1.6 sce blbé starty, chcípání motoru, kontrolka emise

Než napíšete dotaz, přesvědčte se, zda už nebyl zodpovězen dříve. Nezakládejte nová témata, existuje-li stejné nebo příbuzné.

Moderátor: Moderators General

Odpovědět
Amaxamax
Starting member

1.6 sce blbé starty, chcípání motoru, kontrolka emise

Příspěvek od Amaxamax » pát kvě 09, 2025 12:57

Zdravím vespolek,

motor 1.6 sce, Megane Grandtour 2018, nájezd 40 tisíc km. Poslední dva týdny svítí kontrolka zkontrolujte emisní systém. Postupně se přidaly i horší starty a teď i nahodilé chcípání motoru při jízdě.
Chcípání se projevuje tak, že z ničeho nic zůstanou otáčky viset na 2000 i když sundám nohu z plynu. Potom se rozsvítí úplně všechny kontrolky a motor chcípne. Toto celé trvá tak 10 sekund. Po chcipnutí je problém znovu nastartovat. Stalo se mi to několikrát a nakonec jsem to na asi 5 nebo 6 pokus nastartoval s tím, ze startér držím hodně dlouho. Naposled to bylo snad 10 sekund :smile15: :smile15:

Měnil jsem nejdřív baterku, žádná změna (mam tam originál nissan a drží), včera jsem měnil lambda sondu za katalyzatorem a nic, porad stejne.

Minulý týden diagnostika a svitilo tam emise, nedostatek chladící kapaliny, chlazení a spousta dalších věcí (to nevím přesně, byla tam manželka). Takže z toho nešlo určit nic.

Zdejší servis má čas až koncem května:( Renault servis je 25 km, tak leda odtáhnout nebo čekat...
Naposledy upravil(a) Amaxamax dne pát kvě 09, 2025 13:18, celkem upraveno 4 x.

Amaxamax
Starting member

Re: 1.6 sce blbé starty, chcípání motoru, kontrolka emise

Příspěvek od Amaxamax » pát kvě 09, 2025 13:08

Jinak po diagnostice prý ať natankuji plnou, přidám aditiva a projedu delší trasu. Tak jsem natankoval u benziny, aditiva a druhý den jsem měl čas, tak hned ráno sednu do auta, nastartuji, nikde nic nesvítí oranžově a jedu. Najel jsem kolem komína v kuse skoro 100km, kontrolka ani neblikla, druhý den taky nic. Třetí den po startu zase svítí.
Pak to šlo po sobě takhle:
Postupně se mi zdá, že musím déle držet startér, o sekundu dvě dýl. Další den nastartuji, nikde nic nesvítí, ujedu 2km, na křižovatce sundám nohu z plynu a otáčky motoru zůstanou viset na 2000, rozsviťi se všechny kontrolky na palubce a auto chcípne. Na druhý pokus nastartuji a odjedu. Přijde mi, že musím víc šlapat na plyn, aby měl motor výkon a motor je línější.
Další dny s tím jezdím, kontrolka zhasla, nesvítila. Teď po týdnu zase svítí, studený motor nastartuji, ale po ujetí asi 2 km do obchodu už zpátky nenastartuji (někdy v pohodě, někdy na 5. pokus) nebo po chvíli jizdy motor chcípe (taky jak kdy).

kotasekh
Grafoman

Příspěvek od kotasekh » pát kvě 09, 2025 19:24

Na diagnostice musi byt specificke chyby k tomuto problemu. Mozny problem na kabelazi, kdyz je to tak nahodile. Visici otacky signalizuji zavadu na skrtici klapce ci na potenciometru plynu. Vse bude na te diagnostice, bez toho nema cenu hadat a nahodile menit dily.
ex Renault Thalia Authentique 1,2 16V LPG
Najeto 317 000km, totálka při nehodě :(.
Nyní Renault Thalia 2012, Dacia Duster Prestige TCe100 LPG 2022

Amaxamax
Starting member

Příspěvek od Amaxamax » pát kvě 09, 2025 21:42

Díky za odpověď.
Diagnostiku uvidím až v úterý co a jak. Jinak ty otáčky při jízdě někdy i vylítnou samy nahoru - jedu ve městě treba na 2000 ot, najednou to samo vyskočí na 2500 ot, zůstanou viset 10 sekund, motor nereaguje na plyn, pak se rozsvítí všechny kontrolky, auto chcípne a nejde nastartovat.
Zákon schválnosti funguje výborně, vždycky to chcípne na křižovatce nebo v kruháku :evil:

Amaxamax
Starting member

Příspěvek od Amaxamax » pát kvě 09, 2025 21:50

Teď mi ještě došlo, že vždycky než motor chcípne, tak cca minutu dvě předtím začne blbnout klimatizace - začne naplno topit i když mám puštěné chlazení. Posledně mi manželka říkala, proč tak topím, mrknu a mám nastavené chlazení a za minutu to chciplo.

