http://youtu.be/W6hHKbqQ6QU - toto je jeho zvuk. Treba si pridat Volume...
Ahojte vsetci.
Toto je tema ohladom presuvnika a vsetkeho s tym spojeneho (elektromagneticky ventil, princip fungovania, rachotenie startov, rozobratie presuvnika a nove poznatky). Oplati sa citat do konca, pretoze pocas rokov sme dosli na nove a nove veci, a niektore informacie na zaciatku tejto temy ani nebudu pravdive, ako sa neskor ukaze (doplnene cervenou). Tema bola vela krat premazavana atd, preto su mnohe prispevky akoby "mimo"

Preco tato tema vlastne vznikla:
- rachotenie pri studenych startoch benzinovych motorov K4M (1,6 16V) - plati aj pre Megane III 1,6 110k motory
- obcasne zdochnutie po prvom starte
- s tym spojena vyssia spotreba
- s tym sojene obcasne zdochynanie aj na volnobehu
- znizeny vykon motora
Co sme zatial zistili:
- rachotenie sposobuje presuvnik vacky sacich ventilov (zariadenie ktore mierne netaca vacku sacich ventilov dopredu, a to dynamicky podla rpm motora)
- v presuvniku sa udeju 2 veci: A, obrusi sa hrana piestika, ktory zabezpecuje jeho nulovu polohu B, vyderu sa steny v presuvniku a pride k uniku oljea z komor presuvnika po dlhsom stati auta
- presuvnik sa vyraba momentalne 3-tej genracie, a stale jeho materialy nie su natolko spolahlive, abyu presuvnik vydrzal aspon 4 roky
- nie je mozna deaktivacia presuvnika (systemu VVT), lebo RJ s fazovym posunom vacky sacich pocita. Neda sa VVT system proste vypnut softverovo
- nie je mozne fyzicke odstranenie presuvnika, opet lebo RJ s fazovym posunom vacky sacich pocita
- neda sa presuvnik proste zafixovat v konkretnej polohe, a open preto lebo RJ s fazovym posunom vacky sacich pocita
- cena noveho presuvnika je cca 5500 korun
Dalej je v teme rozpisane, ako sme presuvnik vypitvali, popisali vsetky mozne chyby a spravania motora, ceny vymien atd...
V blizkej dobe otestujem rovnakeho Megana 1,6-tku, kt. ma najazdene 80tkm (moj 60tkm), a s presuvnikom nikdy nemal problem. Tak ho poriadne prezeniem a porovnam vykony. Uz som sa s nim raz previezol, ale iba kratko a pomaly, aby som porovnal hlucnost motora atd... Takze aj ja dam vediet, ako sa prejavuje dobry a zly presuvnik.