|
Renault Club ČR / SR diskuzní fórum RCČR a RCSR
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
jiri.ostrava Junior member
|
Zaslal: so únor 21, 2009 1:44 pm Předmět: Jde dodělat navigaci na LII? |
|
|
zdravím, mám LII dynamic bez NAVI. Byl by problém to dodělat? koupit na vrakáči co je k tomu potřeba? Nebo raději přenosnou? A nebo 2DIN s GPS? _________________ Laguna Grandtour 2.2dci, 110 KW, rv 02, Dynamiq, 190tkm, tempomat, xenon, 17", esp, TZ, ale není navigace :-/,
nově přidáno LED denní svícení a parkovací senzory vzadu
ex: Laguna I rv97, 2.2d.. držák oproti 2.2dci :-/ |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kebab Advanced member
|
Zaslal: st únor 25, 2009 9:36 pm Předmět: |
|
|
Navigaci funkčně především dělá ten program a co nejvíc aktualizovaný (a pokud možno za levný peníz) mapy, ne to "železo" a navíc odněkud z vrakáče. A je to vše pořád ve vývoji a trochu kolem zmatek. Tj. jakým směrem to dál půjde a kdo z výrobců a "jejich" systému vyhraje.
Takže když ji tam nemáš a chceš, investoval bych raději do něčeho přenosnýho, za přijatelnou cenu a nad operačním systémem. Kam lze potom (po odemčení) z principu nahrát navigace různý - když se Ti současná znelíbí a budeš se chtít v tom dál rýpat, ne navigaci po 2 letech vyhodit.
Navíc některé ty navigace už dnes mohou plnit i přidané multimediální funkce (ty s většími monitory), i když to není úplně pravé ořechové, možno přes transmiter pouštět zvuk do repráků autorádia, za chvíli a až se víc rozšíří pozemní digitál, bude i častěji integrovaná TV.
Zatím a až na nějakou výjimku jsem nenašel navigaci, aby dovolila spojit s kamerou (vzadu) tj. také jako funkci parkovacího asistenta. Aby nakonec nebylo v autě předržákováno, předrátováno a přemonitorováno  _________________ Renault Thalia 1.2 16V 5/2006 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
Zaslal: čt únor 26, 2009 9:12 am Předmět: |
|
|
no myslel sem si to. Jen že mám možnost z vraku tu navigaci za malý peníz, ale taky sem spíše koketoval s 2DIN rádiem s gps, dTV.. jen mi asi bude chybět to ovládání na volantu no  _________________ Laguna Grandtour 2.2dci, 110 KW, rv 02, Dynamiq, 190tkm, tempomat, xenon, 17", esp, TZ, ale není navigace :-/,
|
| Návrat nahoru |
|
 |
kebab Advanced member
|
Zaslal: čt únor 26, 2009 3:08 pm Předmět: |
|
|
... zase tolik na mě nedej, tj. pokud máš chuť do toho jít a máš příležitost za levný peníz, tak to na risk třeba zkus a jako takový experiment
já Ti odpověděl z pohledu toho, kdo asi už 3. týden zrovinka leze po všech možných fórech a recenzích, protože si vzpomenul, že by letos na sezónu mohl auto navigací už konečně dovybavit,
zatím mě ale z toho přepadá velká skepse, opravdu to celé stojí a padá na přístupu k čerstvě aktualizovaným mapám a software a to je dost na vodě ... a třeba na takových věcech, tady v našich českých podmínkách, aby software uměl a když chceš vyloučit nezpevněný komunikace ... a to není vůbec žel samozřejmost, podobný platí o možnosti zadat průjezdový body apod., což mnohé navigace neumí a z obchodních letáčků se to nedozvíš ... dost věcí je možné zjistit k navigacím třeba tady:
http://navigovat.mobilmania.cz/testynavigaci/
a už stop - nechci se tu dostat mimo téma, snad jen ještě a pokud nepoužiješ renaultí řešení pevný navigace, tak u přenosný je problém kam ji v autě umisťovat, to držákem na čelní sklo může být na hraně zákona, takže další možnosti nabízí třeba tady tohle, kde si můžeš podle auta a použitý navigace vybrat konzoli a držák pro umístění navigace obvykle na asi 3 nebo i 4 místa v autě:
http://www.cellnet.cz/store/brodit/
osobní zkušenost s tím zatím nemám, ale ohlasy na webu jsou dost příznivé, určitě nutno ale každý případ prověřit, aby se netlouklo třeba právě s autorádiem ... _________________ Renault Thalia 1.2 16V 5/2006 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
Zaslal: pá únor 27, 2009 3:12 pm Předmět: |
|
|
tak vyřešeno, přenosná gps Mio C520 a teď se bude hledat místečko, kam ji vhodně umístit.. _________________ Laguna Grandtour 2.2dci, 110 KW, rv 02, Dynamiq, 190tkm, tempomat, xenon, 17", esp, TZ, ale není navigace :-/,
|
| Návrat nahoru |
|
 |
rabenstein Starting member
|
Zaslal: čt červen 25, 2009 10:18 pm Předmět: |
|
|
| Chtěl bych to tu Oživit Mužete mi tedy někdo říct co všechno musím sehnat abych mohl zprovoznit original navigaci... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Makak007 Experienced member

|
Zaslal: pá červen 26, 2009 6:55 pm Předmět: |
|
|
Originál navi kromě příjmu GPS signálu taky čte z auta rychlost a natočení volantu. Díky tomu ukazuje s velmi slušnou přesností i v dlouhých tunelech a v podzemních garážích, popř. se méně ztrácí v místech kde je slabý příjem signálu z družice (cestu si s celkem slušnou přesností dopočítává).
