Nefunkční pravá přední mlhovka Megane 3 grandtour

Než napíšete dotaz, přesvědčte se, zda už nebyl zodpovězen dříve. Nezakládejte nová témata, existuje-li stejné nebo příbuzné.

Moderátor: Moderators General

Odpovědět
mmazalek
Starting member

Nefunkční pravá přední mlhovka Megane 3 grandtour

Příspěvek od mmazalek » sob led 24, 2026 12:26

Ahoj všem. Snažil jsem se hledat a i radit se s Googlem, kamarád na moje doporučení koupil tohoto Renaulta, věděli jsme že nefunguje pravá přední mlhovka, vyměnili jsme žárovku a nic. Zkontroloval jsem pojistky jak vedle baterky tak v kabině, ale je problém dohledat správnou. Nicméně po vytažení jedné pojistky (myslím F11) zhasne i levá mlhovka, tak by to měli být ty.
Nevíte kde všude jsou kabely spojené konektory co vedou k předním mlhovkám? Zkoušel jsem i kostru a +12 přes zkoušečku s žárovkou na konektoru přímo k mlhovce, ale kostra je OK, problém je v +12V.
Levá přední mlhovka je OK a svítí.
Údajně je jeden konektor pro obě mlhovky někde nad levým předním kolem, v jakých místech přesně je? Rád bych to tam proměřil.
Nářadí, multimetry a další serepetičky na elektřinu mám, nejsem sice autoelektrikář, ale školu přes elektro mám.
Příští týden jde s autem na technickou a potřeboval bych mu to zprovoznit, máme na to zítřek.

Díky moc za odpovědi.
Jestli na to společně přijdeme, budu dlužníkem 👍😉

Dawes
Moderátor

Re: Nefunkční pravá přední mlhovka Megane 3 grandtour

Příspěvek od Dawes » sob led 24, 2026 20:40

Neměl jsem to auto sice rozebraný, ale mrkni zespodu jak vedou kabely od mlhovek. Buď do svazku co vede nárazníkem, nebo do svazku co vede po rámu. Pokud má být spoj u levého kola, bude někde, kam se dá snadno sáhnout v případě, že nárazník sundaváš. Já bych to tipnul buď vedle světla, nebo pod ním. Každopádně, pokud se v konektoru nedohrabeš řešení, sáhnul bych pro potřeby STK k vyvedení + z druhý mlhovky.

Mrkni na tohle video, cca na 59 vteřině je na levoboku auta vidět kabel, co čumí pod levym světlem. On ho tam nerozpojuje, ale bude to asi ono.
https://www.youtube.com/watch?v=fWlwJakyHio
Obrázek

CZ 175 - 477.01 1969 Yamaha XV1100 Virago 1992
ex GRAND Espace III 2.0 8V RXE, F3R-768 1999
ex Renault 25 TX 2.2i J7T, 1988 (Ufo), ex Renault 25 Turbo-D 1985 (Rakef)

mmazalek
Starting member

Příspěvek od mmazalek » ned led 25, 2026 06:55

Děkuji, to mě napadlo taky, propojit to v konektoru tak, aby pravá mlhovka svítila na plus levé mlhovky, ale bál jsem se přetížení kabelu, jsou celkem tenké, tak aby to daný kabel utáhl a nehřál se.
Na druhou stranu, na technické jen zapne a vypne mlhovky, takže na tu chvíli by to stačilo.

Dawes
Moderátor

Příspěvek od Dawes » ned led 25, 2026 11:17

Klasická heligónka 55W bude žrát asi tak 4,5A, dvě cca 9A. To b kabel měl unést. Pro potřeby STK na tu chvíli určitě, pro delší provoz bych pak zvážil LED náhradu - pokud se vejde mechanicky (samozřejmě homologovanou). Tam máš místo cca 55W asi tak 16W a není co řešit. Plus to pak líp svítí a vypadá. Osobně jsem dlouho byl proti LEDkám, kor v okamžiku, kdy jako řidič velkýho auta sedim asi o metr výš a ty posr... matrixy v protisměru mě neviděj a grilujou do poslední chvíle. Na obou osobních už ale mám taky náhrady. Jednak co měsíc neměnim H7 / H11, jednak je mi fuk, že auto svítí pořád... a opravdu, v noci líp vidim. Chce to ale dobře seřídit, aby si jeden nezadělával na cihlu v čelním skle. Takže do mlhovek bych s tim asi neotálel, tim spíš, pokud je ve hře nějaká taková úprava zapojení.
Obrázek

mmazalek
Starting member

Příspěvek od mmazalek » ned led 25, 2026 20:30

Tak nakonec se povedlo, ač jsem to nečekal, v půlce nárazníku byl prežvejkanej kabel a k němu načnutej druhej.
Děkuji všem za spolupráci.
IMG_20260125_202523.jpg

Dawes
Moderátor

Příspěvek od Dawes » pon led 26, 2026 10:28

Dobrá práce, jsem rád, že se povedlo.
Ony ty vodiče odcházej i na místech, kde neni chránička nijak poškozená, v naší nákladní flotile úplně běžná věc. Prostě bez viditelnýho důvodu někde uprostřed prostě přehnije... Co jsem slyšel, tak za to můžou ekodementi co si stěžovali, že se kabelový svazky z delaborovanejch aut na skládkách rozpadaj moc pomalu, tak se to izolací přidává nějakej rostlinnej sajrajt, aby byl poločas rozpadu kratší. Důsledkem toho je, že u pár let novejch aut máš svazky v horším stavu, než u 40 let starýho shnilýho žigula. Jakmile se k tomu přidá nějaký otlačení nebo nadření.. je to ještě rychlejší. Holt ať žyje ekologyje...
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Renault Megane III“