STAG 300 - mazání mapy

Jezdíme na plyn.

Moderátor: Moderators General

Xfantasy
Junior member
Kontaktovat uživatele:

STAG 300 - mazání mapy

Příspěvek od Xfantasy » pát kvě 29, 2009 20:11

Zdravim.
Chci se zeptat někoho kdo do danéhoproblému vidí.Zajímá mě jestli se najetá benzínová mapa smaže,pokud bude odpojená baterie.Tenkrát mi technik říkal,že došlo k poklesu napětí pod 9V a že tam nic nevidí.

Zajímá mě tedy,jestli se musí po odpojení baterie znovu najet benzínová mapa,aby se LPG mělo čeho držet,nebo jestli je nastálo uložená v paměti jako základní parametry.
Scénic 1,6 16V rv.99 , 79kW+chiptuning
LPG Stag 300
Skype- Xfantasy

soptík
Člen RCČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od soptík » ned kvě 31, 2009 11:30

STAGa 300 neznám, ale Magic II (což je něco podobnýho) odpojení od baterky neublíží. Ani jinejm systémům vstřikování (Tartarini). Osobně si myslím že ani Stagu by to nemělo vadit. Nějakou dobu se LPG zabývám a ještě jsem se nesetkal se svévolným vymazáním ŘJ. S vyhořatou jednotkou už ano.
Laguna r.v. 95 3.0i V6
LPG

Xfantasy
Junior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xfantasy » ned kvě 31, 2009 12:46

No,nastavení tam zůstane jistě,ale zajímá mě spíše jestli se ukládá i mapa do pevné paměti.To že neublíží vím,to sem nemyslel :lol:
Jen jestli je dobré po nějké změně,jako změna sání,svíček či jiného ,nebo po dlouhém odpojení, najet znovu benzínovou mapu.
Tak jako logicky my vyplývá že to tam zůstane,ale přeci jen bych byl o trochu chytřejší :wink:
LPG Stag 300
Skype- Xfantasy

soptík
Člen RCČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od soptík » ned kvě 31, 2009 18:37

Tím neublížením jsem myslel že se nesmaže vůůůbec nic. Nejsem konstrukér ŘJ, ale myslím si že se nastavení a mapa ukládá do stejné paměti. Tudíš zrátou napájení se nesmaže.
Laguna r.v. 95 3.0i V6
LPG

Xfantasy
Junior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xfantasy » pon čer 01, 2009 06:02

OK a myslíš si že je dobré čas od času project pořádně auto na benzín pro nové vytvoření mapy? Třeba kvůli změnám?
LPG Stag 300
Skype- Xfantasy

soptík
Člen RCČR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od soptík » pon čer 01, 2009 20:17

Jak jsem psal Stag 300 neznám, a ani neznám jakým způsobem se nastavují mapy. Ale co já znám Magic II tak tam se načítá benzín. mapa při konstantních otáčkách motoru a různé zátěži. Ale ještě záleží na typu MAP plyn. senzoru. Sám si ji těžko najedeš. Chce to SW a něco o tom vědět.
Laguna r.v. 95 3.0i V6
LPG

Xfantasy
Junior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xfantasy » pon čer 01, 2009 21:09

To jo,šlo mi spíše o to že LPG u STAGu se řídí podle najeté benzínové mapy při různých režimech.Od minimální zátěže po maximální,od minimálních otáček po maximální a podle projevu se kompenzují plynové vstřiky.Toto vše je ale navíc a hlavní věci se řídí jinym nastavením.
Už i podle toho že po mě technik chtěl abych to pořádně vohulil,aby se načetla mapa až do extrému a LPG ji mohlo kopírovat.I v jiném případě stejný postup u kámoše na oktávce v jiném servisu- technik mu předal auto a ať jezdí na benzín ve všech režimech které se mohou vyskytnout.

Jinak kalibrace se provádí taky ve stálích otáčkách,ale to je základní nastavení,toto je spíše provozní.

Vidim že asi je to tak nějak jak myslím.Čas od času tomu dát záhul na benzín,což prospěje i samotnému motoru.
LPG Stag 300
Skype- Xfantasy

Ivan Konečný
Starting member

Příspěvek od Ivan Konečný » úte led 05, 2010 23:02

Křivka benzínu je pouze (aspoň si myslím) jako pomůcka k porovnání a nastavení křivky plynu. Neshoda křivek by neměla přesahovat 10%. Pokud se křivka smaže, tak se vytvoří po 5 km, kdy motor pracuje v různých otáčkách. tím se vytvoží body v grafu. Nevím, jak u jiných (manuálních) převodovek, ale u mě (automat) se křivka benzinu dost mění v závislosti na stylu jízdy. Doporučuji najet křivku benzinu tak jak jste zvyklí normálně jezdit. Při turování to vytvožří bazmek, ke kterému vám seřídí plyn. S napýchnutou jednotkou jsem najel cca 300 - 500 km, než jsem si to nastavil ke své spokojenosti. Takže 1/2 hodinová jízda je jenom orientační:-). Mám to nastavaný tak, že kdybych neslišel cvaknutí ventilu na nádrži, tak na chodu motoru nepoznám, zda jedu na LPG nebo na benzín !!! Je to LUXUS!!!