O dalších vazbách na jiné systémy v autě nevím, kromě toho, že je to má integrované ovládání a displej s rádiem, CD měničem, Bluetooth, telefonem, atd... takže lze očekávat, že tam těch dalších vazeb může být víc. _________________
  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
rabenstein Starting member
|
Zaslal: st červenec 01, 2009 11:16 pm Předmět: |
|
|
| Ale určitě se to nějako dá dodelat... Staci mi opravdu rict co sehnat |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Cuhead Starting member
|
Zaslal: st červenec 08, 2009 9:39 am Předmět: |
|
|
Pro navigaci CNI (tj například laguna II 2001-2006) je třeba
- ovládací panel s cpu - ta krabička co se dává nad rádio
- pak jednotka s cd - je umístěna ve skřínce spolujezdce nebo pod sedačkou
- pak GPS anténa - stačí jakákoliv s 5V napájením a vhodně upravit konektor na SMB (originál je tam gps+gsm dohromady)
- pak display a jinou kapličku na palubovku
- No a kabeláž mezi displayem jednotkou a ovládacím panelem
Jinak navi si bere ze systémové sběrnice rychlost vozidla a směr pohybu (zpátečka) (gyroskop má v sobě hlavní CD jednotka)
U CNI 2 není ta jednotka na CD
u novějších nevím.
Pokud to někdo sežene levně tak proč ne , ale ta navigace i když mám nejnovější mapy se s tomtom nebo igo nedají srovnat Je to halt vidět že je to vyvíjeno kolem roku 2000 a v tomhle směru šel pokrok strašně daleko.
Já se spíš zabývám tím jak tu navi od tamtut vyhodit a dát tam něco s lepším softwarem tj. využít jen ten monitor.
Nakonec jsem došel k výsledku že nejlevnější je vyhodit i ten monitor a koupit novej s odpovídjícími vstupy než kupovat drahej adapter. _________________ Laguna 1,9Dci
Naposledy upravil Cuhead dne st červenec 29, 2009 4:30 pm, celkově upraveno 1 krát |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Šamša Moderátor
Založen: 10. 07. 2004 Příspěvky: 4747 Bydliště: Vysokomýtsko - Choceňsko
|
Zaslal: st červenec 08, 2009 3:46 pm Předmět: |
|
|
Proč nekoupíš jen novej počítač od VDO Dayton, jen je zaměníš a máš navi ve 3D a v češtině a mapy fungujou stávající. http://www.vdodayton.com/default2.aspx?menu=product_documents&urlre=1& _________________ Š110LS r.72 50kW->Laguna 2.2D r.94 61kW->Laguna II. 2001 1.9dCi Carminat 79kW@100kW(bmwpower)@8.12.2009 - 110kW(bmwpower) a BMW 635csiA r.87 155kW
-> -> -> -> -> -> + + +  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Cuhead Starting member
|
Zaslal: čt červenec 16, 2009 6:42 pm Předmět: |
|
|
Zdravim ,
to Šamša: Ta odpověď byla na mě ? To je ten display kompatibilní s nějakým počítačem od VDO Dayton ? V odkazu se objeví formulář na výběr produktu, mě jsi na mysli tu řadu MS5xxx ? Dík za odpověď _________________ Laguna 1,9Dci |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Cuhead Starting member
|
Zaslal: čt červenec 16, 2009 9:24 pm Předmět: |
|
|
To, Šamša: Ještě jeden dotaz pokud ten display jde napojit zobrazuje se tam pak proužek od rádia ? _________________ Laguna 1,9Dci |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Šamša Moderátor
Založen: 10. 07. 2004 Příspěvky: 4747 Bydliště: Vysokomýtsko - Choceňsko
|
Zaslal: pá červenec 17, 2009 12:06 am Předmět: |
|
|
Kontaktuj zde: http://www.vdodayton.sk/sk/home.html
Displej by měl být kompaktibilní a zobrazení rádia myslím také, ale raději se pobav se zdrojem. _________________ Š110LS r.72 50kW->Laguna 2.2D r.94 61kW->Laguna II. 2001 1.9dCi Carminat 79kW@100kW(bmwpower)@8.12.2009 - 110kW(bmwpower) a BMW 635csiA r.87 155kW
-> -> -> -> -> -> + + +  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Cuhead Starting member
|
Zaslal: so červenec 18, 2009 9:03 pm Předmět: |
|
|
Tak jsem do toho šel po hlavě, náhodou jsme viděl v bazaru navigaci VDO dayton PC5200/40 za slušný prachy (na to kolik stojí nová) tak jsem to risknul a koupil. http://www.vdodayton.sk/blade/c/27/ms-5200.html
Zjištění
č.1 Konektor na monitor je stejný (tuším Mitsumi). Zapojení pinů konektoru podrobněji zde http://img148.imageshack.us/img148/1110/especificacionestcnicasdp1.png
č.2 Po připojení monitoru MM5000 (který byl souzčástí koupeného kompletu) po připojení k originální CNI1 se sice napájí, ale obrazu po něm lítá. VDO používá dva poměry obrazu 4:3 a 16:9 v navi vdo se to dá přepnout u carminatu ne.
Jinak CNI1 má u hlavní cd jednotky vstup na anténu GPS (SMB) výstup na monitor a 18ti pinový konektor kde je napájení a další info.
VDO PC5200 má dva iso konektroy kde je napájení + signál z tachometru (analog nebo digital) pak výstup na monitor a pak 16ti pinový konektor jehož popis jsem nikde nenašel a FM vstup pro tmc a vstup pro GPS (obojí SMB) _________________ Laguna 1,9Dci |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Cuhead Starting member
|
Zaslal: so červenec 18, 2009 11:41 pm Předmět: |
|
|
Tak jsem ještě našel zapojení original monitoru v autě:
Track Description
1Not used
2Earth
3 - video signal
4Red video signal
5Green video signal
6Blue video signal
7Earth
8Video synchronisation signal
9Earth
10Brightness adjustment
11Not used
12Screen on/off
13Not used
14Not used
15+ Before ignition
16+ Before ignition _________________ Laguna 1,9Dci |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Cuhead Starting member
|
Zaslal: so červenec 18, 2009 11:46 pm Předmět: |
|
|
Tak ještě ten druhý, zmiňovaný, 18 pinový konektor na CNI1 (jednotka s CD):
1 +Before ignition
2Not used
3Central Communication Unit audio link
4Not used
5Not used
6Computer on-off input
7Not used
8Not used
9Multiplex connection (multimedia)
10Earth
11Not used
12Central Communication Unit audio link
13Not used
14Not used
15Vehicle speed signal
16Not used
17Not used
18Multiplex connection (multimedia) _________________ Laguna 1,9Dci |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Cuhead Starting member
|
Zaslal: ne červenec 19, 2009 9:18 pm Předmět: |
|
|
Tak jsem se trochu pohnul:
Povedlo se mi po správném nastavení VDO PC5200 aby se obraz objevil na obrazovce v laguně (obrázek výše).
Avšak má to háček tedy spíše háčky.
Po připojení PC5200 se display vůbec nezapne. Je to způsobeno tím že VDO používá u svých displayů dva médy navi mode a video mode, to jaký mód je zapnut se určuje pinem 12. Pokud je na něm napětí pod 2,5 V tak jde o navi mode, pokud je na něm více než cca 3,5V pak jde o video mode.
Při navi mode display zobrazuje RGB video
Při video mode zobrazuje CVBS video
Zatímco renault má na pinu 12 12v kterým diplay zapíná.
Z toho plyne že pokud připojím VDO diplay k Carminatu tak ten se přepne na CVBS (videomode) a tím pádem nezobrazuje RGB obraz Carminatu.
