Svítí ABS, serv, ESP

Než napíšete dotaz, přesvědčte se, zda už nebyl zodpovězen dříve. Nezakládejte nová témata, existuje-li stejné nebo příbuzné.

Moderátor: Moderators General

Odpovědět
Uživatelský avatar
Arkis
Advanced member
Příspěvky: 284
Registrován: stř črc 09, 2014 22:47
Bydliště: Praha 9

Svítí ABS, serv, ESP

Příspěvek od Arkis » sob srp 01, 2020 13:37

Ahojte, od minulého týdne se začalo náhodně rozsvěcovat oranžové světlo ABS serv (servis) a ESP. Po nastartování klasicky všechny kontrolky zhasnou, ale při jízdě (někdy po pár km, někdy po prvním prudším brzdění a výjimečně vůbec) se rozsvítí ty 3 kontrolky. Po vypnutí motoru a nastartování opět zhasnou.

Zkoušel jsem jít cestou nejmenšího odporu:
1) Diagnostika: ticho po pěšině. Když nesvítí, tak si auto nic nepamatuje a nevyhodí žádný chybový kód. Zkoušel jsem tedy jezdit, dokud se kontrolky nerozsvítili a bez vypnutí motoru připojil diagnostiku, ale stejně to žádný chybový kód nevyhodilo.

2) Zakoupena nová baterie (Varta Silver Dynamic D15 12V 63Ah 563400061). Stará měla ještě dobrou Voltáž, ale už v autě byla minimálně 5 let a nevěřil jsem jí. Každopádně nová baterka nepomohla.

3) Dnes jsem zkoušel auto hodit na hever a každý jednotlivý senzor projít. Do všech senzorů jde 5V, všechny mají odpor kolem 1000-1050 Ohmů, což je hodnota nového senzoru a když točím kolem, tak všechny senzory generují pár Voltů střídavého napětí. Kroužky jsou taky v pohodě, zuby na nich nechybí a nejsou zacpané nečistotami.

Jediné, čeho jsem si všiml, když jsem kontroloval pravé přední kolo, tak po zapnutí zapalování (poloha klíče před startováním), když jsem měřil napětí jdoucí do senzoru, tak jsem slyšel cvakání. V motoru jsem potom zjistil, že cvaká ABS modul, který je v motorovém prostoru kousek za světlem (0265225107). Mohli byste někdo prosím zkusit zapnout zapalování, jestli vám modul také pořád cvaká?

Popřípadě napadá ještě někoho, čím by to mohlo být?
Scénic 2002 1.6 16V 79kW
Obrázek

Uživatelský avatar
Arkis
Advanced member
Příspěvky: 284
Registrován: stř črc 09, 2014 22:47
Bydliště: Praha 9

Re: Svítí ABS, serv, ESP

Příspěvek od Arkis » pát srp 07, 2020 12:10

Tak asi je vyřešeno. Kdyby to náhodou někdo řešil taky...
Soused si všiml, že mi nesvítí brzdová světla. Zkontroloval jsem pojistku brzdových světel a byla v pohodě. Tak jsem zkontroloval ještě kostru světel a ta byla taky v pohodě. Na řadu přišel tedy spínač brzdových světel u brzdového pedálu. Na jedné straně je stálých +12V. Na druhé straně je kostra. Uprostřed je 0V a když se zmáčkne pedál, tak tam má jít +12V. I při maximálním zmáčknutí brzdy tam bylo pořád 0V. Spínač jsem tedy vytáhl (pozor, při demontáži hodně poškodíte závit, protože je plastový), rozebral a uvnitř byla nějaká mastná hmota, která byla i na kontaktech. Spínač jsem tedy vyčisti, vrátil zpět a už to funguje bez problémů. Zkusil jsem kratší testovací jízdu a varovné ikonky se už nerozsvítily. Zkusil jsem i prudké brzdění a ABS funguje (před tím nefungovalo). Vypadá to tedy, že je problém vyřešen.
Spínač jsem stejně objednal nový (obj. kód 7700849783). Stojí pár korun a na tom starém je už poškozený ten závit, tak nechci, aby mi to někde vyskočilo při jízdě.
Scénic 2002 1.6 16V 79kW
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Renault Scénic I + RX4“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google Adsense [Bot] a 7 hostů