STAG 300 mám na Espace III na 3l 6V24-automat. Měl jsem s tím strašné problémy a nakonec jsem si pořídil software a kabel a udělal si na něm generálku. Takže nějaké skušenosti s tím mám. Jako systém je to naprosto luxusní, ale jen když je to super seřízený. Jezdím s tím do práce napříč městem za 2,55 Kč/km !!!!! Mám ješte Kia Sephia 1996 1.5 v benzinu a s tou jezdím za 2,10 Kč/km.

případně poradím:-) na tel 602 819 608

Xfantasy
Junior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xfantasy » pát led 08, 2010 16:12

Díky za osvětlení :)

Já s tím měl napřed problémy při brždění motorem s klimou.Vyřešil to jiný servis kde to poštělovali a od té doby OK. Právě když sme s technikem najížděli "mapu" tak mi říkal ať tomu dám záhul,ať si tím načte mapu do krajností aby to pak LPG jednotku "nezaleklo".Takže vlastně aby se načetla mapa v mezních režimech které mohou nastat.

Potom se většinu jízdy jezdí již na LPG,takže dle mě není už prostor k tomu aby se dále mapa načítala.
Já si tak právě myslím,že by se měla občas načíst nová mapa jízdou na benzín.
Na kabel sem už taky koukal,ale to je pálka jak blázen.
Nevíš tedy jestli se po odpojení najetá "pomocná" mapa smaže?

Nyní jsem si nechal upravit hodnoty řj. Scénicu a taknějak přemýšlím jestli neodpojit baterii a pak nenajet novou benzínovou mapu.

Jinak přepnutí na LPG také nepoznám.Není šance to zpozorovat.Ale kámošovi na Octávce 1.8 Turbo to při přepnutí zaškube.
LPG Stag 300
Skype- Xfantasy

xxpetr
Advanced member

Příspěvek od xxpetr » pát led 08, 2010 17:17

jediné, co se při odpojení akumulátoru vymaže, jsou adaptační hodnoty, tzn hodnoty, které si jednotka načítá a ukládá, např bohatost podle Lambda sondy a pod. Základní mapa musí vždy zůstat, adaptace jsou vlastně takové korektury základních map. je to to, že se např po odpojení baterky houpe učitou dobu volnoběh, nebo to dokonce zhasíná, ale jak se motor ohřeje, postupně dochází právě k načítání adaptačních hodnot a po ohřátí už běží normálně. Někdy se stane(hlavně u trochu starších aut) že odejde třeba lambda sonda, člověk si toho třeba při popojíždění ani nevšimne, auto funguje normálně... pak se odpojí aku, a auto začne zhasínat a pod, nemá možnost si adaptaci načíst, protože lambda nefunguje nebo funguje špatně. To samé je třeba u adaptace předstihu, kde se načítají hodnoty z čidel klepání...
Renault Laguna II, 1,9 dci,F9Q 752 77kW, 2002, 145000km,

Xfantasy
Junior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xfantasy » pát led 08, 2010 19:14

Dobrá.
Takže jaký máš názor na změny hodnot řj. auta? Je podle tebe (po změnách-chiptuningu) dobré najet na benzínu novou mapu (tu pomocnou :lol: ) ,aby se rozdíly od předešlého nastavení řj. načetly na nynější hodnoty?

Třeba zde koluje názor o tom ,že po odpojeí baterie si řj. vozu znovu načítá hodnoty jízdy.Mám právě v plánu odpojení baterie,najetí několika km na benzín v různých režimech.

Možná to vysvětluju polopatě,ale jsi první člověk který má Stag a ještě do toho trochu vidí.

