Repase brzd = stále kopou

Než napíšete dotaz, přesvědčte se, zda už nebyl zodpovězen dříve. Nezakládejte nová témata, existuje-li stejné nebo příbuzné.

Moderátoři: Moderators General, Moderators Technika

Odpovědět
hOOrNeT
Advanced member
Příspěvky: 250
Registrován: ned pro 10, 2017 19:48

Repase brzd = stále kopou

Příspěvek od hOOrNeT » stř črc 15, 2020 15:26

Ahoj všem,

řeším problém na cliu II, které má přítulka.

Auto se třepalo při brzdění, tak dostalo komplet nové kotouče, destičky a také fungl nové přední třmeny (vzadu bubny, ty jsem neservisoval). Došlo také k výměně brzdové kapaliny (jak jinak...). Držáky třmenů zůstaly originální, pouze jsem je obrousil a zbavil rzi. Čepy jsou také původní, pouze nové prachovky. Čepy chodí hladce.

Chvilku to dalo pokoj a pak se to zase objevilo. Jakmile si brzdy pořádně sedly a začaly mít kvalitní brzdný účinek, tak se kopání vrátilo. Dělá to jen při standardním (mírném) brzdění. Jakmile na to třeba ze 110km/hod šlápnu a intenzivně brzdím na 50km/hod tak to nedělá, stejně když brzdím z 50km/hod na nulu (intenzivně), je vše v pořádku. Pokud ale jen dobržďuji k odbočce, či ke křižovatce, tak to s autem nepěkně škube. V pedálu nic cítit není, klepe se celé auto. Nějaké rady? Nemůže být zanesená brzdová hadice, která to špatně pouští a proto to pulsuje?

Díky za rady, jsem bezmocný a už se mi nechce měnit díly a čekat, zda se to nezlepší.

S pozdravem
hOOrNeT
Clio III Grandtour facelift 2009; 1.2 58kW; quickshift; Dynamique výbava

kotasekh
Grafoman
Příspěvky: 4838
Registrován: sob říj 24, 2009 09:09

Re: Repase brzd = stále kopou

Příspěvek od kotasekh » stř črc 15, 2020 17:33

Zmerit hazivost kotoucu a pak hazivost naboje samotneho.
ex Renault Thalia Authentique 1,2 16V LPG
Najeto 317 000km, totálka při nehodě :(.
Nyní Dacia Logan MCV Stepway 2019, Renault Thalia 2012

Bravomv
Junior member
Příspěvky: 104
Registrován: pát bře 04, 2016 15:18

Re: Repase brzd = stále kopou

Příspěvek od Bravomv » stř črc 15, 2020 18:14

Jak píše kolega výše, zkontrolovat, zda-li nehází kotouče a dále zkntrolovat uložení nápravy - ramena, čepy, uložení stabilizátoru apod. Mám zkušenost jen s tím, že to vždy kopalo i do pedálu, a to dělal zvlněný, nebo zkorodovaný kotouč. Když to v pedálu brzdy necítíš, mohlo by jít o vůli v některém uložení, jak jsem uvedl.

hOOrNeT
Advanced member
Příspěvky: 250
Registrován: ned pro 10, 2017 19:48

Re: Repase brzd = stále kopou

Příspěvek od hOOrNeT » stř črc 15, 2020 21:00

je pravda, že silentbloky rozhodně nevypadají hezky, taky mě to už napadlo. Tlumiče i pružiny jsou nové. Zkusím změřit házivost "hodinkami". Zná někdo jaká je tolerance pro házivost? Díky
Clio III Grandtour facelift 2009; 1.2 58kW; quickshift; Dynamique výbava

kotasekh
Grafoman
Příspěvky: 4838
Registrován: sob říj 24, 2009 09:09

Re: Repase brzd = stále kopou

Příspěvek od kotasekh » čtv črc 16, 2020 02:35

0.1 mm. Pak se meri naboj, tam je to myslim stejne. Pri kazde vymene kotoucu se meri hazivost, kotouc je totiz mozne otocit minimalne o 180°, nekdy mozna i o 90° (na me thalii slo jen o 180°). Tim otocenim muzes vyrovnat hazivosti naboje a kotouce vuci sobe, cimz se vlezes do tolerance, i kdyby kazdy jednotlive nevyhovovaly (napr. kotouc ma -0.2mm, naboj +0.15, vysledek je 0.05mm celkove, coz je ideal). Kdyz jsem to kdysi zjistoval, tak by pry dokonce mel byt kotouc nasazen tak, aby hazivost byla co nejblize maximalni toleranci, kdy pak vyborne odhazuje desticky, ale jeste nekope.
ex Renault Thalia Authentique 1,2 16V LPG
Najeto 317 000km, totálka při nehodě :(.
Nyní Dacia Logan MCV Stepway 2019, Renault Thalia 2012

hOOrNeT
Advanced member
Příspěvky: 250
Registrován: ned pro 10, 2017 19:48

Re: Repase brzd = stále kopou

Příspěvek od hOOrNeT » čtv črc 16, 2020 12:56

zase z toho nebudu dělat takovou vědu -> změřím hodinkami a uvidíme jaký bude výsledek. Dobrý je poznatek o otočení 180°. Ale že by se mi chtělo "honit" toleranci na horní maximum kdy ještě nekope... na to peču :-D

Díky
Clio III Grandtour facelift 2009; 1.2 58kW; quickshift; Dynamique výbava

Odpovědět

Zpět na „Renault Clio II“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů