Postup jak na to:
Nejdříve se musí panel s klimatizací vyjmout z tunelu. Nejdříve se musí, ale vyjmout popelník a to tak, že ho otevřu a pak opatrně za otevřený kryt polelníku, popelník vytáhnu. Poté opatrně středním šroubovákem z boku povytáhnout panel se čtěčkou karet, nebo jí uplně vytáhnou a nechat ji viset na vodičích. Teď můžeme teprve opatrně z boku povytáhnou šroubovákem panel klimatizace a následně ji vytáhnout celou ven.
Nejhorší je se dostat k tišťáku. Z panelu klimatizace je potřeba nejdříve sejmout šedý kryt, který je asi na 8-mi zobáčkách - je to pěkná fuška ho sundat. Mě se to podařilo pomocí dvou šroubováku a bez ulomení pacek. Pod šedým krytem je černý kryt, který je opět na 6-ti zobáčkách. Po sejmutí tohoto krytu se dostaneme přímo k tišťáku. Při sundávání černého krytu je třena mít panel krytem dolů, protoče všechna tlačítka vypadnou i s krytem.
Po sejmutí černého krytu bude displej viset na datové folii (opatrně ať displej neutrhnete). Pravděpodobně vypadne bílá plastová podložka displeje. K podsvícení displeje je asi 8 led diod. Napájení je privedeno z pravé strany. V mém případě byl stedený spoj na odporu 100R v pravo od napájení. Pouhým okem to není poznat. Jak najít studeňák není težké stačí lehce zatlačit na jednotlivé součástky a uvidíte jestli to bude něco dělat, nebo další možnost je lehce kartáčkem na zuby šimrat součástky (na to je tam ale málo místa). Další možnost je tenkým drátkem propojovat kontakt tišťáku a příslušný kontakt součástky. V žádném případě nepřeklenovat součástky (to by mohla být sebevražda pro peněženku)!!!!! Najitý studeňák pak stačí mikropájkou zaletovat ( přiložit malinkatý kousek kalafunya následně trochu cínu). Nedoporučuji to letovat trafopájkou!!!!
Takhle jsem opravil podsvíceni displeje, ale stejným způsobem se dá opravit cokoliv jiného v panelu klimatizace (tlačítko, regulace apod).
Závěrem musím říci, že za tuto opravu chce servis Renaultu 3000,- Kč. Pokud Vám neřeknou, že to chce nový panel asi za 25000,- Kč. Mě to stálo dvě hoďky práce ( a to jsem u teho popíjel kávu a posluchal Landu ) a kapku cínu. Považuji se za amatéra středně zručného, takže to dokáže opravit každý druhý.
Jo a dohromady to dáte opačným postupem. Pak už jen