PS: na kolik tě vyšel kabel a sw na Stag?
LPG Stag 300
Skype- Xfantasy

xxpetr
Advanced member

Příspěvek od xxpetr » pát led 08, 2010 20:12

Nevím jak to máš Ty s tím plynem, ale bude to obdobné, jako u benzínu, funkce přizpůsobení bohatosti tam možná bude fungovat podobně. jde o to, aby fungovala lambda, další věc je, že se neustále přizpůsobují obě jednotky, tzn, pokud jedeš na plyn, lambda dává signál i na benzín a adaptace tam probíhá. Pokud bys měl diagnostiku, po připojení je vidět, jak probíhá krátkodobá a dlouhodobá korektura bohatosti směsy. jako příklad třeba takhle: Auto je nové, vše funguje tak jak má, dlohodobá korektura se bude pohybovat okolo - + 0 % od základních map. Pokud po pár letech dojde například k zanesení vstřiků, které tím budou dávat méně paliva, podle lambdy jednotka pozná že je směs chudší a nějaké procento paliva přidá, aby byla směs ideální. Zároveň si to procento zapíše do adaptačních hodnot pro příště s ním počítá a automaticky to množství přidá. Když odpojíš baterku, zapomene to procento navíc a další start dává jako u nového auta(základní mapa). jakmile začne po ohřátí fungovat Lambda, začne znovu provádět korekci a tak to jde pořád dokola. Toto je jen hodně zjednodušená verze, protože map je tam víc, jsou to závislosti paliva na teplotě vody, vzduchu,množství vzduchu, nadmořské výšky, prostě je to hodně hodně složitá záležitost, pokud si někde stáhneš třeba programovací software pro řídící jednotky(není ale úplně běžný) tak tam je vidět, co všechno se všm souvisí, je to ale na dlouhé zkoumání
Renault Laguna II, 1,9 dci,F9Q 752 77kW, 2002, 145000km,

autogas
Starting member
Kontaktovat uživatele:

Re: STAG 300 - mazání mapy

Příspěvek od autogas » sob led 09, 2010 00:00

Xfantasy píše:Zdravim.
Chci se zeptat někoho kdo do danéhoproblému vidí.Zajímá mě jestli se najetá benzínová mapa smaže,pokud bude odpojená baterie.Tenkrát mi technik říkal,že došlo k poklesu napětí pod 9V a že tam nic nevidí.

Zajímá mě tedy,jestli se musí po odpojení baterie znovu najet benzínová mapa,aby se LPG mělo čeho držet,nebo jestli je nastálo uložená v paměti jako základní parametry.
Jednotka stag si zachová své nastavení i po odpojení baterie. Tzn. že benzínová i plynová mapa zůstane zachována tak jak byla najeta při poslední jízdě. Co se týče adaptace plynu, tedy křivky v mapě tak ta se u stagu neustále mění. U ECU benzínu se po odpojení baterie smaže jen eprom a základní hodnoty jsou zachovány.
... a cena benzínu vás nebude zajímat.

Xfantasy
Junior member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xfantasy » sob led 09, 2010 14:20

Klucí,celou dobu nic a najednou ste tři kdo do toho trochu více vidí :lol:

Já sem se Stagem maximálně spokojený.Jediný problém byl se servisem kde mi to montovali.
Základní nastavení zvládli,ale když byl problém,nedělali nic.V Chebu mi předělali hadice ke vstřikům,řekli že vstřiky mají asi i větší průměr než by bylo dobré,a celý znovu seřídily a při jízdě zkontrolovaly i korekce.Od té doby sem v servisu nebyl,vše šlape jak hodinky a je to i živější.
Nyní sem nechal i chipnout řj. vozu,ikdyž to u atmosféry nemá takovej význam.Trochu je to znát,ale hlaví byla cena,ta byla dobrá.
LPG Stag 300
Skype- Xfantasy

duskopoprad
Junior member

Příspěvek od duskopoprad » sob led 08, 2011 20:45

Ahoj všetci. Nedávno sa mi stala zaujímavá situácia. Pri bežnej jazde /motor teplý, plynu dostatok, kontrolka ukazovala jazdu na plyn/ a auto mi zdochlo!!! Po dotankovaní benzínu auto šlo normálne, ako predtým /neukazuje mi presne palivomer/.. Náhodou sa mi to stalo 20m od pumpy... To znamená že vstrekuje spoločne aj plyn aj benzín? Teplota vonku Bola asi -8st. Mám STAG 4.
Š Octavia I, Š Felicia I cabrio, VAZ 2102, Fiat Duna, Espace 1: Biely,Modrý,Červený,Strieborný TD, Espace 3: 2,0 16V: Modrý krátky, Modrý dlhý, Espace 3: 3,0 V6: Čierny dlhý, srtieb. dlhý LPG.

autogas
Starting member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od autogas » ned led 09, 2011 10:49

duskopoprad píše:Ahoj všetci. Nedávno sa mi stala zaujímavá situácia. Pri bežnej jazde /motor teplý, plynu dostatok, kontrolka ukazovala jazdu na plyn/ a auto mi zdochlo!!! Po dotankovaní benzínu auto šlo normálne, ako predtým /neukazuje mi presne palivomer/.. Náhodou sa mi to stalo 20m od pumpy... To znamená že vstrekuje spoločne aj plyn aj benzín? Teplota vonku Bola asi -8st. Mám STAG 4.
Pokud dobře chápu, jel jsi na plyn a najednou ti motor zhasl a po dotankování benzínu auto jelo zase normálně.
To by vysvětlovalo fakt, že tvůj motor i když je v plynovém módu tak jede na volnoběh a možná i v některých režimech na benzín. :?:
Jak z toho ven? Zkus zajet do jiné firmy než kde máš dělaný plyn a nechej si načíst konfigurace lpg jednotky kde zjistíš v jakých režimech motoru jezdíš i na benzín. Stag má jednu zvláštnost a sice i když se naladí synchronně s benzínem, téměř vždy dochází k rozjíždění nastavené mapy :!: ( znám z vlastních zkušeností) a aby nebyly při jízdě potíže, jednoduše se softwarově pustí do benzínu, čímž je vlastně všechno snazší.
Dej vědět jak jsi dopadl.

duskopoprad
Junior member

Příspěvek od duskopoprad » ned led 09, 2011 15:28

Díky. Hneď v utorok tam zajdem. V piatok mám dlhšiu jazdu do Trnavy, tak to hneď vyskúšam. Nedá sa to nastaviť "natvrdo" že keď plyn tak plyn, aj keď s problémom? Napíšem ako to bolo.
Š Octavia I, Š Felicia I cabrio, VAZ 2102, Fiat Duna, Espace 1: Biely,Modrý,Červený,Strieborný TD, Espace 3: 2,0 16V: Modrý krátky, Modrý dlhý, Espace 3: 3,0 V6: Čierny dlhý, srtieb. dlhý LPG.

Kubais
Starting member

Příspěvek od Kubais » pon led 10, 2011 07:39

Taky sem si se Stagem užil, několikrát mi to přenastavovali, když sem pak byl na kontrole tak mi "odborníci" po připojení na PC upgradovali soft z verze 5 na verzi 6 a auto se chovalo úplně jinak, na volnoběh se plyn vypínal a při přidání plynu zase zapínal. Po menší reklamacích kdy sem je přesvědčil že takhle se auto po instalaci fakt nechovalo zkusili vrátit soft na verzi 5 a ejhle, auto zase šlape jak má. No ne zas uplně jak má, když v létě zapnu klimu a jdou dolů otáčky tak se stalo že to i chcíplo(někdy i za jízdy a to je pak prča). Při jízdě na benzín se tohle neděje. A teď v zimě se mi zas děje to že jak jsou teploty více pod nulou a jedu svižněji tak se plyn vypne.

duskopoprad
Junior member

Příspěvek od duskopoprad » pon led 10, 2011 21:47

Je to asi v nastavení. Tiež sa mi stalo že to zdochlo za jazdy a benzínu či plynu bolo dosť. Pri veľmi nízkej teplote ukazovalo že ide na plyn a šlo na benál.
teraz by sa mal predávať plyn na nižšie teploty, snáď nezamrzol!

autogas
Starting member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od autogas » úte led 11, 2011 21:11

Kubais píše:Taky sem si se Stagem užil, několikrát mi to přenastavovali, když sem pak byl na kontrole tak mi "odborníci" po připojení na PC upgradovali soft z verze 5 na verzi 6 a auto se chovalo úplně jinak, na volnoběh se plyn vypínal a při přidání plynu zase zapínal. Po menší reklamacích kdy sem je přesvědčil že takhle se auto po instalaci fakt nechovalo zkusili vrátit soft na verzi 5 a ejhle, auto zase šlape jak má. No ne zas uplně jak má, když v létě zapnu klimu a jdou dolů otáčky tak se stalo že to i chcíplo(někdy i za jízdy a to je pak prča). Při jízdě na benzín se tohle neděje. A teď v zimě se mi zas děje to že jak jsou teploty více pod nulou a jedu svižněji tak se plyn vypne.
Stag je sice levný, ale má své mouchy , které zde nebudu rozebírat abych nenařkl ty nějakým způsobem spokojené.
Pokud do něčeho investuji, chci abych dostal maximum. Totéž se týká plynu - pokud platím, tak si diktuji :!: . Nepracuje-li tak jak má, klidně se na ně obrať zpátky, ale nechej si potvrdit písemně opravu či ůpravu- později se bude hodit.
Motor musí jet ve všech režimech motoru pouze na plyn a musí být zachována rovněž jeho maximální dynamika :!: a je jedno jestli je 20 nad nebo 20 pod nulou.

