ale vrtá mi hlavou proč uchytit jen na jeden šroubek? pokud by mi někdo mohl popsat trošku detailněji to zaslepení, byl bych vděčen.
Díky smahyyy Laguna 1,9dci 88KW/2001
Díky smahyyy Laguna 1,9dci 88KW/2001
egr
Po tom co som si precital o egr ventile mi nedalo aby som sa nepozrel aj na ten moj a bol som velmi prekvapeny...mam 119000km a ventil bol ako novy, trosku karbonu bolo na sani ale ventil bol uplne cisty...Zrejme je velmi dolezite co sa tankuje a leje do motora, samozrejme o style jazdy hovorit nemusim
- Giggo
- Experienced member
- Kontaktovat uživatele:
Re: egr
Hele já tankuju jen Shell, Benzina, OMW a přesto za ty km byl pěkně zapečené. (bohužel nevím co tankoval předchozí majitel)jozinko píše:Po tom co som si precital o egr ventile mi nedalo aby som sa nepozrel aj na ten moj a bol som velmi prekvapeny...mam 119000km a ventil bol ako novy, trosku karbonu bolo na sani ale ventil bol uplne cisty...Zrejme je velmi dolezite co sa tankuje a leje do motora, samozrejme o style jazdy hovorit nemusim
UKRADENÁ
jaaaaaaaaaaj chlapci dnes som sa rozhodol vycistit egr..ventil lenze ja som sa snazil aj som oddelil len tu prednu cast..to je asi ten elektromagnet a potom som zacal tahat tu strednu cast.. pliesok za ktorym je ta pruzina..a to trebalo aj tu druhu ako tu citam a pozeram fotky..inac ta stredna cast chodi lahko myslim kde je ta pruzina takze by mal byt ok.ne???? este dobre ze som to vzdal a nieco XXXXXXX aspon dufam ze nevadi ze sa mi oddelila ta predna cast..nasruboval som to tam naspet a necham na servisaka.Co uz ked je niekto somar ako ja...NEPOKASLAL SOM TYM NIC????A JE VELMI SPINAVY PODLA VAS KED TO BEHA LAHKO...TA PRUZINA? DAKIUJEM
Dnes je to treti den co som odpojil konektor od EGR ventilu.
Skusenosti su nasledovne:
- uplne sa odstranil cierny dym z vyfuku, ktory tam bol, hlavne pri jazde do kopca, ak zamnou slo auto v noci so zasvietenymi svetlami
- sledujem poznatelny rozdiel v krutiacom momente pri otackach kedy bol predtym otvoreny EGR ventil. Predtym som citil okolo 2300 otacok kopnutie do zadku, zrejme zatvorenim EGR. Teraz je priebeh pri zrychleni hladky
- je poznatelne silnejsi nabeh turba, ktory predtym nebolo skoro vobec citit
- mam verziu s elektronikou, ktora nehlasi chybu na palubnej doske, v diagnostike vidim chybu EGR ventilu
Tento stav chcem testovat tyzden a potom naspat pripojit EGR, aby som objektivne zhodnotil vplyv.
Chcem sa este opytat, ci je rozdiel medzi zaslepenim a iba odpojenim EGR. Ci pri odpojenom EGR mozu nejakym sposobom prenikat spaliny do sania?
Skusenosti su nasledovne:
- uplne sa odstranil cierny dym z vyfuku, ktory tam bol, hlavne pri jazde do kopca, ak zamnou slo auto v noci so zasvietenymi svetlami
- sledujem poznatelny rozdiel v krutiacom momente pri otackach kedy bol predtym otvoreny EGR ventil. Predtym som citil okolo 2300 otacok kopnutie do zadku, zrejme zatvorenim EGR. Teraz je priebeh pri zrychleni hladky
- je poznatelne silnejsi nabeh turba, ktory predtym nebolo skoro vobec citit
- mam verziu s elektronikou, ktora nehlasi chybu na palubnej doske, v diagnostike vidim chybu EGR ventilu
Tento stav chcem testovat tyzden a potom naspat pripojit EGR, aby som objektivne zhodnotil vplyv.
Chcem sa este opytat, ci je rozdiel medzi zaslepenim a iba odpojenim EGR. Ci pri odpojenom EGR mozu nejakym sposobom prenikat spaliny do sania?
Laguna Grandtour 1.9 dCi 88kW DYNAMIQUE
-
smahyyy
- Starting member
- Kontaktovat uživatele:
zaslepení
- já jsem teda taky nejprve odpojil egr konektorem. rozhodl jsem se pro to, že se mi několikrát stalo, že se zasekl, naposledy v Německu na dálnici, když jsem zkoušel max. tak se to na 190km/h zaseklo a hodilo mi to egr na přístrojovce do poruchy a výkon motoru klesl na třetinu, tak jsem zastavil, chcípl motor, nastartoval a jela jako předtím.(musím říci, že toto se mi stalo po třech dnech od vyčištění egr ventilu, proto jsem se k tomu rozhodl).
toto bylo od zapojeného egr znát, přesně jak píšeš ty,
motor je pružnější již od nízkých otáček
se zapojeným mi to dělalo, že to bylo do 3100ot líný a pak to vystřelilo jak raketa.
Pak jsem se rozhodl egr zaslepit pootočení o 120 st. po směru hodinových ručiček ( tím jsem si odpověděl na svou otázku o šroubkách
)
Pak jsem lagunu projel ve městě i na dvouproudovce v rychlosti a u mě není znát rozdíl mezi odpojeným egr konektoru a zaslepením egr pootočením se zapojeným konektorem, takže ho brzy asi zase odslepím a nechám odpojený el. konektor.