A opačně pokud připojím VD PC52000 k diplay v laguně tak ten se ani nezapne protože v navi módu není na pinu 12 dostatečné napětí.
Řešením je tedy po připojení přivést na pin 12 po zapnutí VDO navi 12V.
Druhý problém je že VDO display obsahuje také přijímač na dálkové ovládání. takže po připojení do displaye v laguně navigaci nemáte jak ovládat.
Řešení je vyvést dva dráty a umístit IR přijímač někde na palubovce. Piny 13 (gnd) a 14 (signal). Měl by fungovat asi jakejkoliv IR detektor (SFH5110 nebo SFH5111 nebo TSOP17xx), ale nemám to ověřený, možná že je tam jenom obyč infra dioda (zjistím až ten display rozeberu).
A třetí a pro mě asi největší problém je že pokud vyhodím Carminat a dám místo něj VDO tak se mi nebude zobrazovat proužek displaye rádia, ani obrázek autíčka s kolama a otevřenejma dveřma a teplotou.
Jak vyřešit toto, tak to nevím na VDO je jeden 16pin konektor o kerým nic nevim, ale pochybuju že by na něj šli připojit signál z teploměřu nezapnutým pásu špatným tlaku apod. Když jsem se do tohoto pouštěl tak jsem doufal, že carminat generuje základní obraz (videosignal) a že proužek rádia a autíčko se do něj přes DSP domudolovává dodatečně až v centrální jednotce. Bohužel tomu tak není a obraz vytváří komplet CD jednotka carminatu na základě signálů z centrální jednotky.
Zatím jsem navi VDO zatím z auta vyhodil a rozmejšlím se jestli oželím info o otevřených dveřích a o kolech.
Pak bych asi koupil nový rádio s vlastním displayem a zapojím na něj jen ovládání pod volantem a display v palubce používal jen pro navigaci VDO.
Jinak navi VDO PC5200 má mnohem lepší grafiku (2d/3d) než carminat CNI1 (přirovnal bych to k carminatu CNC) a hlavně je mnohem rychlejší.
takže ještě pár obrázků PC5200) aby jste pochopily proč to dělám:
 _________________ Laguna 1,9Dci |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Cuhead Starting member
|
Zaslal: pá červenec 24, 2009 11:55 am Předmět: |
|
|
Tak zjištění ohledně formátu dálkového ovládání VDO/dayton, mělo by to být na 99% k=odování RC5, tj. přijímat pude demodulátor SFH56 nebo SFH5110 jak jsem psal výše.
EDIT: Ještě schématko jak ho zapojit:
+5V - to je asi jasný - Buď si udělat jednoduchej zdrojík na 5V třeba s 8505 nebo někde najít 5V v autě (nemá to skoro žádný odběr)
GND - to je zem (jak napájení tak signálu) pin13
Signal out to je signal (pin 14)
Jo ještě ty SFH56 nebo SFH5110 se dělá v několika verzích např. SFH5110/30 - znamená modulaci 30 Khz (číslo za lomítkem je frekvence). Jsou v 30, 33 , 36, 38 Kzh - nejlepší je vybrat asi 33 nebo 36, protože na 36 lze přijímat i 33 i 38 Khz (sice s menší citlivostí ale jde to). _________________ Laguna 1,9Dci
Naposledy upravil Cuhead dne po červenec 27, 2009 8:07 am, celkově upraveno 1 krát |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Cuhead Starting member
|
Zaslal: po červenec 27, 2009 8:05 am Předmět: |
|
|
Tak pokrok , kódování dálkového ovládání navigaci VDO/dayton je tedy RC5. Udělal jsem přijímač dle obrázku výše a funguje to.
Zjistil jsme že ta navi má na druhém iso konektoru přímo vyvedeno remote gnd, remote in, 5V napájení, Takže není třeba rozřezávat kabel k display.
Mezi zem a +5V napájení jsem dal radši ještě v závěrném směru zenerovu diodu na 5V jako stabilizátor.
Popis konektoru navi VDO/Dayton:
 _________________ Laguna 1,9Dci |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Cuhead Starting member
|
Zaslal: po červenec 27, 2009 8:17 am Předmět: Prodej Carminat - Nabídka |
|
|
Prodej Carminat - Nabídka
Vzhledem k tomu že se mi záhy podaří místo carminatu nabastlit počítač VDO/dayton, mám dotaz:
MĚL BY NĚKDO ZÁJEM O CARMINAT NAVI ?