autogas
Starting member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od autogas » úte led 11, 2011 21:20

duskopoprad píše:Je to asi v nastavení. Tiež sa mi stalo že to zdochlo za jazdy a benzínu či plynu bolo dosť. Pri veľmi nízkej teplote ukazovalo že ide na plyn a šlo na benál.
teraz by sa mal predávať plyn na nižšie teploty, snáď nezamrzol!
90% potíží je v instalaci nebo nastavení systému. zbytek připadá na kvalitu plynu.

Kubais
Starting member

Příspěvek od Kubais » stř led 12, 2011 07:20

autogas píše: Stag je sice levný, ale má své mouchy , které zde nebudu rozebírat abych nenařkl ty nějakým způsobem spokojené.
Pokud do něčeho investuji, chci abych dostal maximum. Totéž se týká plynu - pokud platím, tak si diktuji :!: . Nepracuje-li tak jak má, klidně se na ně obrať zpátky, ale nechej si potvrdit písemně opravu či ůpravu- později se bude hodit.
Motor musí jet ve všech režimech motoru pouze na plyn a musí být zachována rovněž jeho maximální dynamika :!: a je jedno jestli je 20 nad nebo 20 pod nulou.
Věř že jsem bojoval,pak na mě vytáhl něco že před montáží zjistili něco se škrtící klapkou,ale přesto montáž provedli(o té závadě mi řekli až po několika měsící, tj po 10t km při revizi). Myslel sem že se vyvrátím na zem když mi to řekli. Hlavně že prachy shrábli a ať si to funguje jak chce.Po několika reklamacích sem stejně neuspěl,jejich argumenty že mám závadu na motoru jako i na benzínové části a prý co chci od motoru co má natočeno 300t.(to sem v době montáže netušil že mám stočený tachec)a že až si to vyřeším že to budem dál řešit. Jenže nevím co mám na motoru řešit, diagnostika mlčí a na benzín to prostě jede normálně. Neměl se na ně nervy tak zatím funguju tak nějak a šlape to v rámci možností.Už mám najeto 25t a té jmenované firmě se vyhýbám obloukem.

duskopoprad
Junior member

Příspěvek od duskopoprad » úte led 18, 2011 13:00

Ahoj všetci. Tak som bol v piatok na počítači, dokonca v Polsku. Ten pán hovoril že teplota prichádzajúceho plynu z nádrže bola nastavená na +10 st, čiže až keď stúpla nad tých 10, tak šlo na plyn. Teda kontrolka v interiéri ukazovala že ide na plyn, ale v skutočnosti šlo na benál a čakalo na tú teplotu... Tak mi to nastavil na -5 st. Cez víkend som urobil cca 700km, vozím v kufri flašku s benzínom a čakám ako sa prejaví. Zatiaľ sa zdá byť OK ale je dosť teplo, tak uvidíme čo bude v mraze. Spotrebu sam mal presne 8,84 l LPG na 100 km, 90% dialničná jazda v kľude, Grandespace, motor 2,0 16v. Ahojte.

autogas
Starting member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od autogas » úte led 18, 2011 19:18

duskopoprad píše:Ahoj všetci. Tak som bol v piatok na počítači, dokonca v Polsku. Ten pán hovoril že teplota prichádzajúceho plynu z nádrže bola nastavená na +10 st, čiže až keď stúpla nad tých 10, tak šlo na plyn. Teda kontrolka v interiéri ukazovala že ide na plyn, ale v skutočnosti šlo na benál a čakalo na tú teplotu... Tak mi to nastavil na -5 st. Cez víkend som urobil cca 700km, vozím v kufri flašku s benzínom a čakám ako sa prejaví. Zatiaľ sa zdá byť OK ale je dosť teplo, tak uvidíme čo bude v mraze. Spotrebu sam mal presne 8,84 l LPG na 100 km, 90% dialničná jazda v kľude, Grandespace, motor 2,0 16v. Ahojte.
Tak to je prima ,že máš po problému. Kolik jsi dal za to nastavení?- tedy pokud to není tajné:-)

bibo
Experienced member

Příspěvek od bibo » stř led 19, 2011 11:11

mě teda dostává ta spotřeba já se pod 11 snad nikdy nedostal
espace III 2.0 16v 103 Kw 99 LPG 12 L na 100
Pce

Odpovědět

Zpět na „LPG“