alukoleso
Starting member

Příspěvek od alukoleso » ned kvě 11, 2025 09:46

Zdravím,chci se zeptat,když chcípne,vypne se motor není z motorového prostoru slyšet pískání,cvakání jako když cvaká relátko.Mě měnily škrtící klapku na záruku a mě auto šlo do nouzového stavu,ale nikdy nezhasl motor.Stávalo se mě to když jsem jel z kopce a sundal nohu z plynu.Rozsvícení kontrolek a auto do nouzáku.Po nastartování v pohodě,ujel jsem někdy 2,50,100km a znova.Nechal jsem se odtáhnout.Diagnostika nic neukázala,jezdily s tím dva dny a auto v pohodě.Mě to začlo dělat asi po třech dnech znova,ale už daleko častěji.Tak jsem se rozhodl,že pojedu do servisu po vlastní ose a cestou závada naskočí.Do servisu asi 25km.Po pár km rozsvícení kontrolek,ale auto jelo normálně.Asi km před servisem nouzák, sotva jsem dojel.Hned diagnostika a jasný závěr-škrtící klapka.Někde jsem četl,že měl stejnou závadu v zahraničí a řešil to ,že klapku vystříkal wd40 a pohodě dojel domů,myslím,že z Francie.Tak ať se to rychle vyřešíš a dej vědět.
meganeIV grandtour limited 1,6Sce,8/2018 červená flamme,meganeII sedan 1,4,16V sportway 2009 černá metla,,thalie 1,4 2002 modrá.

magadafagada
Experienced member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od magadafagada » pon kvě 12, 2025 09:41

Amaxamax píše:
pát kvě 09, 2025 21:50
Teď mi ještě došlo, že vždycky než motor chcípne, tak cca minutu dvě předtím začne blbnout klimatizace - začne naplno topit i když mám puštěné chlazení. Posledně mi manželka říkala, proč tak topím, mrknu a mám nastavené chlazení a za minutu to chciplo.
co třeba kunda v motoru, zkrat na drátech.....
Megane 4, 1.5dCi, 85kW. Po výměně tlumičů ve 175000km, je z toho úplně jiné auto....chip na 110kW
Laguna GT III 2.0dCi 110 kW, 4control, střešní okno-už je fuč, měla 316000km

Amaxamax
Starting member

Příspěvek od Amaxamax » úte kvě 13, 2025 15:21

Žádné cvakání ani pískání není slyšet. Mě to vždycky chcíplo ve městě po cca 1-2km jizdy, jedu skoro 50 na trojku, otáčky se najednou zaseknou na 2000, někdy i 2500, motor přestane reagovat na plyn.a neraguje na nic, rozsvítí se všechny kontrolky a konec. A hlavně to pak nejde nastartovat.

Zvuk motoru mě přijde hrubší, motor línější, při chcipnutí na parkovišti a znovu nastartovani mě přišlo, že to jednou chytlo na 3 válce a až po chvíli se to srovnalo. Při jízdě ve městě to škubalo jako kdyby tomu chyběl benzín...

Naposledy jsem si všimnul, že poskakuje ručička teploměru motoru, dřív plynule stoupala do zahřátí, teď dlouho zůstávala ležet a naráz cuk cuk poskočila. Dřív se motor zahřál za 5km, teď i po 10km to ukazovalo ne úplně zahřátý motor.

Kuna je možná, obhlížel jsem to a ze shora nebylo vidět žádné poškození kabelů nebo rozpojení konektorů, ale zespodu nevím. Na to už jsem neměl nervy a hodil to do servisu, ať to prolezou. Zatím výsledek 0.

Amaxamax
Starting member

Příspěvek od Amaxamax » úte kvě 13, 2025 15:47

Jako když jsem si to teď po sobě přečetl - škubání, vypínání motoru, blbý ukazatel teploty, blbne klima... tak mě to jako amatérovi připadá jako něco s elektrikou. Moc závad naráz dohromady.

mate
Starting member

Příspěvek od mate » úte kvě 13, 2025 17:07

Taky se mi stávalo,že v malé rychlosti na2 mi to zrázu chcíplo,hlásilo to zkontrolujte emisní systém.Na diagn. zjistili poruchu čidla chladící kapaliny, po výměně vše ok.

Amaxamax
Starting member

Příspěvek od Amaxamax » stř kvě 14, 2025 18:59

Aha, porucha čidla chladící kapaliny... :shock: možná to směřuje k tomu, mě to teda chcípá na trojku, ale může být. Před týdnem byla diagnostika v jiném servisu a tam bylo něco s chladící kapalinou (manželka neví přesně, prý "něco s chladící kapalinou").
Nádržka chladící kapaliny byla na minimu, tak jsem ji dolil. Akorát jsem si všimnul, že předtím bylo vidět jak kapalina cirkuluje z hadice a po dolití už to není vidět.

Možná to s tím souvisí. Když je auto úplně studené, tak nastartuje okamžitě, jak je trochu zahřáté, tak začnou problémy cukání, chcípání, nestartuje. Třeba řídící jednotka špatně vyhodnotí to čidlo a myslí si, že se motor přehřívá.
Taky se mě zdálo, že se moc často spouští ventilátor v motoru, ale to je jen subjektivní.

mate
Starting member

Příspěvek od mate » stř kvě 14, 2025 20:02

Větrák se mi často spouštěl,kapaliny bylo dost,po výměně čidla ok.

Amaxamax
Starting member

Příspěvek od Amaxamax » čtv kvě 15, 2025 13:42

Borci,
část závady odstraněna - bylo tam špatné čidlo teploty, po výměně ukazuje teplotu ok.
Druhá část je chcípání motoru - všechno ukazuje na škrtící klapku. Problém je, že nová stojí 17 tis. a nechce se mě to měnit pokus/omyl. Neoriginální prý nejde sehnat. Takže pokračování v autorizáku Renault, jestli je to fakt ta klapka nebo třeba odešel nějaký konektor, kabel...

Amaxamax
Starting member

Příspěvek od Amaxamax » pát kvě 16, 2025 09:24

Diagnostika chyby: P0118, P2100, B1560, U0401. Renault má čas až za měsíc, prý málo mechaniků, děs běs :smile16:

Odpovědět

Zpět na „Renault Mégane IV“