Co se týče těch spekulací o výkonu, tak je znát pouze v nižších otáčkách že je motor pružnější, na celkový výkon to aspon u mě nemá vliv.
toto bylo od zapojeného egr znát, přesně jak píšeš ty,
motor je pružnější již od nízkých otáček
se zapojeným mi to dělalo, že to bylo do 3100ot líný a pak to vystřelilo jak raketa.
Pak jsem se rozhodl egr zaslepit pootočení o 120 st. po směru hodinových ručiček ( tím jsem si odpověděl na svou otázku o šroubkách
Pak jsem lagunu projel ve městě i na dvouproudovce v rychlosti a u mě není znát rozdíl mezi odpojeným egr konektoru a zaslepením egr pootočením se zapojeným konektorem, takže ho brzy asi zase odslepím a nechám odpojený el. konektor.
Co se týče těch spekulací o výkonu, tak je znát pouze v nižších otáčkách že je motor pružnější, na celkový výkon to aspon u mě nemá vliv.
Laguna II. 1.9dci, 88KW, 2001, 190 000km
Re: zaslepení
Otazka je co myslime pod pojmom celkovy vykon. Ja som presvedceny ze ta zmena (pruzensi motor), je zvysenie krutiaceho momentu v tom pasme kedy bol predtym otvoreny EGR. A kedze vykon = moment * otacky , logicky z toho vyplyva ze v tom pasme sa zmenila vykonova charakteristika motora. Urcite teraz nemam viac ako 88kW, ale charakteristika ma strmší narast od nizsich otacok. Urcite by bolo zaujimave ak by niekto zmeral tieto charakteristiky pre zapojeny aj odpojeny konektor. Ja by som to vedel urobit, ale musel by som vybrat motor z autasmahyyy píše:Co se týče těch spekulací o výkonu, tak je znát pouze v nižších otáčkách že je motor pružnější, na celkový výkon to aspon u mě nemá vliv.
Dalsi poznatok ku ktoremu som dospel je, ze sa auto rychlejsie dostane na pracovnu teplotu, kedze sa neznizuje teplota horenia nafty. Overil som si to na kazdodennej ceste do prace, ze sa rucicka teplomera zdvihla o 3 krizovatky skor. V zime by to mohlo byt celkom k uzitku.
Laguna Grandtour 1.9 dCi 88kW DYNAMIQUE
Ahojte chlapci aj ja by som to chcel skusit ale mam strach ze nieco poskodim tym aj ked nie teraz ale neskor myslim ked to budem mat dlhsie odpojene aky je vas nazor_nato? a este kebyze mam tu verziu co hlasi chybu da sa to cez PC vypnut? za vase odpovede dakujem..Renault Laguna II 1.9 dci 88kw privilege ..
- Giggo
- Experienced member
- Kontaktovat uživatele:
čaj,Alexander píše:Ahojte chlapci aj ja by som to chcel skusit ale mam strach ze nieco poskodim tym aj ked nie teraz ale neskor myslim ked to budem mat dlhsie odpojene aky je vas nazor_nato? a este kebyze mam tu verziu co hlasi chybu da sa to cez PC vypnut? za vase odpovede dakujem..Renault Laguna II 1.9 dci 88kw privilege ..
Chybový hlášení se vypnout dá.
Nepoškodíš tím nic, maximálně poškodíš svoje nervy až se Ti EGR začne XXXX.
Jedinej rozdíl je odkud si motor bere vzduch. S zapnutým EGR tahá nějaký hnusný XXXXXXX přepálený, kdežto dyž jej zaslepíš motor se pořádně nadechne a taky pořádně pojede
UKRADENÁ
no tak som ho dnes odpojil....pocitac nehlasi nic asi mam ten typ co pisal SamSa. Mozem to nechat tak_odpojene?? ale aj tak sa mi zda ze je to auto lenive hlavne od prveho po stvrty rychlostny stupen. na volnobeh ide krasne tichucko ale ked sedim v nej a roztahujem jednotlive rychlostne stupne tak Sa mi zda ako keby tak tazko islo ked pritlacim tak ide ale neprirodzene a dovnutra do kabiny sa mi zda byt hlucnejsia ako bola ...a oproti ostatnym autam co chodim s kolegami do prace maju tiez dieselove..auta.A este ked otvorim kapotu tak pri pridani plynu je dost pocut ako taha vzduch nie okolo airboxu ale co ide ta plastova rurka pred baterkou a napajasa na airbox tak neviem tak to ma byt pocut, pri stalaceni plynu tak zachrli...
-
smahyyy
- Starting member
- Kontaktovat uživatele:
Alexander, ty jsi ho odpojil jen konektorem? pokud ano, tak se odpojuje konektor přímo na tom ventilu a pak ještě jeden konektor, který je v levém rohu pod kapotou (vede k němu přívod od egr ).
Pokud to ve výkonu nepomůže, zkus ho vyndat a vyčistit nebo zaslepit...
Laguna II. 1.9dci, 88KW, 2001, 190 000km
- Dehumanizer
- Člen RCČR
- Kontaktovat uživatele:
Toto ja tiez prvy raz pocujem, k comu vedie ten druhy konektor?smahyyy píše:Alexander, ty jsi ho odpojil jen konektorem? pokud ano, tak se odpojuje konektor přímo na tom ventilu a pak ještě jeden konektor, který je v levém rohu pod kapotou (vede k němu přívod od egr ).