Komplet včetně centrální jednotky a displaye
Kompletní funkční (zatím je pořád v autě)
i s radiem CABASSE které pak využívá display navigace.
Bez plastové kapličky palubovky.
Cenu nabídněte.
Poddrobnosti v sekci BAZAR: http://forum.renaultclub.cz/viewtopic.php?p=223475#223475
Byl bych ochotný k němu dát místo origo displaye display vdo který navíc umí video IN třeba na couvací kameru. (jednoduše by šlo udělat i automatický přepínaní na zpátečku - poradím) _________________ Laguna 1,9Dci
Naposledy upravil Cuhead dne út červenec 28, 2009 3:41 pm, celkově upraveno 1 krát |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
littleboy78 Junior member
|
Zaslal: po červenec 27, 2009 11:05 am Předmět: |
|
|
Chtěl bych se zeptat, uvažoval jsem o dobastlení navigace do Laguny II, nemáte někdo tušení, jak to je s kalpličkou, čím se od sebe liší. jestli je to komplet jiné nebo jestli je "stříška" stejná a liší se jenom ty boční plasty. Díky za info. _________________ Laguna II, PH1 2001, 1.6 16V Privilege, LPG |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Cuhead Starting member
|
Zaslal: po červenec 27, 2009 10:13 pm Předmět: |
|
|
Palubka je stejná, jiná je jen kaplička, drží na dvou šroubech. Až budu mít chvilku tak sem dám fotky jak display vyndat + další fotky k navi. _________________ Laguna 1,9Dci |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Lukajs Starting member
Založen: 17. 07. 2008 Příspěvky: 29 Bydliště: Golčův jeníkov
|
Zaslal: út červenec 28, 2009 4:53 am Předmět: dodělat navigaci na LII? |
|
|
| To by jsi byl moc hodný.......také nad variantou dodělání originál navigace přemýšlím. Jen by mě zajímala ještě jedna věc. Jak je to s ovládáním té navigace? Je tam nějaká souvislost s origo rádiem? Já ho totiž nemám. Díky |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
littleboy78 Junior member
|
Zaslal: út červenec 28, 2009 7:25 am Předmět: |
|
|
Je mi jasné, že přístrojovka je stejná, jedná se mi čistě o komponenty kapličky, mám představu, že bych nepořizoval originál navigaci, ale umístil navigaci z odkazu "nafest do kapličky", tak aby to vypadalo jako origo, ale nelákalo to zloděje a nemusel jsem jí pořád někde tahat s sebou a zároveň chci mít v autě něco, co mě bude formou POI upozorňovat na radary a podobně, měl bych následující představu.
http://www.hutermann.com/price1cz.php
Konkrétně se mi líbí HUTERMANN 432-IGO8 Full Europe, GPS navigace 4.3" + multimediální přehrávač (GPS/FOTO/MP3/MP4/E-Book), Obj.č.126
Další funkce této krabičky beru jako bonus
stojí to 2 a půl klacku, za což v principu není šance origo navigaci pořídit.
Maká to winckách CE 5.0, takže do budoucna nebude problém v případě potřeby nainstalovat jiný navigační soft.
Originál kaplička mi přišla jako elegantní řešení, nechci tam vytvářet žádnou zhovadilost co bude pro ostudu. Origo rádio nepoužívám, takže bych původní display zrušil.
Ideálně, jestli by někdo neměl čísla plastových dílů kapličky pro navigaci, pak by se to mělo nechat objednat v Rencku (v principu jen ty, co se budou lišit od kapličky bez navigace)
Kdyby někdo dokázal pomoci byl bych vděčen. Pak bych sem umístil návod jak to celé předělat, myslím si, že by to mohlo zajímat i ostatní laguňáky. _________________ Laguna II, PH1 2001, 1.6 16V Privilege, LPG |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Cuhead Starting member
|
Zaslal: út červenec 28, 2009 3:46 pm Předmět: |
|
|
Do kapličky ti tahle elegantně nabastlit nepůjde, protože má menší display.
Origo display je 5.8", 16 takže sehnat něco většího.
Jinak nabastlit tam nějakou přenosnou navi jsme původně chtěl také, ale má to zásadní nevýhody.
Přenosný navi mají dotykový display a to by se fakt špatně ovládalo v tý kapličce. Některé mají sice i dálková ovládání, ale primárně jsou postaveny na ovládání prstem a ovládání z DO není pohodlné a nejdou všechny funkce.
Za další jsem neobjevil přenosnou navi s displyem 5,8". _________________ Laguna 1,9Dci |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|